Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajat ja alppiräppärit
  • Urheiluruutu

Nikamamurtuma pitää Suomen jäätanssin ykkösparin sivussa viikkoja – vasta puoli vuotta yhdessä harjoitellut haastajapari ihastuttaa kehityksellään: "Jo ensimmäisessä kilpailussa yleisö rakasti heitä"

Suomen jäätanssin ykköspari sivussa vielä viikkoja, Turkkilalla niskassa nikamamurtuma – vasta puoli vuotta yhdessä harjoitellut suomalaispari hämmästyttää kehityksellään

jäätanssi
Yuka Orihara – Juho Pirinen
Juho Pirinen ja Yaka Orihara sijoittuivat Espoossa seitsemänneksi.Heikki Saukkomaa/ Lehtikuva

Viime kaudella Suomen jäätanssin tulevaisuus näytti loistavalta. Juulia Turkkila ja Matthias Versluis nousivat vauhdilla kohti kärkeä. EM-kisoissa kaksikko oli 11:s ja MM-kisoissakin sijoitus oli 16:s.

Hyvät suoritukset kasvattivat nälkää ja tähän kauteen kaksikko oli valmiimpia kuin koskaan.

Syyskuinen Italian kilpailu osoittautui kuitenkin varsin kohtalokkaaksi, sillä Turkkila loukkasi harjoituksissa niskansa. Siksi Suomen jäätanssin ykköspari joutui jättämään myös Finlandia Trophyn välistä.

– Niskassa on nikamamurtuma. Harmittaa todella paljon. Olisimme niin paljon mielummin jäällä kisaamassa kuin katsomossa. Se oli alkuperäinen suunnitelma, Turkkila harmitteli Yle Urheilulle.

Vielä Turkkila ei osannut arvioida, kauanko joutuu olemaan poissa kilpajäiltä. Selvää on, ettei paluuta kuitenkaan ole luvassa lähiviikkoina.

– Vaikea sanoa, kuinka kauan toipuminen vie. Murtuman pitää luutua ja sen nopeus on yksilöllistä. Ei tästä ihan muutamassa viikossa selviä, Turkkila suri.

Suomalais-japanilainen pari noussut ryminällä

Samaisessa kohtalokkaassa Italian kilpailussa nähtiin myös suomalais-japanilainen pari, kun Yuka Orihara ja Juho Pirinen ylsivät sijalle 11 pistein 148,48. Kyseinen kilpailu oli kaksikolle ensimmäinen kilpajäillä yhdessä, sillä ennen Italian koitosta Orihara ja Pirinen olivat harjoitelleet yhdessä huhtikuusta lähtien. Orihara muutti Suomeen elokuussa.

Finlandia Trophy oli kaksikolle vasta kolmas kilpailu yhdessä. Pari keräsi 157,72 pistettä, mikä oikeutti Espoossa seitsemänteen sijaan.

– Olemme todella tyytyväisiä. Tämä oli varmaan parasta, mihin todella pystymme, Pirinen kommentoi kilpailun jälkeen.

Parin hämmästyttävä kehittyminen on puhuttanut myös jäätanssipiireissä. Pirisen mukaan menestys perustuu hyvään yhteistyöhön.

– Kunnioitamme toinen toisiamme ja olemme todella rauhallisia. Meillä ei tule koskaan riitoja jäällä, vaan puhallamme yhteen hiileen jäällä. Se tuottaa tulosta, Pirinen kuvaili.

Myös kaksikon tavoitteet on asetettu korkealle.

– Suoritusten perusteella uskon, että tasomme riittää MM-kisoihin ja toivottavasti joku päivä myös olympialaisiin asti. Se vaatii toki Yukalta Suomen kansalaisuuden, joten se ei ole vielä tämän päivän asia.

Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sijoittuivat 11:nneksi EM-kisoissa Minskissä tammikuussa.

Turkkila ja Versluis vakuuttivat olevansa pelkästään tyytyväisiä kilpailutilanteeseen.

– On mukavaa, että Suomessa on nyt toinenkin kova pari. Myös uusia pareja ulkomailta on saatu harjoituksiin sparraamaan, Turkkila kommentoi.

Valmentaja ylistää

Pirisen ja Oriharan taustalta lyötyy tuttua osaamista, sillä Turkkilaa ja Versluista valmentava Maurizio Margaglio toimii myös uuden suomalaisparin valmentajana.

Margaglio ei säästellyt sanojaan kehuessaan Piristä ja Oriharaa.

– He ovat todella tuoreita ja heillä on paljon energiaa. Arvostan todella sitä, että he todella antavat kaikkensa ja tekevät kaiken täysillä. Uskon, että myös ihmiset näkevät sen. Jo ensimmäisessä kilpailussa yleisö rakasti heitä, Margaglio kertoo.

Nopea kehitys on valmentajan mukaan ennen kaikkea kovan työn tulos.

– Teemme todella kovasti töitä. Viisi kuukautta on todella lyhyt aika, mutta heillä on todella kirkas tulevaisuus edessä, sillä näin lyhyessä ajassa he ovat jo onnistuneet näin laadukkaisiin suorituksiin. He ovat nopeita ja heillä on kyky viihdyttää yleisöä, Margaglio kuvailee.

Luonnollisesti valmentaja oli harmissaan toisen parinsa poisjäännistä.

– Yritän pysyä positiivisena. Tälläistä tapahtuu valitettavasti urheilussa. Tietysti odotamme Juuliaa. Vielä hän ei pääse jäälle, mutta heti kun se on mahdollista, aloitamme kuntoutuksen ja pyrimme päättämään kauden parhaalla mahdollisella tavalla.

Margaglio muistutti kuitenkin, että Suomen jäätanssin tilanne näyttää nyt mainiolta.

– Hyvät uutiset ovat, että meillä on toinen todella hyvä joukkue ja tulemme olemaan jatkossa vahvempia kuin koskaan.

Lue myös:

Roman Galay nousi kahdeksanneksi Finlandia Trophyssa

Finlandia Trophy käydään ilman kirkkaimpia suomalaishuippuja: "Varmasti jokaisen kohdalla tällä hetkellä viisas ratkaisu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat