Suora

  • Urheiluruutu

Lewis Ale voi olla seuraava Suomen kansainvälinen ravitähti – nyt hevosella on edessään kova koitos ja mahdollisuus voittaa 200 000 euron palkinto

Lauantaina Vermossa ajetaan nelivuotiaiden lämminveristen EM-finaalilähtö. Mukana on kaksi suomalaishevosta, joista toinen on huippuvalmentaja Tuomas Korvenojan suojatti Lewis Ale.

raviurheilu
Kuvassa Tuomas Korvenoja, Tiia Pihamaa ohjastaa Lewis Ale a
Lewis Ale eli Jerry juoksee viikonloppuna Vermon EM-ravien päälähdössä nelivuotiaiden lämminveriorien finaalissa. Kuvassa Jerryä ohjastaa Tiia Pihamaa ja vieressä on valmentaja Tuomas Korvenoja.Esa Fills / Yle

Hevosenhoitaja Tiia Pihamaa avaa karsinan portin ja ystävälliset silmät tuijottavat takaisin. Pihamaa paijaa karsinassa olevaa hevosta ja taluttaa sen tallin käytävälle.

Tummanruskea hevonen on kookas ja näyttävä. Se seuraa hoitajansa vierellä tyynesti. Hevonen on nimeltään Lewis Ale. Se on yksi Suomen lahjakkaimmista ravihevosista.

Tuttavallisemmin Lewis Ale on kuitenkin Jerry, niin kuin karsinan ovessakin lukee.

– Jerryn erikoisuus on sen hieno kyömy ja aatelinen pää, kertoo hevosen valmentaja Tuomas Korvenoja.

Päästä on Korvenojan mukaan apua kisoissa, sillä se halkoo tuulta hyvin.

Pihamaa kiinnittää Jerryn karsinan ulkopuolelle käytävälle ja alkaa harjata sitä. Hän on hoitanut Jerryä kaksi vuotta.

– Joka päivä on jotain. Enemmän vietän aikaa tallilla kuin kotona, hän naurahtaa.

Pihamaa siirtyy kampaamaan Jerryn harjaa. Hevonen antaa hoitajansa häärätä rauhassa ympärillään.

– Jerry on niin kiltti. Eihän se nytkään mitään protestoi, Pihamaa toteaa.

Kiltistä hevosesta löytyy muitakin puolia. Vapaapäivinä se leikkii riehakkaasti ulkona riuhtoen ämpäreitä, rättejä ja omia vanhoja loimiaan. Loimet ovat Jerryn lempilelu.

– Loimet se tappaa aina ihan viimeiseen asti, Pihamaa kertoo.

Rqavihevonen Lewis Ale LK
Jerry on hoitajansa mukaan kiltti ja leikkisä hevonen. Raviradalla se kuitenkin uhkuu kilpailuintoa.Esa Fills / Yle

Edessä suuri koitos

Alkamassa ei ole mikä tahansa viikko Jerryn elämässä. Lauantaina nelivuotias ori kisaa uransa tähän asti ehkä kovimmassa seurassa.

Edessä on lämminveristen EM-finaali UET Grand Prix, joka käydään Vermon raviradalla. Kaksi viikkoa sitten Jerry kisasi menestyksekkäästi Solvallassa Ruotsissa kisan karsinnassa ja raivasi tiensä loppukilpailuun.

Alkuvuodesta tälle kaudelle Jerrylle suunniteltiin kaksi suurta tähtäintä: Suuri suomalainen derby elokuun lopussa ja EM-finaali.

Suuren suomalaisen derbyn finaali ei mennyt suunnitelmien mukaan. Jerry ja Korvenoja ylittivät maaliviivan neljäntenä. Suoritus hylättiin sääntöjenvastaisen karkean kaista-ajon takia.

Solvallan karsinnassa Jerryä ohjasti Mika Forss, joka ohjastaa Jerryä myös viikonloppuna Vermossa. Koska taktiikan määrää yleensä hevosen ohjastaja, ei Korvenoja osaa kertoa siitä sen enempää.

Jerry pääsee starttaamaan ykkösradalta, joka on nopealle lähtijälle hyvä paikka. Valmentaja Korvenojan mukaan ennusmerkit finaalia ajatelleen ovatkin erinomaiset.

– Näyttäisi siltä, että UET-finaaliin hevonen pääsi lähelle kuntohuippua. Se on iloinen asia, valmentaja Korvenoja sanoo.

Lewis Ale on syntynyt Tanskassa. Sen emä on Ripley ja isä Andover Hall. Korvenojalle suku on tuttu ja hän on valmentanut useaa saman emän varsaa. Korvenoja näki Jerryssä potentiaalin kovaksi ravihevoseksi jo varsana.

– Jerry oli nuorena aika luonteikas. Siinä oli terävyyttä ja oikeanlaista asennetta. Se oli hyvin innokas ja kuskista tuli usein matkustaja, kun Jerry tykkäsi lähteä omia menojaan, Korvenoja kertoo.

Nyt Jerry on Korvenojan mukaan kuitenkin aikuistunut ja rauhoittunut, vaikka kilpailuviettiä edelleen löytyy. Tavallisesti niin kiltti ja leikkisä Jerry uhkuu radalla kilpailuhenkeä.

– Jerry yleensä rauhoittuu kisan jälkeen vasta, kun Tiia tulee paikalle, naurahtaa Jerryn omistajiin kuuluva Pekka Kaidesoja ja viittaa Jerryn hoitaja Pihamaahan.

ravihevonen Lewis Ale ohjaksissa Tia Pihamaa, topisen hevosen ohjaksissa Tuomas Korvenoja ravissa kaukana syksyisellä pellolla
Jerry harjoittelee Sipoossa Korvenojan tallin läheisyydessä sijaitsevalla radalla. Esa Fills / Yle

Lewis Ale osana tunnistamiskohua

Kesällä Suomen ravimaailmaa ravisteli varsojen tunnistamiskohu, kun ulkomailla syntyneitä varsoja oli merkattu Suomessa syntyneiksi sääntöjen vastaisesti. Jerry oli mukana kohussa.

Monen kasvattajan siitostammat asuvat ulkomailla ja varsovat myös siellä. Jotta varsa voidaan rekisteröidä suomalaiseksi hevoseksi, se tulee Suomen raviurheilun kattojärjestö Hippoksen sääntöjen mukaan kuljettaa Suomeen tunnistettavaksi.

– Nämä ovat tällaisia teknisiä asioita, jotka pitäisi saada romukoppaan. Sama hevonen se on, missä hyvänsä se on tunnistettu, Korvenoja toteaa.

Tunnistamiskohu sai alkunsa, kun kävi ilmi, että tunnistaja oli käynyt tunnistamassa varsoja ulkomailla, mutta merkinnyt ne tunnistetuiksi Suomessa. Korvenoja on ollut kohuun liittyen otsikoissa, sillä hänen kasvattamiaan ja valmentamiaan hevosia on ollut siinä mukana.

Hippos oli sakottamassa kasvattajia 2000 euron hevoskohtaisella sakolla. Korvenoja ja monta hänen pitkäaikaista asiakkaistaan jätti keväällä aiheesta käräjäoikeuteen haastehakemuksen, jotta sakot mitätöitäisiin.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hyväksyi kasvattajien kanteet ja perui sakot. Samalla se myös kumosi Hippoksen päätöksen muuttaa Suomessa syntyneiden hevosten FI-kilpailutunnuksen FIU-tunnukseksi. Ilman FI-tunnusta ei voi osallistua Suomessa syntyneiden hevosten kasvattajalähtöihin.

– Tästä on tullut iso asia ja sen olisi voinut hoitaa järkevämmin, mutta ehkä tämä voi viedä eteenpäin lajiamme, Korvenoja tuumii.

Ajamme radalle, joka sijaitsee vajaan kilometrin päähän tallista. Siellä Jerry harjoittelee suurimman osan ajasta. Syksyisessä ruskassa maisema on kuin postikortissa. Sää on viileä, mutta aurinkoinen.

Vuorossa on kevyt intervalliharjoitus. Tällä kertaa Jerryn ohjaksissa on Pihamaa. Päivän harjoituksen on tarkoitus olla kevyt, ja se on siksi parempi tehdä toisen hevosen selässä ajaen. Korvenoja ajaa edellä toisen hevosen kanssa.

Hevoset juoksevat ensin muutaman kierroksen lämmittelyä ennen varsinaista harjoitusta.

Sitten on vuorossa varsinainen harjoitus. Jerry hengittää rytmikkäästi, kun se juoksee intervalleja harjoituskaverinsa perässä. Mukana juoksee myös yksi tallilla asustavista koirista. Hevoset eivät sitä hätkähdä.

Lopuksi hevoset vielä jäähdyttelevät muutamalla verryttelykierroksella. Sitten on aika suunnata takaisin tallille.

Tuomas Korvenoja taustalla Lewis Ale ravihevonen
Ravivalmentaja Tuomas Korvenojalla on takanaan menestyksekäs ura, mutta monta tavoitteita on vielä edessä. Esa Fills / Yle

Suomen raviurheilu kaipaa menestystä maailmalla

Kymmeniä vuosia ravimaailmassa mukana ollut Korvenoja on huolissaan raviurheilun tilanteesta Suomessa. Korvenojan mukaan ilmassa on epävarmuutta lajin rahoituksen suhteen, sillä se perustuu omistajille ja pelaajille.

– Ammattivalmentajana olen huolestunut siitä, mistä saamme raviurheilusta kiinnostuneet omistajat ja pelaajat tulevaisuudessa.

Korvenojalla on tähän yksi lääke: kansainvälinen menestys. Se tuo näkyvyyttä, ja saa myös ihmiset kiinnostumaan.

– Kaikissa lajeissa tarvitaan kansainvälistä menestystä. Formuloistakin tuli hovikelpoinen laji Suomessa vasta, kun Keke Rosberg voitti maailmanmestaruuden, Korvenoja pohtii.

Ruotsissa raviurheilulla on pitkä kulttuuri. Lajille on kertynyt naapurimaassa varallisuutta, joka mahdollistaa enemmän mahdollisuuksia investointeihin.

Suomessakin oli muutama vuosi sitten suuri kansainvälinen ravitähti Brad De Veluwe. Sitä valmensi juuri Korvenoja. Lewis Alella on povattu olevan mahdollisuuksia Brad De Veluwen seuraajaksi.

– Brad De Veluwe oli maailman parhaita ravihevosia, mutta se nosti buumin vain hetkeksi. Emme selvästikään osanneet hyödyntää sitä, ja palasimme takaisin samaan vanhaan, Korvenoja pohtii.

– Tarvitsemme rakenteellisia muutoksia. Lajin täytyy kriittisesti tutkia tätä tilannetta.

Ravihevonen Lewis Ale juo vettä harjoitusten jälkeen, sankoa kannattelee Lewiksen hoitaja Tiia Pihamaa
Hoitaja Tiia Pihamaa hoitaa Jerryä päivittäin. Harjoituksen jälkeinen palautusjuoma maistuu höyryävälle hevoselle.Esa Fills / Yle

"Voitto mielessä lähdemme aina kisaan"

Tallille palattuaan Pihamaa hakee Jerrylle ensimmäiseksi ämpärin täynnä palautusjuomaa. Se maistuu höyryävälle hevoselle mainiosti ja yli 12 litraa nestettä on kadonnut nopeasti.

Sitten Pihamaa taluttaa Jerryn suihkuun. Se puhaltelee tyytyväisenä, kun hoitaja suihkuttaa lämmintä vettä. Suihkun jälkeen Pihamaa kietoo Jerryn pyyhkeisiin ja asentaa sille jalkoihin viilentävät suihkut. Kylmähoito nopeuttaa palautumista.

Tyynen rauhallisena Jerry seisoo kylmäsuihkut jaloissaan ja odottaa hierontaa. Lauantaina Jerryllä on edessään ehkä uran tähän asti kovin kyyti. Sitä tyyni hevonen ei osaa arvata. Lieneekö sillä mielessä jo treenipäivän illalla ennen nukkumaanmenoa saatava banaani.

EM-finaalissa on vastassa maailmanluokan vastus, Euroopan tämän hetken paras ranskalainen ravuri Facetime Bourbon. Jerryllä on ranskalaiseen nähden kotikenttäetu, mutta kova vastus tulee myös kotimaasta: Graceful Swamp kuittasi 150 000 euron voittopotin Suuresta suomalaisesta derbystä elokuussa.

Korvenojan ja Jerryn tavoite on kuitenkin selkeä ja se on voitto.

– Urheilijoita kun ollaan, niin voitto mielessä lähdemme aina kisaan.

65-vuotiaan Korvenojan ura on näyttävä ja voittoja on jo lähelle tuhat. Tavoitteita ja toiveita kunnianhimoiselle valmentajalle ja ohjastajalle vielä riittää.

– Matka ei todella ole vielä päätepisteessä ja parhaat asiat ovat vielä edessä, Korvenoja sanoo.

Edelleen rauhallisesti palautussuihkut jaloissaan seisova Jerry nyökyttelee aatelista päätään. UET Grand Prix on vain yksi askel vähän kilpailleen nelivuotiaan lämminverisen orin uralla.

– Jerryn ura on vasta alussa. Sillä on niin vähän startteja, että se on vielä ihan freesi. Se tuo vielä ilon hetkiä meille kaikille, Korvenoja tuumaa ja katsoo hevosta hymyillen.

Muokattu kello 9.57. Korjattu ingressiin, että Vermossa ajetaan lämminveristen EM-finaalilähtö.

Lue myös:

Käräjäoikeus hylkäsi Hippoksen rangaistukset kasvattajille

Raviurheilujärjestö ja kasvattajat riitelevät varsojen tunnistamisesta oikeudessa

Huippuvalmentaja ja Hippos napit vastakkain ravihevosten tunnistuskiistassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat