Hyppää sisältöön

Huuhkajien topparipari luottaa toisiinsa ja puhuu kaikesta, vaikka se ei olisi välttämätöntä: "Tunnemme toisemme niin hyvin, ettei aina tarvitse edes kommunikoida"

Paulus Arajuuri ja Joona Toivio ovat tilkinneet Suomen maalinedustan EM-karsinnoissa erinomaisesti, ja yksi syy saattaa olla heidän mainio kemiansa.

Paulus Arajuuren (vas.) ja Joona Toivion luottamus pelaa kentällä ja sen ulkopuolella. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen tähänastinen menestys EM-karsinnoissa on paljolti tehokkaan maalin varjelun ansiota. Vaikka vaatimaton topparipari Paulus ArajuuriJoona Toivio korostaakin koko joukkueen yhteistä puolustamista, on kaksikon keskinäisellä kemialla väkisinkin tekemistä Huuhkajien komean lennon kanssa.

– Äijät painavat niin kovaa hommia siinä edessä, että he saavat meidätkin näyttämään hyvältä. Mutta olemme me myös Joonan kanssa onnistuneet tosi hyvin yhdessä ja itseluottamus on noussut, kun nollia on alkanut tulla, Arajuuri kertoo Yle Urheilun haastattelussa.

Huuhkajille on tehty EM-karsinnoissa nyt yhteensä neljä maalia. Suomen lohkossa vain lohkokärki Italialle niitä on tehty vähemmän eli kolme.

Voisiko se johtua Suomen toppariparin mainiosta kemiasta?

Melkein kuin vanha pariskunta

Arajuuri ja Toivio viihtyvät keskenään kentällä ja sen ulkopuolella. Pelimatkoilla kaksikko istuu bussissa usein lähekkäin ja treeneissä puolustuksen tulpat ovat luonnollisesti paljon tekemisissä.

– Yhteistyö on lähes saumatonta, Toivio naurahtaa ja jatkaa vakavoituen:

– Tunnemme toisemme niin hyvin, ettei aina tarvitse edes kommunikoida. Mutta toisaalta se kommunikointi on tosi tärkeää ja se toimii meillä hyvin. Puhumme paljon ja uskallamme sanoa toisillemme kaikkea.

Paulus Arajuuri (vas.) ja Joona Toivio (selin) ovat tunteneet toisensa pitkään. Samalla luottamuskin on kasvanut. Kuva: AOP / European Pressphoto Agency EPA

Arajuuri on luonnollisesti samaa mieltä.

– Se on myös tosi paljon luottamuksesta kiinni. Tiedän, mitä voin odottaa itseltäni ja toiselta.

Tämähän kuulostaa melkein siirappiselta. Huuhkaja-maalivahti Lukas Hradecky kommentoikin taannoin (siirryt toiseen palveluun), että Arajuuri ja Toivio ovat kuin veljekset, jotka tuntevat toisensa kenties paremmin kuin tyttöystävänsä. Siihen kaksikon puolisoilla oli sanansa sanottavana.

– Vaimo ei ainakaan ollut samaa mieltä. Tunnemme toisemme ehkä eri lailla kuin vaimoni tai Pauluksen tyttöystävä, Toivio hymähtää.

– Se on hauskasti sanottu, mutta isoa liioittelua tietenkin, Arajuuri nauraa ja pyörittää päätään huvittuneesti.

Koko joukkue puolustaa

Yhtä kaikki, Suomen puolustuksen selkäranka koostuu kahdesta pitkään tunteneesta kaveruksesta, jotka lukevat toisiaan kuin avointa kirjaa.

Tehopari joutuu tositoimiin seuraavan kerran lauantaina, kun Suomi matkustaa Bosnia-Hertsegovinan vieraaksi jalkapallon EM-karsinnassa. Siellä Huuhkajat aikoo pitää kiinni aiemmissa peleissä tulosta tuottaneesta yhtenäisestä puolustuspelaamisesta, jossa koko joukkue on mukana.

– Heillä on paljon hampaankolossa viime ottelusta ja uskon, että he haluavat näyttää kotiyleisölle, että pystyvät kaatamaan meidät. Puolustuspelaamisen pitää toimia yhtä hyvin kuin tähänkin asti, koska sillä olemme saaneet tukittua vastustajan hyökkäysyritykset hyvinkin tehokkaasti, Toivio uskoo.

Bosnia-Hertsegovinan tähtihyökkääjä Edin Dzeko on loukkaantumisen takia sivussa lauantain ottelusta, mutta se ei suinkaan tarkoita Suomen puolustukselle leppoisia hetkiä.

– Heillä on kovia kavereita laittaa tilalle. Mutta totta kai hän on kapteeni ja tärkeä pelaaja. On vaikea sanoa etukäteen, miten se tulee vaikuttamaan, Arajuuri toteaa.

Riitoja ei ole, mutta palautettakin annetaan

Kotijoukkue pelaa paljon keskitysten kautta. Arajuuren mukaan oikeanlainen boksissa pelaaminen, tiivis puolustaminen, kaksinkamppailujen voittaminen ja hyvät vastaiskut ovat avain voittoon. Keskikentällä Miralem Pjanicin pitäminen irti pallosta on Toivion mukaan vastaus vastustajan hyökkäyspelin tyrehdyttämiseen.

– Heillä on paljon taitavia yksilöitä, mutta meillä on aseet sitä vastaan, Arajuuri hymyilee.

Kommunikaation ja saumattoman luottamuksen lisäksi Arajuuri ja Toivio nimittäin täydentävät toisiaan pelillisesti.

– Joonalla on tosi hyvä jalka ja hän antaa tosi hyviä syöttöjä. Itse taas menen enemmän painitilanteisiin. Mutta pystymme molemmat hoitamaan kaikkia juttuja.

Kehittymisen varaakin on, ja siitä kaksikko keskustelee usein pelin jälkeen. Rakentavasti ja ystävällisesti, totta kai.

– En muista, että mitään riitatilannetta olisi ollut. Välillä saattavat tietysti vähän tunteet kuumentua, mutta se on harvinaista. Ei tarvitse pelätä ja molemmat uskaltavat vastata niihin suorempiinkin huutoihin samalla mitalla, Toivio nauraa.

Lue myös:

Pohjanpalo palaa maajoukkueeseen – Huuhkajat lokakuun tärkeisiin EM-karsintaotteluihin nimetty

Huuhkajien puolustajakolossi meni onnesta sekaisin ja häpesi tuuletustaan: "Tunteet ovat pinnassa, vaikka olen luvannut, että en koskaan itkisi jalkapallon takia"

Asiantuntija uskoo, että huima flow-tila ajaa Huuhkajat voitosta voittoon: "Joukkueessa on pelilliset palaset ja henkinen puoli kohdallaan"