Suora

  • Elävä arkisto esittää

Biles on nyt kaikkien aikojen menestynein voimistelija! Katso täydellisyyttä hipovat esitykset puomilla ja permannolla

Simone Biles siirtyi telinevoimistelun MM-mitalien määrässä yksin johtoon, kun hän voitti ensin puomin MM-kultaa ja hetkeä myöhemmin vielä permannon mestaruuden.

voimistelu
Simone Biles
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Yhdysvaltalainen voimistelutähti Simone Biles nousi lauantaina valkovenäläisen Vitali Stsherbon rinnalle, kun hän saavutti hypyissä MM-kultaa. Tämä oli Bilesin 23. MM-mitali ja 18. MM-kulta.

Sunnuntaina 22-vuotias Biles siirtyi MM-mitalien määrässä yksin johtoon, kun hän voitti puomin maailmanmestaruuden ylivoimaisesti. Hetkeä myöhemmin hän täydensi päiväänsä myös ylivoimaisella permannon mestaruudella.

Puomin MM-kultaa vuosina 2014 ja 2015 voittanut Biles otti jo karsinnassa pienen kaulan muihin, sillä hän nappasi tuosta korkeimmat pisteet 14,800. Karsinnassa hän esitti kuuluisan alastuloliikeensä, joka tunnetaan nimellä The Biles.

Tässä äärimmäiseen vaikeassa alastulossa Biles hyppää tuplavoltin kahdella kierteellä. Hän esitti tämän ensimmäistä kertaa onnistuneesti elokuussa. Bilesin mukaan on nimetty peräti neljä liikettä.

Finaalissa Biles esitti helpomman alastulon taaksepuolivoltti kerien kierteellä ja onnistui siinä lähestulkoon nappiin. Hänen ohjelmansa kolmoispiruetteineen ja piiskavoltteineen oli muutenkin ylivoimainen muihin nähden ja yhdysvaltalainen saikin siitä 15,066 pistettä. Biles

voitti MM-kullan 0,633 pisteen erolla toiseksi tulleeseen Kiinan Liu Tingtingiin ja 0,766 pisteen erolla pronssimitalisti Li Shijiaan.

– Erittäin hyvä sarja. Ei minkään näköisiä ongelmia sen suorittamisessa. On aivan mieletöntä nähdä, miten helpon näköistä tuo Bilesin suorittaminen on. Aivan kuin ei olisi ollut mitään kilpailuja tässä alla ja kuitenkin hän painaa jo viidettä päivää, eikä tunnu painavan missään, asiantuntijana toiminut Tomi Tuuha ihasteli Yle Urheilun lähetyksessä.

Biles jäi Rion olympiakisoissa sekä viime vuonna Dohan MM-kisoissa puomilla pronssille, joten hän oli mestaruudestaan innoissaan.

– Se merkitsi paljon. Olen innoissani suorituksestani. Se oli todennäköisesti koko viikon kohokohta, Biles hehkutti.

Biles kasvatti MM-mitalimääränsä 25:een, kun hän nappasi 19. MM-kultansa permannolta. Biles oli jo karsinnassa ylivoimainen ja esitti finaalissa hallitsevan maailmanmestarin elkein huiman ohjelman. Hän teki heti ohjelmansa alkuun nimeään kantavan liikkeen, kaksoisvoltin kerien kolmella kierteellä.

Tämä Bilesin hyppysarja on tällä hetkellä arvostelussa vaikeusasteeltaan kaikkein vaikein. Se on yhden pisteen arvoinen, mikä on suurin pistemäärä yksittäisestä liikkeestä.

– Ennen kaikkea miten helpon näköistä tuo Bilesin suorittaminen on! Todella harva miesvoimistelija pystyy tähän ensimmäiseen volttipätkään edes permannolla. Bilesiltä se onnistui tänäänkin aivan moitteitta, Tuuha kehui.

– Totta puhuakseni en voinut liikkua, olin niin väsynyt, Biles kertoi permannon loppuasennostaan.

– Tämä on paras esitykseni MM-kisoissa koskaan.

Bilesilla oli niin kovat lähtöpisteet permannolle, että hänen suoritustaan ei häirinnyt edes yksi alueen ylitys. Hänen loppupisteensä olivat 15,133, joka on pisteen enemmän kuin toiseksi tulleen yhdysvaltalaisen Sunisa Leen. Pronssia otti Venäjän Angelina Melnikova pistein 14,066.

16-vuotiaana ensimmäisen MM-kultansa voittanut Biles saavutti Stuttgartin MM-kisoissa viisi mestruutta. Ne tulivat puomin ja permannon lisäksi hypyistä, neliottelusta ja joukkuekilpailusta.

Päivitys klo 17.19: Lisätty tulokset, video ja kommentit permannolta.

Päivitys klo 20.30: Lisätty Bilesin kommentit.

Lue myös:

Ongelmaperheen kasvatti Simone Biles on 20-kertainen arvokisavoittaja sekä kaikkien aikojen ylivoimaisin voimistelija – ja vasta 21-vuotias

Biles nousi jo Stsherbon rinnalle – meneekö hän huomenna ohi?

Yhdysvaltain voimistelutähti Biles säkenöi MM-telineillä

Voimistelukuningatar Biles teki MM-historiaa Stuttgartin joukkuefinaalilla

Flunssainen Oskar Kirmes jäi ilman olympiapaikkaa telinevoimistelun MM-kisoissa: "Todella harmittava päivä"

Telinevoimistelun supertähti Simone Biles oli omaa luokkaansa jo karsinnassa – suomalaisten olympiaunelma kaukana

"Selviytyneet soturisiskot" näyttivät voimansa – jo yli 120 voimistelijaa todistanut USA:n voimistelujoukkueen lääkäriä vastaan

Telinevoimistelutähti syyttää USA:n maajoukkueen ex-lääkäriä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Lähteet: AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat