Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Yle Urheilu oli paikalla, kun Nora Heroumin Milan voitti kuumassa derbyssä Anna Auvisen Interin – "Nämä ovat silti juuri niitä otteluita, joiden takia tulin Italiaan"

Anna Auvinen pelasi Interin neljän pelaajan puolustuslinjassa oikeana topparina ja Nora Heroum hääri puolestaan Milanin keskikenttäkolmikossa.

jalkapallo
Milanin Valentina Giacinti taistelee pallosta Interin Anna Auvisen kanssa. 13.10.2019
Milanin Valentina Giacinti taistelee pallosta Interin Anna Auvisen (oik.) kanssa.Getty Images

SESTO SAN GIOVANNI. Inter vastaan Milan. Sinimustat vastaan punamustat. Anna Auvinen vastaan Nora Heroum. Sunnuntai oli Suomen A-maajoukkuepelaajille suuri päivä.

Kun Inter oli keväällä varmistanut nousunsa naisten Serie A:han, Milanossa alettiin kärsimättömästi odottaa joukkueen ensimmäistä paikallisottelua viime kauden sarjakolmosta Milania vastaan. Kaupungin ja koko Italian naisfutikselle merkittävä hetki koitti jo kolmannella sarjakierroksella.

Kuuma derby oli alun perin aikomus pelata Milanon suurimmalla stadionilla Giuseppe Meazzalla eli San Sirolla. Vaikka miesten Inter ja Milan ovat nyt Serie A:n maaottelutauolla, suunnitelma ei toteutunut, vaan paikallispeli vietiin naapurikaupunki Sesto San Giovannin Stadio Bredalle.

Ottelun alkuun oli puolitoista tuntia, kun joukkueet saapuivat paikan päälle seurojensa virallisilla luksusbusseilla. Stadionin ulkopuolella parveili jo kymmeniä kovaäänisiä kannattajia. Kuume alkoi nousta.

Suomalaiset olivat totuttuun tapaan joukkueidensa avauskokoonpanossa. Auvinen pelasi Interin neljän pelaajan puolustuslinjassa oikeana topparina, Heroum Milanin keskikenttäkolmikossa.

Ottelun alku oli puolin ja toisin erittäin hermostunutta pelaamista. Kentällä nähtiin derbyille tyypillistä taistelufutista, jota leimasivat kovat panokset ja paikalliset jännitteet. Tekniset huippusuoritukset jäivät ensimmäisellä puoliajalla melko vähiin.

Milan aloitti vahvasti, mutta pikkuhiljaa peli tasaantui. Auvinen voitti pääpalloja ja sijoittui fiksusti puolustuslinjassa. Heroum pelasi erittäin työteliäästi laajalla alueella.

Interin Julie Debever pääpallotilanteessa Milanin Nora Heroumin kanssa.
Interin Julie Debever pääpallotilanteessa Milanin Nora Heroumin kanssa.Getty Images

Ottelua oli pelattu 35 minuuttia, kun sloveeni Dominika Čonč vei terävän tilanteenvaihdon päätteeksi Milanin ansaitusti johtoon. Vaikka kumpikin seura hankki kesällä useita uusia pelaajia, punamustien otteissa näkyivät tietty kokemus ja rutiini pääsarjatasolta.

– Meille oli tärkeää, ettei maalin jälkeen tullut turhaa hyvänolontunnetta, Heroum painotti ottelun jälkeen.

Avausosuma rauhoitti ja järkevöitti levottoman pelin yleisilmettä. Inter oli tehdä avauspuoliajan loppusekunneilla 1-1-tasoituksen, mutta Milanin slovakkivahdin Maria Korenčiován huipputorjunta piti toistaiseksi vierasjoukkueen maalin puhtaana.

Tasoitus nähtiin 54 minuutin kohdalla, kun Gloria Marinelli laukoi pallon upeasti takanurkkaan. Interin kannattajien riemu ei kestänyt kauan, sillä heti seuraavan hyökkäyksen päätteeksi Čončin komea kaukolaukaus painui vastustamattomasti maaliin.

Milanin 3–1-vierasvoitto varmistui kolmisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Deborah Salvatori Rinaldin puskettua pallon vapaapotkun jälkitilanteesta Inter-vahti Chiara Marchitellin ohi verkkoon. Lopputulos kuvasi varsin osuvasti kenttätapahtumia ja joukkueiden välisiä voimasuhteita noin kolmen tuhannen katsojan edessä pelatussa historiallisessa paikallisottelussa.

– Loppuunmyydyllä stadionilla oli tosi siisti tunnelma. Paikalle oli tullut myös miesten joukkueemme faneja, Heroum jatkoi.

Hyvän ottelun pelannut Auvinen säesti maajoukkuekollegaansa. Vaikka tappio luonnollisesti harmittaa, hän korosti sähköisen tunnelman lisäksi pelin viihdyttävyyttä.

– Kentällä mentiin aika vauhdikkaasti päästä päähän. Tappiosta huolimatta oli tärkeää, että pystyimme tasapäisesti haastamaan sarjassa meitä ylempänä olevan joukkueen, kokenut puolustaja sanoi.

Milan jatkaa voittonsa myötä sarjakärjessä tasapisteissä Juventuksen kanssa. Interin saldona on nyt neljä pistettä kolmesta ottelusta.

– Viikon päästä tehtävämme ei ainakaan helpotu, sinimustiin kesällä HJK:sta siirtynyt Auvinen viittasi joukkueensa kotipeliin ”Juvea” vastaan.

– Nämä ovat silti juuri niitä otteluita, joiden takia tulin Italiaan. Peleissä on vahva tunne ja kovempi tempo kuin Suomessa. Kokemukseni ovat toistaiseksi vastanneet odotuksiani.

Niin Auvinen, 32, kuin Heroum, 25, ovat pelanneet joukkueissaan kolmella sarjakierroksella täydet minuutit. Italian pääsarjaseuroja edustavat Suomen maajoukkuenaisista heidän lisäkseen Juventuksen puolustaja Tuija Hyyrynen sekä Pink Barin maalivahti Paula Myllyoja.

– Tein tämän kauden kattavan sopimuksen, mutta voi hyvinkin olla, että olisin kiinnostunut jatkamaan Interissä, Auvinen ennakoi varovasti.

– Tykkään valmentajastamme Attilio Sorbista, sillä hän on samalla sekä vaativa että ihmisläheinen. Meillä ei ole yhteistä kieltä, mutta pelaajamme toimivat tarvittaessa tulkkeina. Omana tavoitteenani on totta kai oppia pikkuhiljaa lisää italiaa.

Nora Heroum, Milan
Nora Heroum, Milan Getty Images

Kuten Sorbi, 60, myös Milanin päävalmentaja Maurizio Ganz, 51, on entinen pääsarjapelaaja. Ex-tehokärki edusti pitkän uransa huippuvuosina sekä Milania että Interiä.

– Hänen vahva pelaaja- ja varsinkin hyökkääjätaustansa näkyy. Harjoittelemme paljon juuri hyökkäyspelillisiä asioita. Ganz on hyvä hengenluoja ja elää futiksessa täysillä mukana, punamustia toista kautta edustava Heroum luonnehti valmentajaansa.

– Olemme tällä kaudella nimenomaan joukkue. Meillä oli aiemminkin erinomaisia yksilöitä, mutta nyt löytyy tarvittavaa laajuutta myös vaihtopenkin puolelta.

Ganz korosti voitokkaan paikallisottelun jälkeen Yle Urheilulle, että viime kaudella laitapakkina ja tänä syksynä keskikentällä pelannut Heroum hyödyttää joukkuetta juuri monikäyttöisyytensä ansiosta. Suomalainen voi valmentajansa mukaan pelata ongelmitta ainakin kolmella eri paikalla.

– Nora on ehdoton laatupelaaja. Hän tekee valtavasti töitä niin pallottomana kuin pallollisena. Keskikentällä pelatessaan hänen parasta antiaan ovat tilaa täyttävät liikkeet pystyyn, Ganz analysoi.

– Nora on lisäksi esimerkillinen harjoittelija. Hänen kaikkea toimintaansa leimaa ammattimaisuus.

Heroum ja Auvinen voivat seuraavan kerran olla joukkuekavereita marraskuussa, kun Suomi kohtaa EM-karsinnassa 7.11. Kyproksen Helsingissä sekä viisi päivää myöhemmin Portugalin vieraissa. ”Helmarien” tilillä on nyt kahdesta karsintapelistä täydet kuusi pistettä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat