Tero Pitkämäki lopettaa urheilu-uransa: "Tuntuu aika tyhjältä ja musertavalta"

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, 36, on päättänyt lopettaa komean urheilu-uransa.

yleisurheilu
Tero Pitkämäki

Suomen 2000-luvun menestynein yleisurheilija, keihäänheittäjä Tero Pitkämäki on päättänyt lopettaa urheilu-uransa. Pitkämäki kertoi päätöksestään omassa tiedotustilaisuudessaan Kuortaneella.

– Onhan tämä minulle pieni surutyö. Vaikka oli hyvin tiedossa, että tämä päivä tulee ja siihen pystyin vähän valmistautumaan, silti tuntuu aika tyhjältä ja musertavalta. Onneksi keihäänheitto on vain urheilua ja elämässä on paljon muutakin, Pitkämäki kommentoi tuoreeltaan.

Tero Pitkämäki

Pitkämäki oli aiemmin ilmoittanut, että ura päättyy viimeistään Tokion olympialaisissa vuonna 2020. Maanantaina Pitkämäki kertoi, ettei olympialaiset ole riittävä syy jatkaa uraa.

Syitä lopettamiselle oli useita. Kokonaisuus lopulta ratkaisi pitkän pohdinnan uran jatkosta.

– Kun tuli itselle selväksi, etten ole enää siinä kunnossa tai pääse enää siihen kuntoon, joka minulla on tavoitteena, innostus ja motivaatio keihäänheittoon tyrehtyivät siihen. Se on suurin syy päätökselle.

Pitkämäki kertoi, että kevään Teneriffan-leiristä hän kehittyi kohti syksyä jonkin verran. Kokeneen urheilijan kehitys tapahtuu kuitenkin hitaammin kuin nuorten urheilijoiden. Tästä syystä Pitkämäki ei uskonut, että olisi ollut haluamassaan kunnossa Tokiossa.

– Teneriffalla jo huomasin, että aika on tiukilla. Jäimme kauas siitä, mitä itse tavoittelin. Jos miettii, että olympialaisiin on alle kymmenen kuukautta aikaa, niin ei harjoitteluaikaa olisi ollut sinne riittävästi.

Tero Pitkämäki, Osaka 2007

Pitkämäki ei kilpaillut tänä kesänä lainkaan. Hänen tukijalkansa polven eturistiside meni poikki vuoden 2018 kesäkuussa Paavo Nurmen kisoissa. Viime vuoden elokuussa Pitkämäki meni leikkaukseen, jonka jälkeen edessä oli kuntoutusjakso.

36-vuotiaan Pitkämäen tavoitteena oli kilpailla reilu viikko sitten päättyneissä Dohan MM-kisoissa. Pitkämäki pystyi harjoittelemaan kesällä kivuitta, mutta operoidun jalan ominaisuudet eivät ehtineet palautua halutulle tasolle.

– Tämä ei jäänyt polvesta kiinni, vaan jalkojen fysiikka ei ollut siinä iskussa, mitä olisi vaadittu. Jalat ovat olleet minun vahvin lenkkini. Niistä olen venynyt pitkiin heittoihini.

Pitkämäki kertoi, että kesän aikana hän venyi 75 metrin heittoihin. Hän ei uskonut, että olisi venynyt Dohan MM-rahan 83 metriin menneenä kesänä.

Urallaan Pitkämäki on saavuttanut peräti seitsemän arvokisamitalia.

Suomen mestaruuksia Pitkämäki on voittanut kahdeksan.

Ennätyksellään 91,53 metriä Pitkämäki on yhä keihään kaikkien aikojen maailmantilaston 11:s. Uransa parhaan Pitkämäki heitti vuonna 2005 Kuortaneella.

Vuoden Urheilijaksi Pitkämäki on valittu kolmesti: vuosina 2007, 2013 ja 2015.

Lue myös:

Pitkämäen pahin kilpakumppani Andreas Thorkildsen hehkuttaa kaksikon huimia taistoja: “Hänen kanssaan oli aina kiva kisata ja juoda oluet sen jälkeen”

Pitkämäen menestys muutti myös managerin elämää – ulkomaalaiset urheilijat ottavat yhteyttä jatkuvasti: ”Teron suosio on ollut ihan omalla tasollaan”

"Puhutaan vuosituhannen parhaasta suomalaisesta yleisurheilijasta" – Tero Pitkämäki jättää aukon suomalaiseen urheiluun

Kommentti: Tunteellinen Tero Pitkämäki jätti sanomatta tärkeimmän perintönsä suomalaiselle yleisurheilulle

Tero Pitkämäki yllätti lopettamispäätöksellään pitkäaikaisen valmentajansa: ”23 yhteistä vuotta on ihan käsittämätöntä”

Pitkämäen tulevaisuus on vielä täysin auki, mutta keihäänheittoa hän ei hylkää – Niina-vaimo perheen arjesta: "Keihäs lentää jo kotipihassa"

Katso tallenne tiedotustilaisuudesta: Tero Pitkämäki ei jatka huikeaa urheilu-uraansa – läheisimmät muistelivat vuosia uran varrelta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat