1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Kommentti: Tuttu hymy hyytyi hetkeksi – Huuhkajat notkahti Bosniassa, mutta on yhä unelmatilanteessa

Huuhkajien pitää ottaa tiistaina mallia Bosniasta, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Suomen kannattajat pettyivät Zenicassa. Kuva: EPA

Huuhkajien matka EM-karsinnoissa on ollut yhtä nousukiitoa aina lauantaihin saakka. Zenicassa tapahtui ensimmäinen notkahdus.

Jos lopputulos unohdetaan, itse tappio Bosnia-Hertsegovinalle ei ollut yllätys eikä edes notkahdus. Bosnia on hävinnyt viimeisen viiden vuoden aikana yhden karsintaottelun fanaattisen kotiyleisönsä edessä. Belgia voitti 4–3 lokakuussa 2017.

Notkahdus oli Suomen peliesitys ja rumat lukemat. Päävalmentaja Markku Kanervan mukaan edes perusasiat eivät toimineet kentällä. Siltä se katsojille näyttikin. Bosnia hyppäsi kuskin paikalle ensimmäisestä minuutista lähtien eikä Suomi pysynyt kyydissä. Jos maat päätyvät lohkossa lopulta tasapisteisiin, selvä tappio koituu Huuhkajien kohtaloksi.

Bosnia pelasi kovan paineen alla pakkovoiton edessä ja sai itsestään parhaan irti. Huuhkajien pitää ottaa tiistaina mallia Bosniasta. Loppuunmyyty Kupittaan stadion odottaa vain ja ainoastaan yhtä asiaa eli voittoa Armeniasta. Sen jälkeen kisapaikasta taistelisivat käytännössä enää Suomi ja Bosnia.

Turussa pelataan Suomen jalkapallohistorian tärkein ottelu. Totuus on se, että Huuhkajat on karsintalohkossa yhä unelmatilanteessa. Bosnia ilmoittautui voitolla takaisin taisteluun, mutta joutuu yhä toivomaan apuja muualta. Suomen on vastattava haasteeseen.

Tämä Paulus Arajuuren tavaramerkiksi muodostunut hymy hyytyi hetkellisesti lauantaina. Kuva: AOP

Kaikki omissa käsissä

Paulus Arajuureen on henkilöitynyt paljon Huuhkajien nousukiidossa. Zenicassa Arajuuren tavaramerkiksi noussut hymy hyytyi karsintataipaleen aikana ensimmäisen kerran. Polvi vääntyi ikävästi ja toppari joutui lopulta jättämään kentän.

Päävalmentaja Kanerva totesi Bosnia-ottelun jälkeen, että nyt mitataan joukkueen henkistä kanttia. Naulan kantaan. Arajuuri tuskin toipuu pelikuntoon tiistaiksi, mutta hänen roolinsa yhtenä joukkueen johtohahmoista on sitäkin isompi välipäivinä sunnuntaina ja maanantaina.

Arajuuri puhkui ottelun jälkeisessä haastattelussa luottoa joukkueeseen, vaikka todennäköisesti tiesi joutuvansa seuraamaan uransa tärkeimmän ottelun katsomon puolelta. Se on varmaa, että tuttu hymy palaa puolustajan kasvoille Maamme-laulun kajahtaessa – joko kentällä tai katsomossa.

Kolme ottelua on jäljellä, ja historiallinen EM-kisapaikka on omissa käsissä. Kuka tahansa pelaajista, valmentajista tai kannattajista olisi ottanut tilanteen avosylin vastaan, jos sitä olisi ennen ensimmäistä ottelua tarjottu. Kenties paulusarajuurimaisen hymyn kera.

Lue myös:

Asiantuntijan mukaan Suomen esitys oli "kaikilta osin pannukakku" – katseet on suunnattava välittömästi kohti tiistaita

Pohjanpalolla ristiriitaiset tunteet Huuhkajien murskatappiossa: "Tippa meinasi tulla linssiin, kun tuli kutsu kentälle"

Historiallinen EM-kisapaikka on yhä Huuhkajien omissa käsissä, mutta lisämaali Bosniassa olisi tullut tarpeeseen – "Tiedostamme lähtökohdan"

Paulus Arajuuri sai uransa ensimmäisen polvivamman – toppari käänsi katseet jo Armenia-otteluun: "Ihan sama kuka on kentällä, me hoidamme tiistaina"

Huuhkajille tyly selkäsauna EM-karsinnassa: Bosnia-Hertsegovina huudatti hurmioitunutta kotiyleisöään neljästi

Huuhkajat sai kylmää kyytiä, Joel Pohjanpalo viimeisteli Suomen kavennusmaalin – näin Bosnia-ottelu eteni