Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja

Kommentti: Mitä opimme syksyn sopimusdraamoista? Viivyttely voi maksaa miljoonia

Jotkut NHL-seurat hävisivät miljoonia, koska eivät neuvotelleet nuorille avainpelaajilleen sopimuksia ajoissa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Mikko Rantanen juhlatunnelmissa
Colorado Avalanchen Mikko Rantanen allekirjoitti ennen kauden alkua muhkean jatkosopimuksen.Getty Images

Tällaista draamaa emme olleet nähneet koskaan aiemmin. Rajoitettujen vapaiden agenttien sopimusneuvotteluiden ympärillä kesällä ja syksyllä pyörinyt draama oli hämmentävää seurattavaa. Koskaan aiemmin ei yhden vuoden aikana ole tulokassopimuksista vapautunut yhtä laadukasta pelaajamassaa.

Auston Matthews, Mitch Marner, Mikko Rantanen, Patrik Laine, Matthew Tkachuk, Brock Boeser, Brayden Point ja niin edelleen.

Tästä katraasta, josta jokainen pelasi erinomaisen kolmevuotisen tulokassopimusjakson, moni sai odotella uuden sopimuksensa syntyä pitkälle syksyyn. Auston Matthewsia lukuun ottamatta kaikki yllä mainitut pelaajat menettivät valtaosan joukkueidensa harjoitusleireistä, koska sopimusta ei ollut.

Mistä viime kädessä oli kyse?

Ensisijaisesti kyse oli siitä, että nyt määriteltiin markkinoita tuleville vuosille, eikä se tuntunut olevan helppoa. Seurojen ja pelaajia edustavien agenttien tuntui olevan vaikeaa määrittää erinomaisesti heti uransa alkutaipaleella onnistuneille pelaajille arvoa näiden uusiin sopimuksiin.

Onkin syytä olettaa, että isojen pyssyjen saatua sopimuksensa, perästä tulevien neuvottelut helpottuvat selkeästi.

On esimerkiksi ihan selvää, että Laineen, Pointin ja Tkachukin tuoreet sopimukset toimivat pohjana esimerkiksi Chicagon Alex DeBrincatin tuoreelle jatkosopimukselle. Menneellä kaudella 41 osumaa tehneen DeBrincatin uuden sopimuksen arvo on keskimäärin 6,4 miljoonaa taalaa vuodessa.

Laineen ja Pointin lukema on 6,75 miljoonaa.

Omistajille miljoonien tappiot

Kuten totesin aiemmin, kaikki neuvottelut ovat oma tapauksensa, mutta silti kesän ja syksyn draamaa seuratessa tuli väkisinkin mieleen, miksi seurat eivät olleet lukinneet avainpelaajiaan jo aiemmin? Otetaan esimerkiksi vaikka Coloradon Mikko Rantanen.

Turkulaispelaaja iski erinomaisen tulokaskauden jälkeen kaudella 2017–18 tiskiin 29 maalia ja 84 tehopistettä. Ja nyt siis muistamme, että alla oli kahdenkymmenen maalin tulokaskausi sekä suorastaan loistava, vuoden tulokkaan palkintoon johtanut kausi AHL:ssä ennen sitä.

Hyvällä syyllä voisi kysyä, miksi Colorado-GM Joe Sakic odotti Mikko Rantasen arvon laskevan kaudella 2018–19?

Olisiko Rantasella ollut pokeria sanoa ei vaikkapa seitsemänvuotiselle ja seitsemän miljoonan vuositulot takaavalle tarjoukselle kesällä 2018? Sama koskee vaikkapa Carolinan Sebastian Ahoa. Turvaa arvostavia suomalaispelaajia ei pidetä ahneina, joten mahdollisuudet kaksikon lukitsemiseen olisivat varmasti olleet hyvät.

Joe Sakic
Coloradon GM Joe Sakic halusi pitää Mikko Rantasen joukkueessa, mutta se tuli kalliiksi.Getty Images

Selvää kuitenkin oli, että sen jälkeen, kun Rantanen iski menneellä kaudella tiskiin koko NHL:n kuumimmassa ketjussa 31 osumaa ja 87 tehopistettä, 7x7-tarjous olisi tänä kesänä ollut lähinnä loukkaus pelaajaa kohtaan.

Puhumme miljoonien taalojen tappioista omistajan näkökulmasta. Jos Rantanen olisi hyväksynyt kesällä 2018 vaikka "seiska-seiskan", sopimus olisi maksanut Coloradolle 49 miljoonaa. Nyt kuusi vuotta maksaa Coloradolle 55,5 miljoonaa.

Kun puhumme Marnerin, Ahon ja Rantasen tasoisista pelaajista, oli suorastaan typerää olettaa hinnan laskevan tulokassopimuksen viimeisen kauden aikana. Maaleista elävä ja kokonaisvaltaista peliään hakeva Patrik Laine oli ehkä hieman erilainen tapaus. Laineen tapauksessa vaikeahko viime kausi satoi jatkosopimuksen osalta seuran laariin.

Jos Laine olisi tykittänyt 36 ja 44 maalin kausien jälkeen viime vuonna limpun reppuun 50 kertaa, sopimukseen olisi tänä syksynä rustattu aivan eri numeroita. Riskipeliä Manitobassakin siis pelattiin, koska Laineen potentiaali maalinteon suhteen oli kahden kauden jälkeen varmasti kaikkien tiedossa.

GM:t aiemmin liikkeelle

Uskon, että nähdyn draaman jälkeen monen seuran GM pyrkii jatkossa olemaan aiemmin liikkeellä. Tämä on varmasti myös omistajien – eli palkanmaksajien – tahtotila. Ja nyt puhumme siis isomman profiilin pelaajista. Ja tällaisia esimerkkejä on jo nyt nähty useita, Chicagon DeBrincat viimeisimpänä. Blackhawks-GM Stan Bowman oli kaukaa viisas napatessaan peräti 69 maalia kahdella kaudella tehneen DeBrincatin nyt 6,4 miljoonalla.

Jos DeBrincat olisi hakannut taululle tällä kaudella jälleen neljäkymmentä maalia ja tullut tulevaan kesään rajoitettuna vapaana agenttina, tätä ei todellakaan olisi saanut 6,4 miljoonalla. Samalla tavalla etupellossa olivat muun muassa Ottawa Thomas Chabotin ja Arizona Clayton Kellerin kanssa.

Toki muistamme, ettei pelaajien ole tietenkään pakko suostua uusiin sopimuksiin etuajassa.

Miro Heiskanen
Saako Miro Heiskanen sopimustarjouksen Dallasilta jo tulevana kesänä?Getty Images

Jatkossa onkin mielenkiintoista nähdä, yrittävätkö seurat naarata varmat tähtipelaajat uusiin sopimuksiin aiemmin. Saako Dallasin Miro Heiskanen uuden sopimustarjouksen seuralta jo tulevana kesänä? Onko Vancouver hereillä Elias Pettersonin kanssa ajoissa ja niin edelleen.

Esimerkiksi Columbuksen on kerrottu olevan halukas aloittamaan neuvottelut ajoissa lahjakkaan keskushyökkääjänsä, Jesse Puljujärven edeltä varatun, Pierre-Luc Duboisin kanssa. Erinomaisesti menneellä kaudellakin pelanneen Duboisin tulokassopimus loppuu tulevana kesänä.

Niin tai näin, jos minä olisin NHL-seuran omistaja – toisin sanoen viulujenmaksaja – toivoisin, että jatkossa mikkorantaset ja mitchmarnerit koitettaisiin napata haaviin aiemmin. Yrittää pitäisi ainakin. Jos pelaaja ei halua sitoutua aiemmin, se on keskustelu erikseen.

Tällaisten pelaajien kohdalla ei nimittäin tarvitse meteorologin koulutusta ennustaakseen huomisen säätä.

Ja viivyttely, niin… se maksaa miljoonia.

Lue myös:

Neuvottelut viimeinkin maalissa! Mikko Rantaselle muhkea, yli 50 miljoonan dollarin jatkosopimus Avalancheen

Nyt se varmistui! Patrik Laine jatkaa Winnipegin paidassa – kahden vuoden sopimuksen arvo on 13,5 miljoonaa dollaria

Hurja jatkopesti – Toronton NHL-tähdestä sarjan toiseksi parhaiten palkattu jääkiekkoilija

Supertähti Mitch Marner allekirjoitti 65 miljoonan dollarin NHL-sopimuksen, seuraavaksi Laineen ja Rantasen vuoro?

"Business-osuus on nyt hoidettu" – Calgaryn tähtihyökkääjä rustasi vihdoin nimensä miljoonasopimukseen

NHL:ssä solmittiin 33 ja 17 miljoonan dollarin sopimukset – Rantanen ja Laine edelleen ilman sopimusta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat