Historiallinen juoksu! Kipchoge alitti uskomattomasti kahden tunnin haamurajan maratonilla "laboratorio-olosuhteissa"

Eliud Kipchoge juoksi maratonin alle kahden tunnin useiden jänisryhmien avustamana.

yleisurheilu
Eliud Kipchoge
Eliud Kipchoge rikkoi hurjan haamurajan.AFP / Lehtikuva

Kenialainen Eliud Kipchoge onnistui historiallisessa tempussa Wienissä. Kipchoge juoksi maratonin aikaan 1.59.40 ja alitti näin uskomattomasti kahden tunnin haamurajan.

Kipchoge juoksi ajan niin sanotusti "laboratorio-olosuhteissa". Kyseessä oli ennätyskoe, jossa ei ollut mukana muita varsinaisia kilpailijoita, mutta sen sijaan Kipchogella oli 41 jänistä, jotka vuorottelivat ryhmissä ja pitivät sopivaa vauhtia.

Jänisten joukkoon kuuluivat muun muassa Ingebrigtsenin veljekset Henrik, Jakob ja Filip. Myös tapahtumapaikka oli valittu tarkasti. Tie oli mahdollisimman tasaista ja suoraa. Erikoisen, mutta ennen kaikkea onnistuneen, ennätysyrityksen valmisteluista voit lukea tarkemmin tästä.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF ei tunnusta aikaa viralliseksi maailmanennätykseksi. Kipchogen nimissä oleva virallinen ME on 2.01.39.

Kipchoge juoksi kilometrejä tasaisesti 2.50-vauhtia. Puolimatkassa hän oli 11 sekuntia aikataulua edellä ja vauhti pysyi hyvin samanlaisena loppuun asti.

Kipchoge yritti samanlaista ennätyskoetta myös Monzassa keväällä 2017, mutta silloin hänen aikansa oli 2.00.25.

Lue myös:

Rikkoutuuko maratonennätys laboratorio-olosuhteissa? Maailmanennätysmies yrittää alittaa lähes mahdottoman rajan: "Tässä on kyse jostain suuremmasta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat