Suora

  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Wisla
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Wisla
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Entinen postinjakaja nousi poikkeuksellisen nopeasti suomalaisen lentopalloilun tähdeksi – lehtiotsikot saavat Iina Andrikopouloun yhä hämmentymään

21-vuotias Iina Andrikopoulou on Suomen lentopalloilun suurimpia lahjakkuuksia. Uransa jo lopettaneen pelaajan nousu maajoukkuerinkiin on ollut hämmästyttävän nopea.

lentopallo
Iina Andrikopoulou
Iina Andrikopouloun nousu Suomen hakkurieliittiin on ollut nopea.Antti Kaskinen

HUITTINEN. Postiluukku kolahtaa neljän naisen kommuunissa Huittisissa. 21-vuotias Iina Andrikopoulou käy poimimassa paikallislehden hyppysiinsä. Lehteä koristaa Andrikopouloun oma kuva. Urheilusivuilla kerrotaan vasenkätisen hakkurin takoneen palloa kenttään kovilla tehoilla lentopallon Mestaruusliigassa.

Vielä pari vuotta sitten Andrikopoulou pelasi lentopalloa kakkossarjassa harrastelijana. Nuori kreikkalais-suomalainen sai tienestejä jakamalla postia. Enää Andrikopouloun ei tarvitse postia jakaa, sillä hän pelaa lentopalloa ammatikseen LP Vampulassa.

Saapuvassa postissa hänen nimensä vilahtelee tiuhaan, sillä Vampula on Huittisten ainoa pääsarjajoukkue ja Andrikopoulou joukkueen tähtipelaaja.

– En jotenkin osaa sisäistää sitä, että lehteen kirjoitetaan meidän peleistämme. Tämä kaikki on vielä niin uutta. Mutta onhan se kiva aina lukea – jos siis on peli mennyt hyvin! Andrikopoulou nauraa.

Pelit ovat menneet niin hyvin, että Andrikopoulou nousi viime kesänä naisten maajoukkuerinkiin. Erikoisen noususta tekee vielä se, että neljä vuotta sitten Andrikopoulou oli lopettanut lentopallon pelaamisen.

– Minulla ei ollut silloin mielenkiintoa lentopalloon. Tuntui turhalta jatkaa. Sitten kävi kuitenkin niin, että isosisko pyysi minua kakkossarjajoukkueeseen Nakkilan Patereihin, kun siellä ei ollut tarpeeksi porukkaa. Menin kokeilemaan, ja huomasin taas tykkääväni siitä.

Viime kausi oli nuoren pelaajan ensimmäinen Mestaruusliigassa. Andrikopoulou nousi suoraan LP Vampulan avauskuusikkoon ja oli ensimmäisellä pääsarjakaudellaan koko liigan kolmanneksi paras suomalainen pistelinko. 255 pistettä tahkonnutta Andrikopoulouta tehokkaampia suomalaisia olivat ainoastaan Hämeenlinnan Lentopallokerhon Suvi Kokkonen ja Oriveden Ponnistuksen Nelli Rantanen.

– Tuntuu kuin olisi kulunut pidempi aika. Ei tunnu siltä, että kaksi vuotta sitten olisin pelannut kakkossarjassa. Aika outohan tämä on.

Iina Andrikopoulou LP Vampula
Median edessä esiintyminen on Iina Andrikopouloulle uusi ja outo juttu.Lehtikuva

Käänne uralle sattuman kautta

Ratkaiseva käänne pelaajan uralla tapahtui, kun LP Vampulan manageri Timo Talvitie sattui näkemään Nakkilan Paterien pelin. Seurassa huomattiin heti nuoren pelaajan potentiaali. Talvitie otti yhteyttä Andrikopouloun äitiin. Äiti ja tytär saapuivat Huittisiin keskustelemaan jatkokehitysmahdollisuuksista. Sopimus allekirjoitettiin siltä istumalta.

– Se tuli jotenkin niin puskista. Aina halusin kuitenkin korkeammalle tasolle, joten olin tietysti innoissani, Andrikopoulou muistelee reilun kahden vuoden takaista hetkeä.

– En ajatellut saavani peliaikaa edes ykkössarjasta. Halusin tulla kokeilemaan, ja taas tykkäsin!

Vampulalla on joukkueet liigassa ja toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Andrikopoulou aloitti ykkösestä, ja yllätti kaikki ottamalla hienoilla suorituksilla paikan avauskuusikosta. Vielä suurempi yllätys oli seuraavan kauden armoton pistetehtailu pääsarjassa.

Vampulan liigajoukkueen serbivalmentaja Darko Dobreskov keskusteli ennen viime kauden alkua lajijohtaja Hanna Arve-Talvitien kanssa joukkueen kasaamisesta. Seuralta puuttui liigatason hakkuri. Kesän ajan liigajoukkueen kanssa harjoitellut Andrikopoulou oli tehnyt Dobreskoviin vaikutuksen.

– Emme sitten ostaneet uutta hakkuria, vaan päätimme antaa Iinalle mahdollisuuden. Näimme hänen potentiaalinsa, mutta emme arvanneet, että hän kehittyisi näin paljon! serbivalmentaja hämmästelee.

Timo Talvitie yhtyy päävalmentajan äimistelyyn. Hakkuripelin lisäksi Andrikopoulou on kehittynyt syöttämisessä valtavasti. Hän oli viime kaudella koko liigan syöttötilaston neljäs ja paras kotimainen pelaaja 43 ässällään.

– Iina on ollut aivan huikea. Ei meistä kukaan varmasti osannut uskoa, että nousu tapahtuisi näin nopeasti. Iina sai ensimmäisenä kesänä liigajoukkueen kanssa fysiikkaansa ja nopeuttaan paremmalle tasolle. Kausi alkoi aivan uskomattomasti, ja se on vain jatkunut, Talvitie sanoo.

Mahdollistajana työteko oikeanlaisessa ympäristössä

Kehityksen taustalla on väsymätön työnteko ja armoton kunnianhimo. Andrikopoulou pääsi myös ympäristöön, jossa hänellä oli mahdollisuus nousta uudelle tasolle. Tärkeää oli, että hän eteni liigapeleihin alemman sarjatason kautta. Liian usein nuoren pelaajan kehitys ja into pysähtyvät liigajoukkueen penkille.

– Ykkössarjajoukkueen ylläpitäminen on taloudellisesti raskasta, mutta se on meidän kokonaisuutemme kannalta tärkeää. Nuoret pelaajat saavat peliaikaa ja kehittyvät liigatasolle. Liian usein käy niin, että menee raakileena liigaan eikä saa pelata, Talvitie kuvailee.

Iina Andrikopoulou ja Jenni Jantunen.
Iina Andrikopoulou ja Jenni Jantunen ovat kulkeneet samaa polkua Vampulan 1-sarjajoukkueesta Mestaruusliigaan.Antti Kaskinen

LP Vampulassa on tehty kelpoa työtä. Alkanut kausi on huittislaiselle seuralle kuudes liigatasolla ja sijoitukset ovat pyörineet sijojen 6–8 paikkeilla. Timo Talvitien mukaan budjetin kasaaminen tuntui liigataipaleen alussa jopa toivottomalta. Pääsarjatason kulttuuri oli luotava paikkakunnalle tyhjästä, mutta yhteistyöverkostot ovat laajentuneet ja pienistä puroista on saatu kasattua riittävä virta.

Seurassa puhutaan varovaisesti kevään mitalipeleistä. Joukkue on kasattu nuorista suomalaispelaajista ja potentiaalisista ulkomaalaisvahvistuksista. Serbiluotsi Darko Dobreskovin vanavedessä Vampulaan ovat tulleet päävalmentajalle Tunisian maajoukkueesta tuttu laitapelaaja Rahma Agrebi, Romanian liigassa loistanut serbikeskitorjuja Nina Jakic sekä Italian A-1-liigassa ja CV Barcelonassa pelannut passari Klara Peric. Kroatialainen lienee Mestaruusliigan suosituimpia pelaajia yli 50 000 Instagram-seuraajallaan (siirryt toiseen palveluun).

Andrikopouloun ensimmäistä kautta helpotti nopeasti löytynyt yhteistyö passari Iida Paanasen kanssa. Kokenut pelaaja osasi tarjota nuorelle hakkurille sopivia passeja. Toinen kausi pääsarjassa ei ole alkanut yhtä vauhdikkaasti kuin ensimmäinen, ja yhteistyö Pericin kanssa hakee vielä muotoaan.

– Harjoitus harjoitukselta ja peli peliltä opimme tuntemaan toisemme paremmin. Näen hänessä valtavan potentiaalin. Ajan myötä yhteistyömme tulee varmasti toimimaan erittäin hyvin, Peric sanoo.

Tällä kaudella Andrikopouloulla on jälleen uusi kokemus edessään. Vasurihakkuri pääsee näyttämään osaamistaan europeleissä, kun LP Vampula osallistuu Challenge Cupiin. Kilpailu on lentopallon eurooppalaisten seurajoukkuekilpailujen kolmostaso. Vampula hävisi avausottelunsa Sveitsissä Luganoa vastaan, mutta 19 pistettä takonut Andrikopoulou oli kentän paras pistenainen.

Läpimurtopelaaja

Debyyttikaudellaan Mestaruusliigan läpimurtopelaajaksi valittu Andrikopoulou murtautui huippukauden jälkeen myös naisten maajoukkuerinkiin.

Nuori hakkuri oli pitkään mukana EM-kisoihin valmistavilla leireillä, mutta päävalmentaja Tapio Kangasniemi päätti lähteä Turkkiin vain yhdellä hakkurilla. Kovalla eurooppalaisella tasolla pelaavan Piia Korhosen ohittamiseen Andrikopouloulla on vielä matkaa. Toisaalta hän voi pelata myös yleispelaajana, joten tie avauskuusikkoon ei ole täysin tukossa.

– Maajoukkueaika oli tosi kivaa aikaa. Pääsin treenaamaan sellaisten pelaajien kanssa, joiden pelejä olen katsonut telkkarista. Maajoukkue on ollut pienestä tytöstä lähtien unelma ja tavoite, jo rinkiin pääseminen oli unelmien täyttymys, sanoo Andrikopoulou, joka ei edes harkinnut Kreikan edustamista maajoukkuetasolla.

Vampulan päävalmentaja Darko Dobreskov uskoo, että nuori hakkuri nähdään pian kentällä Suomi-paidassa.

– Hän voi olla lähitulevaisuudessa hyvä vaihtoehto Suomen maajoukkueeseen. Nyt hän tarvitsee vain kärsivällisyyttä. Iina on nuori pelaaja, mutta on kokenut lyhyessä ajassa niin paljon. Yksi kysymys on, miten hän käsittelee ympärille syntyneet paineet, Dobreskov sanoo ja viittaa myös paikalla olevan televisiokameran suuntaan.

Pelaajalla on selvä visio ulkomailla ja maajoukkueessa pelaamisesta, eikä homma heidän mielestään jää työnteosta kiinni. Kyselyjä ulkomailta ei ole vielä tullut, mutta Andrikopoulou haluaisi pelata erityisesti Saksassa.

– Haluan olla valmis, kun lähden. Vielä ei ole sen aika, minun pitää kehittyä Suomessa riittävän kovalle tasolle, hän sanoo.

Kiire ei 21-vuotiaalla ole.

– Eihän tässä mitään valittamista ole. Saan tehdä sitä mistä tykkään. Se on ihan loistavaa!

Iina Andrikopoulou LP Vampula
Iina Andrikopoulou haaveilee arvokisoista Suomen paidassa ja peliurasta ulkomailla.Antti Kaskinen

Lue myös:

Kuusi suomalaisjoukkuetta pelaa lentopallon Euroopan cupeissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat