Hyppää sisältöön

Asiantuntijan mukaan Suomen esitys oli "kaikilta osin pannukakku" – katseet on suunnattava välittömästi kohti tiistaita

Yle Urheilun asiantuntijan Olli Huttusen mielestä Bosnia-Hertsegovina riisui Huuhkajat aseista.

Markku Kanervan miehistön on käännettävä katseet välittömästi kohti tiistaista ottelua Armeniaa vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue notkahti ensimmäisen kerran kuluvissa EM-karsinnoissa. Selkä seinää vasten pelannut Bosnia-Hertsegovina osui neljästi, Suomi vain kerran.

Lauantainen rökäletappio kotijoukkueelle oli Yle Urheilun asiantuntijan Olli Huttusen mukaan ansaittu.

– Mikään ei oikein onnistunut. Joukkueen kokonaissuoritus oli kaikilta osin pannukakku, Huttunen kuvailee.

Huuhkajien mahalaskua ei voi kuitenkaan täysin pistää valmistautumisen tai ryhmityksen oman pelaamisen piikkiin. Bosnia-Hertsegovina riisui Suomen täydellisesti aseista. Joukkue ei ollut vain valmistautunut timanttisen tarkasti Suomen pelaamiseen, vaan se myös toteutti taktiikkaansa tarkasti.

Maa ei ole hävinnyt kotonaan kuin yhden karsintaottelun viiteen vuoteen. Lauantai-ilta Zenicassa näytti konkreettisesti sen, miksi tilasto on niin kova.

– Bosnia oli juuri niin kova kuin pelättiin. Suomi ei päässyt rakentamaan omaa pelaamistaan. Bosnia onnistui estämään myös Suomen vastahyökkäykset. Juoksuvoimaisia hyökkääjiä ja siten yhtä selvää vahvuutta ei näin onnistuttu hyödyntämään juuri ollenkaan, Huttunen selvittää.

"Pelaajilla on nyt halu näyttää"

Suomen EM-haaveet kestävät tappion Bosnia-Hertsegovinalle. Lukemat vain olivat turhan rumat, sillä mahdollisissa tasapisteissä etu on nyt bosnialaisten puolella. Pisteitä ei kuitenkaan tarvitse laskea, jos Huuhkajat voittaa kolme jäljellä olevaa otteluaan.

Tiistainen ottelu Armeniaa vastaan on joka tapauksessa Suomen jalkapallohistorian tähän mennessä tärkein kamppailu. Voitolla Suomi pitää langat omissa käsissä, mutta tappiolla niin Armenia kuin Kreikan kohtaava Bosnia-Hertsegovina voivat nousta samalla kertaa Huuhkajien ohi.

Lauantainen peli on Huttusen mielestä analysoitava hyvin nopeasti. Asiantuntija luottaa siihen, että suomalaiset pystyvät jättämään tappion heti taakseen. Päävalmentaja Markku Kanerva tuskin turhaan myllää suuremmin Suomen koostumusta.

Oikein käsiteltynä lauantainen tulos kääntyy tiistaina voimavaraksi.

– Pelaajilla on sellainen tunne, että tulisipa tiistai mahdollisimman nopeasti. Tiistain peli on se, joka kääntää Suomen mielialan. Pelaajilla on nyt halu näyttää. He ovat silloin aktiivisia ja ärsytettyjä, Huttunen muistuttaa.

Lue myös:

.
.