1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. hiihto

Iivo Niskanen tavoittelee historiallista suomalaisvoittoa maailmancupissa – ennätykselliset 1 100 harjoitustuntia apuna? "En pysty itse ainakaan harjoittelemaan yhtään enempää"

Maastohiihdon kalenterissa ei tulevalla kaudella ole lainkaan arvokisoja. Tästä syystä olympiavoittaja Iivo Niskanen tähyää nyt maailmancupin kokonaiskisan voittoon.

Iivo Niskanen jätti maajoukkueen leirin Val Senalesissa, Italiassa väliin. Niskanen treenaa tuon ajan Vuokatissa ja Kuopiossa. Päätökseen vaikutti halu vähentää matkustelua ja sitä kautta rasitusta sekä hyvät harjoitusolosuhteet kotimaassa. Vuokatissa säilölumesta tehtyä lunta on jo useita kilometrejä. Kuva: Kimmo Rauatmaa/Lehtikuva

**VUOKATTI.**Jos on jotain, mitä maastohiihtäjä Iivo Niskanen vihaa todella paljon, se on häviäminen. Viime talvena Niskanen kamppaili huonosti pitäneillä suksilla 15 kilometrin perinteisellä MM-pronssille Seefeldissä. Mitali oli mainio saavutus, mutta se veti itse hiihtäjän vakavaksi. Vain mestaruuden uusiminen bravuurimatkalla olisi tyydyttänyt.

Kova voitontahto ja kunnianhimo ovat työntäneet Niskasta uralla eteenpäin. Ilman noita ominaisuuksia hän tuskin olisi tässä vaiheessa uraansa saavuttanut 50 kilometrin perinteiseltä olympiakultaa ja 15 kilometrin perinteiseltä MM-kultaa.

Tulevalla kaudella Niskasen on kuitenkin opittava hyväksymään, ettei jokaista kisaa tarvitse voittaa. Hänen heikoilla matkoillaan sijoitus esimerkiksi kymmenen parhaan joukossa on jo kelpo suoritus ja palvelee Niskasen ensi kauden tavoitetta: maailmancupin kokonaiskisan ja normaalimatkojen cupin voittoa.

Maailmancupin kokonaiskisan voitto olisi historiallinen saavutus suomalaisessa hiihdossa, sillä kukaan suomalainen mieshiihtäjä ei ole voittanut nykyistä kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n virallista maailmancupin kokonaiskisaa. Epävirallisen kokonaiskisan voitti Juha Mieto kausilla 1975–1976 ja 1979–1980.

Ensi kauden kalenterissa on Niskaselle myös yksittäisiä tärkeitä kilpailuja, joiden voittaminen merkitsisi paljon. Tällaisia ovat Rukan ja Lahden maailmancupit sekä Holmenkollenin 50 kilometriä perinteisellä.

– Kollen on sellainen kisa, että voittaisin mieluummin sen kuin sijoittuisin kolmen parhaan joukkoon normaalimatkojen cupissa. Kollen on itselle ja monelle muulle merkityksellinen kisa.

Iivo Niskanen uskoo, että normaalimatkojen cupin voittaminen on hänelle realistisempaa kuin kokonaiscupin vieminen. Molempia kuopiolainen kuitenkin tavoittelee tulevalla kaudella tosissaan. Kuva: Imago Sport/AOP

Niskanen tunnetaan vahvana pitkien matkojen hiihtäjänä ja perinteisen hiihtotavan taitajana. Tämän Niskanen tiedostaa varsin hyvin itsekin. Realiteettien tunnustaminen on kauden aikana tärkeää.

– Aina kun petraan edellisistä suorituksistani ja parhaista tuloksistani, pitää olla tyytyväinen. Tärkeintä on tietää, missä vireystilassa kisoihin tulee ja pystyy sitä myöten analysoimaan sitä, onko pystynyt riittävän hyviin suorituksiin, Niskanen pohtii Yle Urheilulle avaimia tyytyväisyyden saavuttamiseen.

Tähän mennessä Niskasen paras sijoitus maailmancupin vapaan 15 kilometriltä on kuudes. Vapaan sprinteissä Niskanen on parhaimmillaan yltänyt sijalle 23.

Maailmancupin kisoissa Niskanen on sijoittunut kolmen parhaan joukkoon vain perinteisellä hiihtotavalla.

Aiempaa enemmän maailmancupin kilpailuja

Niskasen tuleva kausi on kiireinen. Kisoja on merkitty kalenteriin jokaiselle viikonlopulle, ja lähtökohtaisesti maailmancupin kilpailut on tarkoitus kiertää Planican viikonloppua lukuun ottamatta.

Urallaan Niskanen ei ole tähän mennessä kiertänyt maailmancupia kovin aktiivisesti. Viime kaudella maailmancupin startteja kertyi 15. Kuopiolaisella on aina ollut tähtäimessä arvokisat, joihin kunto on ajoitettu. Rasitus taas on pidetty minimissä valitsemalla käytävät kisat tarkasti.

Ensi kaudelle kisoja on tarjolla pelkästään maailmancupissa 40. Lisäksi startteja tulee SM-kisoista, kansallisista kilpailuista ja Suomen Cupista.

– Siihen olemme satsanneet, että nimenomaan kilpailemme koko kauden. Pitää olla mentaalisesti ja henkisesti valmis kilpailemaan omilla heikoilla matkoillanikin ja suorittamaan niissä ylärekisteriin. Omilla huippumatkoillani taas pitää oikeasti olla kärkipäässä, että pisteitä tulee, Niskanen sanoo.

Niskasen valmentajan Olli Ohtosen mukaan kuopiolaisen kilpailujen määrään ei tule dramaattista muutosta. Suurin eroavaisuus aiempiin vuosiin odottaa vuodenvaihteessa, kun Niskasen on ensimmäistä kertaa urallaan tarkoitus hiihtää rankka Tour de Ski loppuun saakka.

Iivo Niskanen ei ole vielä urallaan hiihtänyt legendaarista Tour de Skitä loppuun. Koettavana on muun muassa loppunousu. Kuva: Kimmo Rauatmaa/Lehtikuva

Kova rasitus nostaa pintaan yhden kysymysmerkin. Niskanen on altis sairastumisille. Hän joutui sairastuvalle suunnilleen kahdesti kaudessa vielä 2010-luvun alussa.

Viime vuodet Niskanen on saanut urheilla likipitäen terveenä. Yksi tärkeä tekijä siihen on ollut Niskasen ja valmentaja Ohtosen rehellinen yhteistyö. Niskanen on oppinut myöntämään Ohtoselle väsymyksensä, minkä jälkeen esimerkiksi harjoituskalenteria on muutettu.

Osasyyllinen sairasteluihin oli todennäköisesti kova kuormitus. Ohtonen ja Niskanen alkoivat tehdä yhteistyönsä alussa kuormituskontrolleja, joissa seurataan muun muassa laktaatteja ja sykkeitä. Kaksikko käyttää testiä edelleen viikoittain. Sen avulla saatavista tuloksista huomataan nopeasti, jos vauhtia on syytä hiljentää.

– Jokainen huippukestävyysurheilija taiteilee kuormituksen kanssa. Pitää uskaltaa harjoitella paljon ja rohkeasti, mutta osata rytmittää harjoittelua siten, että urheilijalla on myös palauttavia harjoittelujaksoja. Iivo on saanut monta ehjää harjoitusvuotta. Tämä auttaa siinä, että hänellä on harjoituskestävyyttä, jaksavuutta ja toivon mukaan asia edistää myös terveenä pysymistä, Ohtonen kertoo.

Niskanen itse muistuttaa, että suuri osa kilpailijoista sairastuu yhdeksän päivää kestävän Tour de Skin jälkeen.

– Tuollainen äärirasitus on kaikille sama. On todennäköisintä, että porukka on kipeänä Tourin jälkeen. Niistä sairauksista selviytyminen ja niiden käsittely ovat merkityksellisiä kauden jatkamisen kannalta.

Tourin rasitusta varten Niskanen on valmistautunut jo harjoittelukaudella kisaamalla peräkkäisinä päivinä rullasuksilla. Lisäksi hän on tehnyt viikon mittaisia harjoitusjaksoja, joiden aikana tehot ovat olleet tapissa.

– Minulla on tietenkin ollut valmiudet hiihtää Touria jo aiemminkin ja olen hiihtänyt sitä aika pitkälle, mutta olemme aina ennen jättäneet sen tietoisesti kesken. Ei ole niin merkityksellistä lisätä siihen kokemukseen enää yhtä tai kahta kisaa. En pelkää sitä.

Yli 1 100 tuntia harjoittelua

Arvokisaton vuosi antaa hiihtäjille mahdollisuuden kokeilla harjoittelussa jotain uutta. Viimeksi vastaavanlaisen kauden alla, neljä vuotta sitten, Niskanen kertoi, että harjoittelua tuli kauden aikana reilut 900 tuntia. Lukema oli enemmän kuin koskaan aiemmin ja hiihtäjä kävi äärirajoilla harjoituskuorman kanssa.

Tällä kaudella summasta tulee vielä hurjempi, mikäli Niskanen pysyy terveenä. Huhtikuun lopussa alkaneen harjoituskauden aikana on kertynyt jo yli 500 treenituntia. Niskanen arvioi, että kauden aikana harjoitustunteja tulee yhteensä yli 1 100.

Harjoitusmäärän lisäksi treeneissä on lisätty tehoja. Tunteihin Niskanen ei ole laskenut lainkaan lihashuoltoon, verryttelyihin ja venyttelyihin kuluvaa aikaa.

Määrät lähentelevät jo norjalaisen hiihtoässän Martin Johnsrud Sundbyn mittoja. Sundby treenasi vielä muutama vuosi sitten 1 150 tuntia kaudessa. Hurjien vuosien jälkeen Sundby on kuitenkin vähentänyt harjoitustuntien määrää raa'asti.

Norjalaislehti VG:lle Sundby kertoi (siirryt toiseen palveluun), että harjoitusmäärät ovat pudonneet jopa 400 tuntia. Tällä kaudella harjoittelutunteja tulee 800–900.

Martin Johnsrud Sundby (kesk.) voitti viime talvena ensimmäisen henkilökohtaisen MM-kultansa. Sundby juhli 15 kilometrin perinteisellä. Iivo Niskanen (oik.) oli samalla matkalla kolmas ja Venäjän Aleksandr Bessmertnyh (vas.) toinen. Kuva: AOP

Ohtonen ja Niskanen ovat nostaneet harjoitustuntien määrää systemaattisesti vuonna 2013 alkaneen valmennussuhteen aikana. Niskasen mukaan jatkossa määrää ei enää lisätä, vaan muutoksia täytyy tehdä jossain muussa asiassa, jos tuloksia ei tule tällä reseptillä tule.

– Olemme tehneet tänä kesänä asioita täysillä ja vähän eri tavalla kuin aiemmin. En pysty itse ainakaan harjoittelemaan yhtään enempää. Nyt harjoitustunnit ovat varmasti riittävällä tasolla.

Tällä kaudella onnistumista mitataan maailmancupilla.

En usko, että cupin voittoa voi rinnastaa mitenkään esimerkiksi olympiakultaan, mutta aina kokonaiskilpailussa pärjäävät urheilijat ovat niitä, joita arvostetaan paljon.

Iivo Niskanen

Ohtosella ja Niskasella on jo pitkään ollut käynnissä vapaan hiihtotavan projekti, joka on alkanut pikkuhiljaa tuottaa hedelmää. Tulevaisuudessa Niskanen haluaa hallita kaikki matkat hyvin. Sitä, missä nyt mennään osoittaa sijoitus kokonaiscupissa. Edellinen suomalainen kokonaiscupin voittaja on Virpi Kuitunen (nyk. Sarasvuo) kaudella 2007–2008.

Kokonaiscupin voittaminen ei ole Niskaselle kuitenkaan arvokisamenestykseen verrattava asia.

– En usko, että cupin voittoa voi rinnastaa mitenkään esimerkiksi olympiakultaan, mutta aina kokonaiskilpailussa pärjäävät urheilijat ovat niitä, joita arvostetaan paljon.

Ensimmäiset merkit Niskasen kunnosta saadaan marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna, kun kuopiolainen avaa kilpailukautensa Suomen Cupissa Vuokatissa.

Lue myös:

Iivo Niskanen on ennätyskovassa kesäkunnossa – karisti muut maajoukkuehiihtäjät kannoiltaan Vuokatin vaaroilla

Iivo Niskasen valmentaja väittelee lauantaina tohtoriksi – saadaanko tuloksista vihdoin apua Suomen hiihdon polttavaan ongelmaan?

Puolimaratonilla kilpaillut Iivo Niskanen erehtyi kakkospaikalta maratonreitille Helsingissä – kilpailujohtaja pahoitteli: "Se oli meidän virheemme"

Raskaasti suksiinsa Seefeldissä pettynyt Iivo Niskanen vaihtaa kilpailijan leiriin: "Tämä oli pitkän linjan päätös"

Iivo Niskasen olympiakullan metsästys oli kaatua jo kuukautta ennen h-hetkeä, mutta valmentajan kanssa tehdyt ratkaisut pelastivat menestyksen – nyt kulta-Iivon tavoitteena on menestyä vapaallakin

Olympiavoittaja Iivo Niskasen ja valmentaja Olli Ohtosen kultaresepti on kahden vastakohdan tiimityö – kännykkä käy kuumana, kun eloisa luonnonlapsi haastaa analyyttisen tutkijan

Perhekin alkoi tuskastua, kun norjalaiskarhu rääkkäsi itseään uupumukseen asti – MM-kulta Seefeldissä palkitsi tappotahtiset harjoitteluvuodet