1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Taitoluistelija kertoi seksuaalisesta ahdistelusta julkisuuteen – valmentajan työt nykyisessä seurassa loppuivat

Yle Urheilu uutisoi syyskuussa entisestä SM-tason taitoluistelijasta, joka kertoi pitkäaikaisen miesvalmentajansa ahdistelleen häntä seksuaalisesti vuosia sitten. Nyt valmentajan nykyinen työsuhde taitoluisteluseuraan on päättynyt.

Kuvan luistelija ei liity tapaukseen. Kuva: SeventyFour Images / Alamy / AOP

Entinen taitoluistelija kertoi Yle Urheilulle syyskuussa valmentajansa ahdistelleen häntä seksuaalisesti. Yle Urheilun tietojen mukaan valmentajan nykyinen työsuhde taitoluisteluseuraan purettiin tällä viikolla. Luistelijan kokema ahdistelu on tapahtunut eri seurassa.

Yle Urheilu tavoitti seuran hallituksen varapuheenjohtajan, joka halusi vastata kysymyksiin sähköpostitse. Seuran mukaan valmentajan työsuhde päätettiin yhteisymmärryksessä.

– Seuran valmentajan työsopimus on päätetty hyvässä yhteisymmärryksessä, eikä kyseessä ole irtisanominen tai työsopimuksen purku. Seuran hallitus on yhdessä valmentajan kanssa päätynyt tähän ratkaisuun monen asian summana. Olemme katsoneet seuran toiminnan kehittämisen edellyttävän muutoksia myös valmennuksessa. Mitään sen suurempaa draamaa ei tähän päätökseen liity, seuran edustaja viestittää.

Miehen entinen valmennettava kertoi Yle Urheilulle, että tiivis valmennussuhde alkoi kun luistelija oli yhdeksänvuotias ja se kesti kaikkiaan kahdeksan vuotta. Luistelijan tietojen mukaan häirintää oli kokenut myös ainakin kaksi muuta miehen alaikäistä valmennettavaa. Tunnettu taitoluisteluvalmentaja kiisti Yle Urheilulle ahdistelleensa valmennettaviaan.

Miehen entiset valmennettavat olivat ottaneet yhteyttä lajiliittoon. Lisäksi Yle Urheilulle kokemuksistaan kertonut nainen oli ilmoittanut valmentajan toiminnasta Suomen urheilun eettiselle keskukselle. Entisten luistelijoiden mukaan liitto ja SUEK eivät vieneet asiaa eteenpäin, koska luistelijat eivät olleet valmiita tulemaan esiin omilla nimillään.

Seura kertoo tiedottaneensa aiemman uutisoinnin jälkeen jäseniään ja alaikäisten luistelijoiden vanhempia asiasta. Hallituksen mukaan seuralle ei ole tullut yhtään yhteydenottoa siitä, että valmentaja olisi ahdistellut luistelijoita seksuaalisesti heidän seurassaan.

– Valmentajiltamme tarkastetaan rikosrekisteriotteet työhönoton yhteydessä asianmukaisesti. Näin on aikanaan toimittu myös kyseisen valmentajan osalta.

Lue myös:

SM-tason taitoluistelija kertoo valmentajansa ahdistelleen seksuaalisesti – arvostettu valmentaja kiistää ja jatkaa työssään

Kiira Korpi arvostelee rajusti taitoluisteluvalmennusta ja vaatii liitolta järeitä toimia: "Henkinen hyväksikäyttö, vähättely ja kiusaaminen ovat arkipäivää"

Laaja kysely avaa taitoluistelun ongelmia: lähes puolet urheilijoista pelkää harjoituksissa – "Yllättävän moni pitää tätä todellisena uhkana"

Taitoluistelun väärinkäytökset saivat ministerin hiljaiseksi: "Lapsilla ja nuorilla pitää olla tunne, että he voivat kertoa väärinkäytöksistä"