Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Ykkösvahdin viittaa NHL:ssä pitkään hamuillut suomalaismaalivahti saa nyt todellisen näyttöpaikan – kuumakallena tunnetun valmentajan purkaukset eivät enää tunnu

Columbuksen Joonas Korpisalo pelaa alkaneella kaudella kovin panoksin, koska joukkueen monivuotinen ykkösmaalivahti lähti seurasta.

NHL
Joonas Korpisalo
Joonas Korpisalolta odotetaan tällä kaudella tasonnostoa.AOP

Jos alkanutta NHL-kautta tarkastellaan suomalaisittain, harva pelaaja on lähtenyt matkaan yhtä kovien paineiden alla kuin Columbuksen25-vuotias suomalaismaalivahti Joonas Korpisalo. Suomalaisvahti on odottanut tätä mahdollisuutta pitkään ja hyvän tovin peliään hakeneen helsinkiläismaalivahdin on onnistuttava tässä ja nyt.

Mutta palataan ensin hieman ajassa taaksepäin.

Korpisalo nousi viisi vuotta sitten täysin yllättäen Columbuksen NHL-joukkueen maalinsuulle loukkaantumissuman vuoksi. Vasta 20-vuotias, Ilveksessä läpimurtonsa edellisellä kaudella tehnyt Korpisalo ei auennutta mahdollisuutta jännittänyt, vaan vastasi huutoon loistavasti.

Rauhallinen ja varma tekeminen 31 ottelussa toivat tilastoihin 92 torjuntaprosentin ja 2,60 päästettyjen keskiarvon.

Korpisalo oli pompannut hetkessä Jokerien A-junioreiden, Kiekko-Vantaan, LeKin, Ilveksen ja maajoukkueen kautta NHL:n parhaiden maalivahtilupausten joukkoon.

Saattoi kuitenkin olla, että odotukset nousivat hieman liiankin korkealle, ja hieman liiankin nopeasti – eikä vähiten määrätietoisen ja nälkäisen veskarin itsensä taholta. Hienon avauskauden jälkeen Korpisalon pelaamista on nimittäin leimannut epätasaisuus. Ajoittain tuntuu, että Korpisalo on yrittänyt liikaakin, eikä se ole muutamista hyvistä jaksoista huolimatta johtanut hyviin tuloksiin.

Joonas Korpisalo Buffaloa vastaan 7.10.2019
Joonas Korpisalo otti kauden ensimmäisen voittonsa, kun Columbus nujersi jatkoajan jälkeen Buffalo Sabresin 4–3 tiistaina. Jamie Sabau/Getty Images

Avauskauden jälkeen Korpisalo on aloittanut NHL:ssä 53 ottelussa ja kirjannut näissä torjuntaprosentikseen 89,8 ja päästettyjen keskiarvokseen 3,07. Numerot eivät suoranaisesti mairittele suomalaisveskaria, joka on kuitenkin päässyt pelaamaan lähtökohtaisesti laadukkaan joukkueen takana.

Toisaalta Korpisalon puolustukseksi on sanottava, ettei kakkosvahdin rooli Sergei Bobrovskin takana ole ollut aina herkkua. Päävalmentaja John Tortorella saattoi pitää suomalaisveskaria joskus pitkiäkin aikoja penkillä peluuttaen välillä venäläistä jopa peräkkäisten päivien otteluissa.

Kun Korpisalo sitten pääsi irti, peliä tapasi leimata liian usein liian kova halu onnistua. Pelaaminen karkasi hosumiseksi.

Nyt käsillä on kuitenkin tilanne, jota Korpisalo on odottanut pitkään. Seura- ja valmennusjohdon kanssa erilleen kasvanut Bobrovski pakkasi tavaransa ja muutti Floridaan, joten ykkösmaalivahdin virka putosi pitkään seuraa edustaneen Korpisalon syliin.

Nyt tarvitsisi enää onnistua.

– Tosi hyvä fiilis, olin tuossa kuitenkin kauan kakkosveskarina. On tullut paljon mietittyä sitä, että mitä jos itse olisi joskus se äijä, jolla lähdetään kauteen. Minulla on alla hyvä harjoituskausi, joten oli tosi kiva fiilis lähteä peleihin. Oma yleispelaaminen tuntuu tosi hyvältä, Korpisalo sanoo Yle Urheilulle.

Veskariosasto suurin kysymysmerkki

Vaikka Columbuksen ympärillä on riittänyt turbulenssia muuallakin kuin maalivahtiosastolla viimeisen reilun puolen vuoden aikana, juuri veskariosasto oli kauteen lähdettäessä suurin kysymysmerkki joukkueen yllä. Korpisalon apurina toimii nimittäin latvialainen Elvis Merzlikins, 25, jolla on vyöllään tällä päivämäärällä yhden ottelun NHL-kokemus.

Korpisalo on pyrkinyt valmistautumaan käsillä olevaan haasteeseen läpi kesän.

– Ei se treenaamiseen vaikuttanut, mutta ehkä mielessä asioita kävi hieman enemmän läpi. Halusin olla hemmetin valmis heti, kun kausi alkaa, että homma lähtisi rokkaamaan välittömästi. Onhan tässä nyt henkisesti valmiimpi kaikkien näiden vuosien jälkeen. Kasvua on tapahtunut ja olen nähnyt, mitä voittaminen tässä liigassa vaatii ja mitä se veskarilta vaatii, Korpisalo jatkaa.

– Realiteetit ovat hyvin tiedossa, ei minun sitä kautta tarvitse enää stressailla.

Sergei Bobrovskin (vas.) ongelmat voivat avata Joonas Korpisalolle (oik.) lisää vastuuta Columbuksen maalilla.
Sergei Bobrovski oli pitkään Columbuksen ykkösmaalivahti. Nyt ykkösvahdin paikka on pedattu Joonas Korpisalolle.Kirk Irwin / Getty Images

Realiteetteihin kuuluu myös se tosiasia, ettei Columbus tällä haavaa ole maalivahdille se helpoin paikka NHL:ssä. Päävalmentaja John Tortorella tunnetaan paitsi vaatimustasostaan, myös temperamentistaan. Amerikkalaisluotsi ei epäröi ladata täyslaidallista maalivahtinsa päälle vaikkapa koko joukkueen edessä, jos tilanne tämän mukaan sitä vaatii.

Harva maalivahti tai pelaaja ylipäätään haluaa tulla bussin alle heitetyksi koko joukkueen edessä.

Vaikka Korpisalo on tottunut Tortorellaan ja muutenkin NHL-maailmaan, käsillä olevassa tilanteessa on riskinsä, mikäli asiat lähtevät maalivahtipelin kannalta väärään suuntaan. Korpisalo on kuitenkin kaikesta huolimatta nuori maalivahti, joka hakee vielä paikkaansa NHL:ssä.

Ei ole suuri salaisuus, ettei esimerkiksi Bobrovski arvostanut Tortorellan purkauksia kovinkaan paljon.

– Olen minäkin niistä oman osani saanut, Korpisalo naurahtaa.

– Tiedän itsekin, jos asiat menee päin helvettiä. Ei minun päivä mene pilalle, jos joku tulee siitä ilmoittamaan. Se on sitten itsestä kiinni, miten sen tilanteen käsittelee. Muistan vieläkin, kun sain täällä ensimmäiset huudot. Olin, että mitä ihmettä. Ei sellaisesta enää itseensä ota, eikä sen vuoksi tarvitse alkaa kauheasti hönkimään ja yrittämään yli.

Jos maalivahtiosastoa pidettiin kauden alla kysymysmerkkinä, kaksi ensimmäistä ottelua eivät ainakaan poistaneet niitä. Korpisalo ja Merzlikins aloittivat kumpikin melko heikosti ja kahdessa ottelussa punalamppu omassa päässä paloi peräti yksitoista kertaa. Etenkin Merzlikinsin 1–7-tappio oli rumaa katseltavaa.

Joonas Korpisalo
Joonas Korpisalo ei halua ottaa paineta, vaikka on ensimmäistä kertaa NHL-urallaan ykkösmaalivahtina.AOP

Tätä taustaa vasten sunnuntain 4–3-voitto Buffalosta tuli Korpisalolle todella tärkeään paikkaan.

Paineita Korpisalo ei silti suostu käsillä olevasta tilanteesta ottamaan. Ei, vaikka käsillä on kausi, joka sanelee varmasti pitkälti sen, onko Korpisalon tulevaisuus Ohiossa vai ei. Suomalaisen sopimus seuran kanssa päättyy tulevana kesänä.

– En minä tästä ala mitään paineita ottamaan. Lähestyn kaikkea sitä kautta, että nyt pääsee vihdoin nauttimaan lätkästä kunnolla. Nyt isketään kaasu pohjaan ja annetaan mennä vain.

”Jengi on tiivistynyt”

Jos on Korpisalolla näyttämisen halua, samaa voi sanoa Columbuksesta joukkueena. Blue Jackets menetti kesällä useita huipputason pelaajia Artemi Panarinin, Matt Duchenen, Ryan Dzingelin ja Sergei Bobrovskin tapaan. Onkin selvää, että Columbukslla on jalkeilla napsua heikompi joukkue kuin vielä vuosi sitten.

Joukkue on kääntänyt ulkoa tulleet arviot voimavaraksi itselleen.

– Jengi on tiivistynyt ja meillä on tosi hyvä fiilis pukuhuoneessa. Tuossa on useita nuoria kundeja, jotka ovat valmiina ottamaan askeleita eteenpäin. Totta kai tuollaisista puheista, mitä meistä on puhuttu, pitää hieman ottaa ylimääräistä näyttämisen halua. Samaan aikaan halutaan jättää omaan arvoon se, mitä jengi kopin ulkopuolella puhuu, Korpisalo huomauttaa.

Columbus kohtaa torstaina kotonaan Anaheimin.

Lue myös:

Rask pelästytti Bostonin fanit, loukkaantumiselta näyttänyt tilanne olikin lihaskramppi

Pelaako ensimmäisen NHL-maalinsa iskenyt suomalaissensaatio koko kauden Jets-paidassa? "Kun tulin leirille, en rehellisesti odottanut mitään"

Pittsburghin tähtihyökkääjä Malkin pitkälle sairauslomalle

Komeaa läpimurtoa tekevälle Heinolalle NHL-uran avausmaali, tulikuuma Hintz onnistui jälleen – neljä suomalaista maalin makuun

Joonas Korpisalo torjui Columbukselle kauden avausvoiton

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat