Kommentti: Julius Hongan on näytettävä nopeasti, että SM-liiga on hänelle väärä sarja

Pelituntumaa ei ole, mutta odotuksia sitäkin enemmän, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä Julius Hongan paluusta Suomeen.

NHL
Julius Honka
Julius Honka jätti toistaiseksi Dallasin taakseen ja suuntasi Jyväskylään.Getty Images

Pelaamaan oli päästävä, se oli selvää. Dallasissa totaalisesti sivuraiteelle ajautuneen Julius Hongan tilanteeseen oli tultava jokin muutos. Toisaalta vasta ja toisaalta jo 23-vuotias pelaaja ei voi istua viikosta ja kuukaudesta toiseen lehdistökatsomossa ottelusta sivussa. Pelkkä harjoittelu kun ei viime kädessä kehitä ketään.

Pelaaja ja seura olivat ajautuneet pattitilanteeseen, koska Honka ei halunnut jatkaa Dallasissa eikä seura saanut häntä kaupattua muualle.

Torstaina alkoi vihdoin tapahtua.

JYP ilmoitti tehneensä ottelukohtaisen sopimuksen sulavasta luistelustaan ja laadukkaasta kiekonkäsittelystään tunnetun puolustajan kanssa. Diskos-kasvatti palaa näin ollen Jyväskylään ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen. Kaudella 2012–13 Honka edusti JYPin A-junioreita ennen lähtöään WHL:ään Swift Current Broncosin juniorijoukkueen riveihin.

Hongan tuoreessa sopimuksessa on – tietenkin – ulkomaan optio.

Honka voi palata NHL:ään koska tahansa, ja tämä on urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasen mukaan molempien osapuolien tahtotila. Honka kuuluu NHL:ään, oli Viitasen selkeä viesti. Samaan hengenvetoon Viitanen huomautti, että odotukset NHL-vahvistusta kohtaan ovat erittäin kovat.

Tästä päästäänkin helposti tilanteen ytimeen.

Julius Honka Leijonien paidassa.
Julius Honka on pelannut myös miesten maajoukkueessa. AOP

Julius Honka on nuoresta iästään huolimatta jo 23-vuotias. Jos jyväskyläläispelaaja aikoo saada NHL-uralleen kolmen hiljaisen vuoden jälkeen vielä nostetta, nyt pitää alkaa tapahtua. Jalan ja kiekon on liikuttava, kiekollista peliä on dominoitava ja tehojakin on saatava sarakkeeseen.

Hongan on nopealla tahdilla näytettävä, että SM-liiga on hänelle väärä sarja.

Kokonaan toinen juttu on, onko Hongasta nopealla aikavälillä nousemaan hallitsevaksi johtajaksi JYPin alakertaan. Miten realistisia Viitasen mainitsemat kovat odotukset ovat, kun huomioon otetaan pelaajan taustat?

Puhumme pelaajasta, joka ei ole pelannut kymmeneen kuukauteen yhtään virallista jääkiekko-ottelua. Hongalla ei ole minkäänlaista pelituntumaa, eikä varsinkaan niin sanotusta oman roolin pelaamisesta. Viime kaudella vain 29 ottelua Dallasissa pelannut Honka oli Starsissa jopa alle kymmenen minuutin peruspakki.

Yhteensä Honka on pelannut kahden kauden aikana ainoastaan 71 NHL-ottelua, toisin sanoen keskimäärin 35 kautta kohden. Hän on pelannut kahden kauden aikana keskimäärin 13.18 minuuttia per ottelu roolissa, jossa virheille ei ole ollut lainkaan sijaa. Jokainen ymmärtää, ettei Honka ole pelannut omaa peliään ainakaan kahteen vuoteen.

Honka on todennäköisesti nauttinut jääkiekosta viimeksi kaudella 2016–17. Silloin AHL-joukkue Texas Starsin paidassa syntyi 31 (7+24) pistettä 50 ottelussa.

Julius Honka draft 2014
Julius Honka varattiin NHL:ään ja Dallasiin jo 2014.Getty Images

Miten todennäköistä on tätä taustaa vasten, että Honka löytää nautinnon välittömästi ja alkaa luistella kovatasoisessa SM-liigassa ympyrää muiden ympärillä?

Honka tarvitsee varmasti aikaa päästäkseen taas rytmiin kiinni. Itseluottamus sen sijaan palaa normaalille tasolleen vain onnistumisten kautta.

Toisaalta pattitilanteesta vapautuminen saattaa laukaista jännitteitä mentaalipuolella ja vapauttaa energiaa, jotka mahdollistavat rennon tekemisen alusta alkaen. Varmaa on vain, että kahden todella rikkonaisen kauden jälkeen lähtökohdat eivät ole edes SM-liigapelaamiselle parhaat mahdolliset.

Yhtä lailla varmaa on, että Pohjois-Amerikassa Hongan otteita tarkkaillaan edelleen. Siimat alkavat olla kireällä, sillä Honka täyttää joulukuussa 24 vuotta. Jos Julius Honka aikoo vielä rakentaa itselleen NHL-uran, SM-liiga pitää pelata läpi nopealla tahdilla. Muuten nimi vaipuu unholaan NHL:ssä nopealla tahdilla.

Ratkaisu Suomeen palaamisesta oli varmasti oikea. Se, lähteekö ura nopeasti uudelleen nousuun NHL:ää ajatellen, on kokonaan eri tarina.

Juttua korjattu 19.49: Mikko Viitanen on JYP:in urheilutoimenjohtaja ei toimitusjohtaja.

Lue myös:

NHL:ssä tuuliajolle joutunut Julius Honka nopealla aikataululla kasvattajaseuransa JYPin riveihin – ”Ei tarvinnut hirveästi miettiä, mihin seuraan menen”

Velipoika Julius rauhoitteli, kun nimi ei heti kuulunut Vancouverissa – vaikean kauden pelannut JYP-kasvatti ei halua kiirehtiä NHL-ympyröihin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat