Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - Sporting CP
  • Käsipallon Champions League, Cocks - Sporting CP
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Maalikuningas Filip Valencic: Ulkomailla futis on bisnestä, Suomessa joukkue on perheesi
  • Urheiluruutu

Iranilaisnaiset pääsivät jalkapallostadionille lähes 40 vuoden tauon jälkeen – lippufiasko varjosti maalijuhlia

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa sanoi huolehtivansa, että naiset pääsevät jalkapallokatsomoon myös jatkossa.

jalkapallo
Iranilaisnaisia Teheranissa seuraamassa MM-karsinottelua Kambozdaa vastaan.
Iranilaisnaisia Teheranissa seuraamassa MM-karsinottelua Kambozdaa vastaan. AOP

Torstain oli määrä olla historiallinen päivä jalkapallosta pitäville iranilaisnaisille: ensimmäistä kertaa lähes 40 vuoteen he saivat seurata miesten jalkapallomaajoukkueen otteita paikan päällä jalkapallostadionilla itse ostamillaan lipuilla.

Iran myöntyi päästämään naiset stadionille kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan painostuksesta syyskuussa. Päätöstä edelsi iranilaisnaisen järkyttävä kohtalo, kun jalkapallostadionille pyrkinyt nainen sytytti itsensä protestiksi tuleen ja menehtyi myöhemmin vammoihinsa. Iranilaisnaista odotti jopa kahden vuoden tuomio jalkapallokatsomoon pyrkimisestä.

Naisille oli varattu paikkoja yhteensä 3 500 kappaletta ja ne myytiin loppuun alle tunnissa. Kaikki ei kuitenkaan sujunut ongelmitta, sillä vaikka stadion oli kaukana loppuunmyydystä, eivät ilman näitä ennakkoon myytyjä lippuja jääneet naiset päässeet sisään. Naisille oli varatti noin 78 000 katsojaa vetävältä stadionilta omat osionsa.

– Tämä ei ole sitä, minkä puolesta taistelimme. Tämä on selvästi sukupuolisyrjintää: stadionilla on tyhjiä tuoleja, mutta naiset eivät voi ostaa lippuja. Monet naiset ovat hyvin vihaisia, kiellon kumoamisen puolesta taistellut Maryam Shojaei sanoi Reutersille.

– Azadi stadionin infrastruktuuri on valmiina naisten paikallaoloa varten, mutta myös kulttuurisen ja henkisen infrastruktuurin täytyy olla valmiina, Iranin hallituksen edustaja Ali Rabiei sanoi.

Iranilaisnaisilla ei ole ollut asiaa jalkapallokatsomoihin sitten vuoden 1981 muutamaa myönnytystä lukuunottamatta. Esimerkiksi vuonna 2018 naiset saivat seurata skriiniltä MM-kisaottelua ja myöhemmin AFC:n Mestarien liigan loppuottelua. Paikallisotteluihin naisilla ei ole kuitenkaan ollut asiaa.

Fifan mukaan se aikoo huolehtia myös tulevaisuudessa, että naiset pääsevät seuraamaan otteluita. Amnesty on nimittänyt kiellon kumoamista julkisuustempuksi.

Itse ottelussa Iran ei antanut vastustajalleen juurikaan armoa. Se kukisti MM-karsintaottelussa Kambodzan peräti 14–0.

Lue myös:

Iranilaisnaisen kohtalo sai Uefan heräämään – kehotti jäsenliittojaan ja eurooppalaisia seuroja välttämään pelejä naisten oikeuksia rikkovia maita vastaan

Iran ilmoittaa myöntyneensä vihdoin – naiset ovat tervetulleita jalkapallokatsomoon MM-karsinnoissa

Fifa käy Iranissa tutustumassa naisten oikeuksiin – yritys päästä jalkapallokatsomoon johti traagisiin seurauksiin

Iranilaisnainen sytytti itsensä tuleen protestina, koska oli joutumassa vankilaan jalkapallostadionille pyrkimisestä – Fifa painostaa Irania päästämään naiset katsomoon MM-karsinnoissa

Lähteet: Reuters, SVT

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat