Suora

  • Urheiluruutu

Laura Österberg Kalmari ei harmittele ennätyksen menetystä: "Linda olisi rikkonut sen ajat sitten, jos olisi pysynyt ehjänä"

Jalkapallo on edelleen vahvasti mukana Laura Österberg Kalmarin elämässä.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Laura Österberg Kalmari 2005
Laura Österberg Kalmari oli huippuluokan maalintekijä.AOP

Laura Österberg Kalmari menetti eilen Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen maaliennätyksen Linda Sällströmille. Se on Österberg Kalmarin mielestä pelkästään hyvä asia.

– Täytyy sanoa, että jo oli aikakin. Ennätykset on tehty rikottaviksi. Olen saanut nauttia ennätysluvuista jo jonkin aikaa. Linda on pelannut hienon kauden ja odotinkin, että hän menee pian ohi, Ruotsissa asuva Österberg Kalmari kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Neljä maalia Albanian verkkoon latonut Sällström on nyt osunut Helmarien paidassa 43 kertaa. Hän arvostaa Österberg Kalmarin maajoukkueuran korkealle.

– Vaikka tekisin enemmän maaleja kuin Laura maajoukkueessa, niin mielestäni Laura on ihan omassa kategoriassaan. Hän on kaikkien aikojen paras hyökkääjä naisten maajoukkueessa, Sällström linjasi ennen Albania-ottelua.

Arvostus kuuluu myös toisinpäin. Österberg Kalmari pitää kovana suorituksena, että Sällström on pystynyt vaikeiden aikojen jälkeen nousemaan aina uudestaan huipulle.

– Hän on käynyt läpi kolme polvileikkausta. Olen onnellinen Lindan puolesta, että hänen uransa vielä jatkuu. Hän olisi varmasti ajat sitten rikkonut ennätykseni, jos olisi pysynyt ehjänä.

Linda Sällström.
Linda Sällström teki neljä maalia Albaniaa vastaan.Lehtikuva / Timo Aalto

Österberg Kalmari näkee selviä eroja Sällströmin ja oman pelityylinsä sekä roolien välillä.

– Linda on aina ollut suoraviivainen hyökkääjä, selkeästi kärki. Itse aloitin maajoukkueurani laitalinkkinä. Vasta kun lähdin Ruotsiin, maajoukkueessakin hoksattiin, että Kalmarista on hyökkääjäksi. Linda on enemmän maalitykki, itse olen enemmän pelinrakentaja.

Österberg Kalmari, 40, teki 15 vuotta kestäneellä maajoukkueurallaan 130 ottelussa 41 maalia. Mikä niistä on jäänyt parhaiten mieleen?

– Aina kun maajoukkueessa onnistui tekemään maalin, se tuntui hienolta. Päällimmäisenä on kuitenkin jäänyt mieleen, kun tein EM-kisoissa 2009 kotikentällä Olympiastadionilla Hollantia vastaan kaksi maalia päällä, mikä oli minulle harvinaisempaa.

Österberg Kalmari on seurannut tyytyväisenä nykyistä Helmari-joukkuetta, joka on aloittanut EM-karsinnat kahdella voitolla.

– Olemme tehneet hirveän hyvää työtä niin monen vuoden ajan, että kyllä se näkyy. Vähän heikompia maita, kuten Albaniaa, vastaan pystymme hallitsemaan peliä täydellisesti.

Österberg Kalmarin mukaan on tärkeää pysyä arvokisoissa – nimenomaan EM-kisoissa – mukana. Hän uskoo, että kisapaikka näistä karsinnoista irtoaa.

Jalkapallo on yhä vahvasti mukana

Jalkapallo kuuluu Österberg Kalmarin elämään edelleen vahvasti. Hän on 11- ja 7-vuotiaiden tyttäriensä joukkueiden päävalmentaja. Nuorin tytär ei ole vielä täyttänyt kahta, mutta on kuulemma myös innokas potkimaan palloa. Varsinaiselta ammatiltaan Österberg Kalmari on luokanopettaja ruotsinsuomalaisessa koulussa Tukholman keskustan lähellä.

Yhteys Suomeen on, että hän vetää omaa jalkapalloakatemiaansa kaksi kertaa vuodessa Eerikkilässä.

– Sinne tulee noin 80 pelaajaa kerran kesässä ja kerran talvessa, innokkaita 9–12 -vuotiaita tyttöjä ympäri Suomea. Siellä on myös vanhoja pelikavereita mukana valmentajina. Se on ollut minulle sydämen asia.

Lue myös:

Helmarit järjesti todelliset maalikarkelot, Albania jäi heti alussa täysin jyrän alle – Sällström nousi ennätykseen

Ennätystehtailija Sällströmin katse seuraavaksi 50 maalissa – "Jos tuollainen tarjoilu tulee kuin tänään, se paukkuu aika nopeasti"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat