Vettel kompuroi lähdössä – Bottas nousi historialliseen voittoon Suzukassa: "Kaipasin tätä tunnetta!"

Valtteri Bottas nappasi kauden kolmannen voittonsa Japanissa.

Formula 1
Valtteri Bottas, voitto Japanin GP 2019
Valtteri Bottas nousi voittoon kolmannesta ruudusta. Clive Mason/Getty Images

Valtteri Bottas pääsi maistamaan pitkästä aikaa voittoa, kun suomalainen ajoi ykköseksi Japanin F1-osakilpailussa.

Bottas lähti kilpailuun kolmannesta ruudusta. Edeltä, paalupaikalta startannut Sebastian Vettel möhli startissa. Saksalainen liikahti jo ennen kuin valot sammuivat ja joutui pysähtymään hetkeksi ennen kuin starttasi uudelleen. Suomalainen nousi unelmastartillaan kisan kärkeen ja pysyi siellä käytännössä koko kisan ajan.

– Kaipasin tätä tunnetta, kiitos, Bottas hihkaisi tiimiradiossa voiton varmistuttua.

Vettelin lähtö tutkittiin varaslähdön varalta kisan aikana, mutta häntä ei rangaistu. Mielenkiintoista on, että edellisessä kisassa Venäjällä Kimi Räikkönen otti varaslähdön ja hän sai sen seurauksena varikon läpiajorangaistuksen. Vettel liikkui punaisten valojen palaessa mahdollisesti vähemmän kuin Räikkönen, mikä selittäisi rangaistuksen antamatta jättämisen.

Lähin uhkaaja Bottakselle kisassa oli tallikaveri Lewis Hamilton. Britin oli tarkoitus ajaa kisa eri taktiikalla kuin Bottaksen. Suomalaisen suunnitelmaan kuului alusta asti kaksi varikkopysähdystä. Hamiltonin puolestaan piti ajaa vain yhdellä pysähdyksellä, mutta renkaat kuluivat paljon ajateltua nopeammin, ja MM-sarjan johtaja oli pakotettu tekemään kaksi pysähdystä.

Toisen, myöhäisen pysähdyksensä jälkeen Hamilton putosi kakkospaikalta kolmanneksi. Hän oli lähellä ottaa kakkospaikalla ajaneen Vettelin kiinni, mutta ei aivan päässyt ohi viimeisillä kierroksilla. Näin Vettel oli kisan toinen ja Hamilton kolmas.

Bottakselle voitto oli hänelle vasta kauden kolmas. Edellisen voittonsa suomalainen otti huhtikuun lopussa Azerbaidžanissa.

Voitto oli myös sikäli historiallinen, että vuoden 1991 jälkeen vain kahdesti Japanin GP:n on voittanut kuljettaja, joka ei lähtenyt kilpailuun eturivistä.

– Olen todella onnellinen. Kolmas lähtöpaikka ei ole täällä koskaan helppo, mutta tiesin, että mikä tahansa on mahdollista. Vauhti oli todella hyvä ja pystyin kontrolloimaan kisaa, nautin, minulla oli hauskaa, Bottas sanoi F1:n haastattelussa kisan jälkeen.

Kakkosruudusta lähteneen Charles Leclercin kisa romuttui jo ensimmäisellä kierroksella. Hän törmäili Max Verstappenin kanssa, etusiipi kärsi merkittäviä vahinkoja ja monacolainen joutui pysähtymään jo alkukierroksilla. Leclerc oli lopulta seitsemäs. Verstappen keskeytti.

Kaksikon törmäys tutkittiin jo kisan aikana, eikä siitä jaettu rangaistuksia. Red Bull ilmeisesti valitti päätöksestä, ja tilanne päätettiin tutkia uudelleen kisan jälkeen. Lopulta Leclerc sai tuplarangaistuksen kolarin aiheuttamisesta ja ajamisesta etusiipi rikkoutuneena.

Kimi Räikkönen sijoittui 14:nneksi.

Ykkös- ja kolmossijoituksilla Mercedes varmisti tämän kauden valmistajien MM-sarjan voiton.

Muokattu 13.10.2019 kello 13.41: Lisätty tieto siitä, että Leclercin sijoitus muutettiin seitsemänneksi. Hän ajoi maaliin kuudentena, mutta sai rangaistuksen Verstappeniin törmäämisestä. Rangaistukseksi Leclerc sai viiden sekunnin aikasakon ja kaksi rangaistuspistettä. Törmäyksen jälkeen Leclerc ajoi etusiipi rikkoutuneena. Tämän ei nähty olevan turvallista, joten ajostaa Leclerc sai vielä 10 sekunnin aikarangaistuksen ja Ferrari 25 000 euron sakon.

Lue myös:

Bottas tykitti kolmannesta ruudusta unelmastartilla voittoon – näin Japanin GP eteni

Ferrarit eturivistä Japanin osakilpailuun, Vettelille kauden toinen paalupaikka – aika-ajo pitkittyi ulosajojen takia

Bottas syyttää itseään mestaruusmahdollisuuksien hiipumisesta – "Lewis on ollut parempi tähän mennessä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat