Suora

  • Urheiluruutu

Kommentti: Yleisurheilumitalit karkaavat myös tulevaisuudessa jos huippu-urheilijoita valmennetaan vain talkoilla

Suomalaisessa yleisurheilussa piilee ongelma, joka voi estää tulevaisuuden menestyshaaveet, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Petri Hänninen.

yleisurheilu
Lassi Etelätalo
Lassi Etelätalo oli paras suomalainen yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suomalaiset janoavat mitaleita yleisurheilusta. Samaan aikaan maamme on täynnä yleisurheiluvalmentajia, jotka puurtavat vuodesta toiseen ja tekevät pyyteetöntä valmennustyötä saamatta siitä kunnon korvausta.

Yksilölajien valmentajia ei vieläkään arvosteta Suomessa riittävästi rahan näkökulmasta. Yle Urheilun selvityksen mukaan Dohan MM-joukkueen 22 urheilijan valmentajista vain neljä sai elantonsa valmennustyöstä.

Ilman taitavaa valmentajaa ei urheilijakaan voi saavuttaa kansainvälistä menestystä.

Monet huippuyleisurheilijoiden valmentajat ovat lajinsa ammattilaisia, mutta mitättömien korvauksien vuoksi elanto on hankittava muualta. Usein valmentajat maksavat jopa bensarahoja, majoituksia, leirikustannuksia sekä ulkomaanmatkoja omasta pussistaan.

Eräs kovan luokan yleisurheiluvalmentaja, jolla on ollut juoksijoita jopa arvokisojen finaaleissa, kertoi minulle olleensa mukana kymmenessä arvokisassa omalla kustannuksellaan. Vaikka hänen urheilijansa eivät pystyneet maksamaan valmentajansa matkakuluja, halusi hän olla paikalla heitä tukemassa.

110 metrin aitojen palkintojenjako
Palkintopalli jäi haaveeksi suomalaisurheilijoille Dohan MM-kisoissa.Getty Images

Tämä esimerkki kertoo suomalaisen huippuyleisurheilun ongelmasta. Kotimaisessa yleisurheilussa on totuttu siihen, että valmennus tapahtuu talkoovoimin.

Pelkällä rahalla ei tehdä urheilijoita, mutta väitän, että urheilijat saavuttaisivat parempia tuloksia, jos heidän valmentajillaan olisi heille enemmän aikaa. Ja se taas vaatisi sitä, että he saisivat valmentamisesta palkkaa tai edes jonkinlaisia korvauksia. Harva menestystäkään hankkinut yleisurheilija pystyy maksamaan valmentajalleen palkkaa.

Uran alussa olevan urheilijan pääsy lajin huipulle voi kestää seitsemästä kymmeneen vuotta. Tokion olympiakisat sekä yleisurheilun EM-kisat ovat kuitenkin jo ensi vuonna.

On selvää, että mitalimahdollisuudet kasvavat, jos valmentajat voisivat panostaa urheilijoihinsa täysipäiväisesti.

Jos Suomi aikoo tulevina vuosina saada arvokisamitaleja, on punnittava haluammeko antaa tasoitusta kansainvälisessä kilpailussa. Olemmeko valmiita tekemään riittäviä satsauksia, jotta juhlisimme arvokisoissa? Ymmärrämmekö edes täysin sitä, kuinka paljon työtä yksikin arvokisaedustus tai -mitali - ei vain urheilijalta - vaan myös valmentajalta vaatii?

Itse olen sitä mieltä, että potentiaalisten menestysurheilijoiden valmentajille pitäisi alkaa maksaa tukea nyt. Kuka sen sitten maksaa, onkin jo eri kysymys.

Lue myös:

Vain harva Suomen MM-joukkueen urheilijoiden valmentajista tienaa leipänsä pelkällä valmentamisella – ”Ei tarvitse ihmetellä miksi yleisurheilun mitalit ovat tiukassa”

Kommentti: Suomalaisen yleisurheiluväen on syytä kohdata kylmä totuus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat