Suora

 • Miesten yhdistelmäkilpailu, Lillehammer
 • Mäkihypyn MC: Lillehammer, naisten kilpailu
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Lillehammer
 • Yhdistetyn MC: Lillehammer, hiihto-osuus
 • Urheilustudio 7.12.
 • Freestylen MC: Ruka, kumpareet
 • Kumparelasku, Ruka
 • Mäkihypyn MC, miesten kilpailu, Nizhni Tagil
 • Urheilustudio
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Nizhni Tagil
 • Urheiluruutu
 • Ampumahiihdon MC: Östersund, miesten viesti
 • Ampumahiihdon MC, miesten viesti, Östersund
 • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 7.12.
 • Viimeistä viedään
 • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut
 • Alppihiihdon MC: Beaver Creek, miesten syöksylasku
 • Urheiluruutu
 • Beaver Creek, miesten syöksylasku
 • Viimeistä viedään

Kommentti: Alivoimalla on vaikea tehdä maaleja – mitä Artturi Lehkoselta voi odottaa?

Montrealin Artturi Lehkoselta odotetaan tuloksen puolesta läpimurtokautta samaan aikaan, kun rooli menee yhä puolustavampaan suuntaan. Yhtälö on vaikea, muistuttaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Artturi Lehkonen 2019
Getty images

Erinomaisen tulokaskauden (2016-17) jälkeen Artturi Lehkosen, 24, taival NHL:ssä on ollut välillä tuskien täyttämää. Työteliäs ja monipuolinen laitahyökkääjä pelasi enemmän tai vähemmän kipujen kanssa sekä viime että toissa kaudella. Tämä näkyi luonnollisesti myös tehoissa.

Lehkosen ongelmat maalinteossa ovat olleet puheenaihe Montrealissa parin edelliskauden ajan.

Alkaneeseen kauteen piikkiöläishyökkääjä pääsi kuitenkin laadukkaan ja ehjän harjoituskauden jäljiltä hyvistä lähtökohdista. Nyt kahdeksantoista osumaa ensimmäisellä NHL-kaudellaan tehneeltä laiturilta on jälleen lupa odottaa parempaa myös tehojen osalta. Ainakin lähtökohtaisesti oli näin.

On kiistaton fakta, että Lehkonen omaa NHL-maailmassa kahdenkymmenen maalin potentiaalin. Siihen yltäminen voi kuitenkin olla hankalaa, mikäli pelaajan rooli menee jatkuvasti puolustavampaan suuntaan. Alivoimalta on kaikkien muiden paitsi Michael Grabnerin vaikea tehdä maaleja.

Montreal Canadiensin Artturi Lehkonen
AOP

Kun puhutaan Artturi Lehkosesta, tai odotuksista, jotka edelleen nuoreen turkulaispelaajaan kohdistuvat, on tärkeää ymmärtää tämän rooli Montreal Canadiensissa. Tämän kauden osalta tarina on toki vasta alussa, mutta kesällä 2017 seuraan päävalmentajaksi tulleen Clauden Julienin aikana trendi on ollut selkeä.

Vielä Julienin avauskaudella (2017-18) Lehkonen kuului Habsin ylivoimapelin vakiokalustoon, mutta mitä pidemmälle ollaan tultu, sitä pienemmäksi ylivoimavastuu on kutistunut – ja toisaalta samaan aikaan vastuu alivoimalla on kasvanut. Vaikka TPS-kasvatti pelaa tasaviisikoin sinänsä laadukkaiden pelaajien kanssa, roolista on tullut jatkuvasti puolustavampi.

Vaikka Lehkonen pelasi keskiviikkona Buffalossa minuutin ylivoimaa, lähtökohtaisesti tämä ei ylivoimakalustoon kuulu. Edellä on kuudesta kahdeksaan ylivoiman vakiohyökkääjää. Ja nyt muistamme, ettei esimerkiksi hyvin viime otteluissa pelannut Jesperi Kotkaniemi ole vetänyt ylivoimalla vielä viillon viiltoa.

On vain ajan kysymys, koska lahjakas porilainen palaa ylivoimakoostumukseen.

Alivoima vastuu sen sijaan on kasvussa. Kun viime kaudella Lehkonen pelasi alivoimaa reilut kaksi minuuttia ottelua kohden, alkaneen kauden osalta keskiarvo ylittää jo kolmen minuutin. Lehkonen on päävalmentaja Claude Julienin ykköshevonen, mitä alivoimapelaajiin laitahyökkääjien osalta tulee.

Tämä kertoo paljon Lehkosesta pelaajana, NHL:ssä eivät huonot pelaajat alivoimaa pelaa.

Eikä se huonosti ole mennyt. Canadiensin alivoimapeli operoi menneellä kaudella yli 80 prosentin tehoilla.

Artturi Lehkonen
Artturi Lehkonen AOP

Lehkosella on siis monella tapaa asiat hyvin Montrealissa. Pelaaja nauttii monipuolisuutensa ja työmoraaliinsa kautta sekä valmennuksen että joukkueen taholta suurta luottamusta. Kuitenkin, kun puhutaan odotuksista pisteisiin ja maaleihin liittyen, rooli hyökkäyssuuntaan on osattava ottaa huomioon.

Montrealissa kisa pelipaikoista on jo lähtökohtaisesti kovaa, vaikka joukkue ei materiaaliltaan liigan eliittiä olekaan.

Lehkosen näkökulmasta esimerkiksi 20-vuotias Nick Suzuki, jolla on seuran kanssa tulokassopimus, on jälleen yksi kanto suomalaisen kaskessa, mitä hyökkäyspelaamiseen tulee. Julien pudotti velton Suzukin nelosketjuun Buffalossa, mutta kauden neljässä ottelussa Suzuki (12,18) on pelannut tasaviisikoin keskimäärin noin neljäkymmentäviisi sekuntia enemmän kuin Lehkonen (11,32).

Lehkosen jääaika tasaviisikoin on tämän Montreal-vuosien pienin. Lehkonen on pelannut tasaviisikoin tällä kaudella kymmenenneksi eniten kaikista Habs-hyökkääjistä. Vasemmalta laukovan hyökkääjän kokonaispeliaika on pudonnut kahdessa vuodessa kuudestatoista ja puolesta minuutista lähes kahdella minuutilla.

Ja toki taas muistamme, että kausi on vasta alussa.

Toisaalta emme unohda sitäkään, että lähitulevaisuudessa takaa alkavat kolkutella Ryan Poehlingin ja Cole Caufieldin kaltaiset huomisen tähdet.

Tie hyökkäävään rooliin saattaa olla tukossa myös jatkossa.

Artturi Lehkonen
Artturi Lehkonen AOP

Jos ja kun ylivoimavastuuta ei tule, esimerkiksi kahdenkymmenen maalin tekeminen on viime kädessä melko hankalaa.

Jos katsotaan kolmen edellisvuoden osalta pelaajia, jotka ovat pelanneet kauden läpi vähintään kahden minuutin alivoimakeskiarvolla, kahteenkymmeneen maaliin on 122 pelaajasta yltänyt ainoastaan neljätoista. Ja pelaajista, jotka eivät pelanneet käytännössä lainkaan ylivoimaa, ainoastaan Michael Grabner sekä Zach Hyman.

Aleksander Barkov, Patrice Bergeron, Anze Kopitar, Ryan O’Reilly, Sean Couturier ja Brayden Point, muutamia mainitakseni, ylsivät merkittävästä alivoimavastuusta huolimatta kahteenkymmeneen osumaan, mutta nämä pelasivat samaan aikaan minuuttitolkulla ylivoimaa muiden huippupelaajien kanssa.

Alivoimalla laadukkaasti raastanut Washingtonin Tom Wilson – esimerkkinä - teki menneellä kaudella 22 osumaa pelaten ylivoimalla vain keskimäärin minuutin, mutta toisaalta tämä pelasi suurimman osan kaudesta Aleksander Ovetshkinin ja Jevgeni Kuznetsovin vierellä tasaviisikoin.

Jesperi Kotkaniemi Artturi Lehkonen
AOP

Vaikuttaakin siltä, että Claude Julien on ruuvaamassa Lehkosta yhä puolustavampaan rooliin Montrealissa. Siinä ei sinänsä ole mitään vikaa, Lehkosen ja Joel Armian kaltaiset alivoimapelin erikoismiehet ovat NHL:ssä nopean ja iloisen hyökkäyspelin aikakaudellakin edelleen suuressa arvossa.

Selvää kuitenkin on, että kuluttava jäähyjen tappaminen illasta toiseen hyökkäävämmän roolin kustannuksella on pois tehoista. Tämä on hyvä muistaa, jos ja kun jossakin kohtaa kiekkohullussa Montrealissa keskustelu Artturi Lehkosen maalimääristä jälleen alkaa.

Tarkoitus ei kuitenkaan ole rakentaa Lehkoselle alibia. Kahden edelliskauden aikana Natural Stat Trick-sivusto on kirjannut maalipaikkoja, myös vaarallisia, Artturi Lehkoselle toiseksi eniten Montrealin joukkueesta. Vain Brendan Gallagher on pelannut itsensä parin edellisvuoden aikana Lehkosta useammin maalipaikoille.

Kuuden ja puolen prosentin laukaisutehokkuudessa on siis vielä ilmaa.

Artturi Lehkonen jäällä.
Getty Images

Artturi Lehkonen on todistanut vuosien saatossa moneen kertaan olevansa laadukas NHL-pelaaja, tästä ei ole kahta sanaa. Koskaan ei tarvitse päävalmentaja Claude Julienin miettiä, onko Lehkosella työhousut jalassa harjoituksissa tai peleissä. Lehkonen riistää, raastaa, möyhii, ajaa maalille ja tekee aina toimillaan tilaa muille.

Onko turkulainen profiloitumassa maalinteon näkökulmasta kuitenkin jo liikaakin möyhijäksi?

Ainakin siltä peluutuksen osalta vaikuttaa. Kahdeksantoista osuman kausi tuntuu kaukaiselta muistolta tilanteessa, missä valmentaja näkee pelaajassa mieluummin ali- kuin ylivoimaosaamista. Toisaalta maalin tekeminen vaatii pelaajaltakin tietynlaisen ajattelumallin.

Mieltääkö Lehkonen itse itsensä duunariksi? Roihuaako ratkaisijan liekki sisällä riittävän kuumana?

Saattaa olla, ettei Montreal ole Artturi Lehkoselle se paras vaihtoehto tällä haavaa läpimurron tekemiseen hyökkäyspelaamisen osalta. Edessä on kiekollisen roolin pelaajia yksinkertaisesti liikaa tilanteessa, missä oma pelaajaprofiili on muokkautunut jatkuvasti puolustavampaan suuntaan.

Se, miksi näin on käynyt, on monen asian summa alkaen vammoista päättyen kyvyttömyyteen käyttää maalipaikat hyödyksi.

Tilanteen muuttamiseksi on vain yksi tie: kiekkoa on alettava iskeä paikoista reppuun.

Korjaus kello 15.30: Nick Suzuki ei ole Montreal Canadiensin varaus, kuten jutussa alun perin luki.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat