Suora

 • MM-kultajahdissa vastoin kaikkea todennäköisyyttä - raju tahto ja unelma revanssista tähtipakki My Kippilän hurjan paluun takana
 • Urheilustudio 15.12.
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 1. lasku
 • Val d'Isere, miesten pujottelun 1. lasku
 • Urheilustudio 15.12.
 • Naisten 10 km, Davos
 • Jääkiekon EHT Tshekki - Ruotsi
 • Ampumahiihdon MC, naisten takaa-ajokilpailu, Hochfilzen
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 2. lasku
 • Val d'Isere, miesten pujottelun 2. lasku
 • Urheilustudio 15.12.
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Venäjä - Suomi
 • Ampumahiihdon MC, miesten viesti
 • Hiihdon MC, miesten 15 km (v) Davos
 • Miesten 15 km, Davos
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Venäjä - Suomi
 • Mäkihypyn MC, miesten HS140, Klingenthal
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Klingenthal
 • Urheiluruutu
 • Ampumahiihdon MC, miesten viesti, Hochfilzen
 • Parikumpareet, Thaiwoo
 • Jalkapalloammattilainen Pele Koljonen vajosi pelisuohon - ja nousi takaisin pinnalle
 • Urheiluruutu

Miksi Huuhkajien ihme toteutui? Asiantuntijat summaavat Suomen uskomattoman nousun syyt

Yle Urheilun asiantuntijat Erkka V. Lehtola, Jani Honkavaara ja Olli Huttunen kertovat, minkälaiset pelilliset asiat auttoivat Suomea selviytymään historiallisesti EM-lopputurnaukseen.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue

1

Huuhkajat Liechtenstein-ottelussa 2019.
Matti Raivio / AOP

1. Tasapainoinen pelitapa

Mixu Paatelaisen joulukuusen muotoisen hyökkäysvoittoisen, kunnianhimoisen ja haavoittuvaisen pelitavan jälkeen ruotsalaisen Hans Backen vuoden 2016 ajan tulokset olivat vieläkin huonompia. Markku Kanervan päätehtävä oli laittaa puolustus kuntoon, ja sen hän on tiimeineen myös tehnyt. Suomi on päästänyt tämän ja viime vuoden aikana Kansojen liigan sekä EM-karsintojen 15 ottelussa vain 11 maalia, ja useat peräkkäiset nollapelit ovat auttaneet pistepottien keräämisessä. Romahtaminen Bosniassa lokakuussa oli tahra muuten hienoon kokonaisuuteen.

– Valmennus on luonut pelitavan, joka sopii Suomelle ja on selkeä. Joustava 4–4–2 on turvallinen suomalaiselle, koska eri roolit pienillä muutoksilla ovat pelaajille tuttuja. Suomi on mennyt hieman puolustuksen kautta ja vastahyökkäyksillä enemmän kovia vastaan. Toki välillä on ollut myös korkeampaa prässiä, Hakan toimitusjohtajana työskentelevä Huttunen sanoo.

Kuopion Palloseuran Suomen mestaruuteen valmentaneen ja seuraavaksi SJK:n puikkoihin siirtyvän Honkavaaran mukaan Suomen pelaamisessa kaikki pelin vaiheet ovat vähintään riittävällä tasolla.

– Suomen pelaaminen on tasapainoista. Perusmallit ovat riittävän yksinkertaiset, ja kun pallo menetetään, vastahyökkäykset on helppo puolustaa pois. Hyökkääminen ei ole säkenöivää, mutta tällä materiaalilla äärimmäisen hyvää ja riittävää. Mikään pelin osa-alue ei ole ongelma, ja sillä pohjalla on ihan eri tilanne rakentaa voittavaa sapluunaa.

Suomen alle 17- ja 16-vuotiaiden valmentaja Lehtola korostaa Kanervan kykyä rakentaa prosessia oikeankokoisin askelin.

– Valmennuksessa on ymmärretty se, että koko jalkapalloaapista ei voi kaataa kerralla pelaajien niskaan. Prosessi on ollut maltillinen, ja kun pohja on saatu pitäväksi, on yksityiskohtia, joita voi tehdä vielä paremmin. Tällaisena aikana on helppo olla vaativa, kun asiat on saatu vielä paremmalle tolalle.

2

Huuhkajat iloisissa tunnelmissa
Suomen jalkapallomaajoukkue juhli EM-kisapaikkaa iloisesti.Tomi Hänninen

2. Tiivis ja huolellinen puolustaminen

Suomen puolustuspelaaminen on tarkentunut ja selkeytynyt viime vuosina. Huuhkajia vastaan on vaikeampaa tehdä maali, sillä laukauksia blokataan, rikkeitä omalla alueella on vähemmän ja erikoistilannepuolustaminen on parantunut.

Jani Honkavaara muistuttaa, että suurin osa maaleista syntyy vastahyökkäyksistä tai omalla alueella tapahtuneiden pallonmenetysten jälkeen. Suomi on antanut vastustajille vähän vastahyökkäyksiä, ja pahat virheet ovat jääneet lähes kokonaan pois. Jos niitä on tullut, ne on pystytty paikkaamaan hyvän tasapainon ansiosta.

– Kreikka sai neljä ja Bosnia noin kymmenen vastahyökkäystä Tampereella. Yksikään niistä ei ollut vaarallinen. Usein Suomella ovat vastahyökkäystä puolustamassa molemmat topparit, yleensä toinen laitapakki sekä joko Tim Sparv tai Glen Kamara. Etenkin Sparv ja Kamara puolustavat ne todella fiksusti, ja omaa maalia kohti kapenevaa kaistaa puolustetaan maltillisesti tiettyyn pisteeseen asti. He ovat todella oikea-aikaisesti aggressiivisia vastahyökkäyksissä, eikä toppareiden usein edes tarvitse niitä puolustaa. Topparit ovat hyviä puolustamaan sopivalla tavalla miestä ja aluetta, ja vastustajan liikkuminen huomioidaan kollektiivina.

– Kreikka ei esimerkiksi saanut yhtään vapaapotkua hyökkäyspäässä, ja Suomi antaa aika vähän laukauksia vastustajalle muutenkin. Todennäköisyys sille, että Suomelle tehdään maali on pienentynyt merkittävästi Kanervan aikana. Siinä se kollektiivinen ja tasapainoinen pelaaminen näkyy. Kun käytännössä annat vähemmän erikoistilanteita ja puolustat niitä paremmin, vastustajan maalinteko hankaloituu, Honkavaara jatkaa.

Huttunen sanoo, että joukkueen pelitapa tukee myös laitapelaamista ja laitojen puolustamista.

– Mixun ja Backen aikaan oli ongelma, että keskityksistä tuli maaleja. Laitapuolustajat ovat saaneet tukea nopeilta ja kestäviltä laitapelaajilta, ja siellä on pystytty tuplaamaan tarvittaessa. Suomen videoanalyytikko Henri Lehto totesi Kansojen liigan pelien jälkeen, että Suomi on mennyt eteenpäin juuri keskityksissä. Niitä tulee “boksiin” vähemmän, ja myös erikoistilanteet omassa päässä ovat parantuneet. Suomen maalia kohti lauotaan vähemmän, laukauksia blokataan hyvin ja kaksinkamppailuja voitetaan enemmän.

Lehtola näkee, että Suomi tarvitsi juuri Kanervan kaltaista valmentajaa.

– Se Backen jakso oli niin synkkä, että siihen saumaan “Riven” tyylinen valmentaja oli loistava veto. Iso energia kohdistettiin koko joukkueeseen tiiviiseen puolustamiseen, sen organisoimiseen ja tasapainoon. Hän on käyttänyt paljon aikaa vuorovaikutukseen ja saanut pelaajat sitoutumaan. Alkuun tuli muutamia rohkaisevia tuloksia, ja kun tulee hyvä kierre, itseluottamus kasvaa.

– Puolustaminen on aktiivisempaa ja monipuolisempaa. Suomi tunnistaa paremmin ne hetket, kun kannattaa pyrkiä pallonriistoon ylhäällä ja palloja myös voitetaan sitä kautta ylempänä kuin aiemmin. Sitä kautta myös hyökkäyspeliin on tullut lisää maustetta. Tilanteiden tunnistamista on myös se, että Suomen kohtalokkaat virheet omassa päässä ovat olleet vähissä ja niihin on varauduttu paremmin, Lehtola jatkaa.

3

Markku Kanerva tuulettaa kisapaikkaa
Tomi Hänninen

3. Tarkka valmistautuminen

Markku Kanerva tiedetään pedagogiksi, joka jaksaa pitää palavereja ja ottaa huomioon pienimmänkin yksityiskohdan. Suomi kääntää jokaisen kiven ja kannon, jotta joukkue olisi valmiina pelaamaan. Vahva pelisuunnitelma kutakin vastustajaa vastaan on näkynyt.

Honkavaara on ollut vaikuttunut valmennuksen kyvystä valmistaa pelaajat lyhyessäkin ajassa iskuun.

– Kun on vähän aikaa, se pitää käyttää järkevästi, jotta saat tietyn viestin läpi. Joukkue näyttää aina taktisesti hyvältä, kun se hyppää kehiin. Kun joukkue ei treenaa, he palaveeraavat tosi paljon. Siihenkin vaaditaan pelaajilta aika paljon, mutta kun pelaajat ottavat informaation vastaan, se varmasti toimii hyvin. “Rive” on tunnettu siitä, että hän on tosi perusteellinen, hän jaksaa puhua ja käydä kaikki yksityiskohdat läpi. Maajoukkueessa tehdään hommia, ja se ohjelma on aika säälimätön. Ehkä siksikin he näyttävät taktisesti niin valmiilta.

Myös Lehtola ja Huttunen korostavat Honkavaaran tavoin Suomen erinomaista valmistautumista peleihin.

– He katsovat paljon videoita ja käyvät paljon keskusteluja. Se on varmasti auttanut siinä, miten pelaajat ja koko joukkue on kehittynyt. Suomi saa yksittäisistä tilanteista enemmän irti ja pelaa ne paremmin. “Rive” on hyvin pragmaattinen siinä, että hän tietää oman joukkueensa vahvuudet ja heikkoudet. Ottelukohtainen suunnitelma on hyvä, Lehtola toteaa.

– Kreikka-pelissä Suomi sai pelin voittoon johtaneen rangaistuspotkun rajaheiton jälkeen, ja se oli esimerkki hiotusta tilanteesta. Noissa Suomi on aika hyvä ja pedantti. Asioita on mietitty ja käyty läpi sekä kentällä että videolla. Sellaisissa voi saada pientä etulyöntiä vastustajiin nähden ja tehdä asiat vielä paremmin, hän jatkaa.

– Backen aikaan puhuttiin siitä, että palaverit olivat hyvin lyhyitä, ja kaikkia asioita ei käyty yksityiskohtaisesti läpi. Nyt palavereja on paljon, ja asiat katsotaan todella tarkasti. Nuoret pelaajat ovat oppineet pelitavan hyvin ja päässeet joukkueeseen sisään, Huttunen näkee.

– Siinä tulee myös esille se koko tiimin merkitys. Siellä on monta silmäparia, jotka seuraavat toimintaa ja on myös tekniset apuvälineet, joilla mitataan koko ajan kuormittavuutta ja joiden avulla pystytään tukemaan harjoittelua ja pelaamista. Pelaamiseen on paneuduttu, kuten siihen pitääkin paneutua. Se on auttanut myös pelitavan muotoutumisessa.

4

Glen Kamara pompottelee
Tomi Hänninen

4. Laadukkaampi syöttö- ja hyökkäyspelaaminen

Tiiviin puolustamisen lisäksi tarvitaan maaleja, jotta pelejä voi voittaa. Norwichissa vakuuttanut hyökkääjätähti Teemu Pukki on tehnyt tukun ratkaisumaaleja tiukoissa otteluissa, mutta myös Pukin takana pelaaminen on parantunut.

Lehtolan mukaan Suomi pitää rohkeammin palloa kuin aiemmin.

– Suomen aika pallossa on noussut, ja kun oma hyökkäyspeli on paremmin kasassa sekä lähellä palloa on useampia pelaajia, sitä kautta saadaan myös riistoja paremmilla alueilla. Rohkeus pitää palloa on kasvanut, ja hyökkäyskolmanneksen avainsuorituksia on aiempaa enemmän, kun katsoo vaikkapa 10 pelin keskiarvoa. Sen pohjan, josta Kanerva tiimeineen lähti liikkeelle, päälle on tullut paljon hyvää.

– On helppo olla parantumaton romantikko ilman Riven tulosvastuuta ja haaveilla siitä, että Suomella olisi aina 70-prosenttisesti pallo ja upeita kombinaatioita. Selkeästi hän on hakenut vauhtia joukkueeseen laidoille ja hyökkäykseen. Sitä täytyy myös olla, jos haluat olla uhka hyökkäyksessä. Moni pelaaja ottaa osaa Suomen hyökkäyspeliin, eikä ole mitään yhtä pelaajaa, jonka kautta sen pitäisi kulkea.

Samoja huomioita on tehnyt myös Huttunen.

– Keskialueen avainsyötöt ovat parantuneet, ja kun saamme parempia syöttöjä hyökkäyspäähän, sitä kautta saadaan myös laukauksia paremmilta sektoreilta. Suomi pystyy kovempiakin maita vastaan kontrolloituihin ja pidempiin hyökkäyksiin, ja siinä ollaan menty eteenpäin. Edelleen korkean prässin ohittaminen omasta päästä etenkin huippumaita vastaan on välillä hankalaa, ja siinä pitää kehittyä.

– Suomella on myös erilaisia prässitasojen malleja. Joskus paineistetaan ja pidetään painopiste ylhäällä, ja joskus taas pudotaan alemmas. Pelin rytmittäminen ylipäätään etenkin keskikentällä on tärkeässä roolissa, koska koko ajan ei voi mennä vastahyökkäyksillä. Keskialueen pallollisessa pelaamisessa on varmasti parannettavaa, mutta kun on tuttu ja sopiva pelitapa, jolla on saatu tuloksia, se ruokkii sitä ilmapiiriä ja joukkuehenkeä, Huttunen sanoo.

Honkavaara näkee Suomen vahvuudeksi myös sen, että joukkue osaa tunnistaa vaarallisen hyökkäyksen mahdollisuuden. Tilanteiden lukeminen on parantunut kaikin tavoin.

– Hyökkäyksiin lähtee riittävä määrä pelaajia ja on onnistuttu tunnistamaan, mihin hyökkäykseen kannattaa satsata enemmän paukkuja. Suomen maltti ei myöskään petä, ja kasetti kestää odottaa sitä hetkeä, kun vastustaja on heikoimmillaan. Suomi myös puolustaa kärsivällisesti tarvittaessa vaikka koko pelin, ja joukkueella on pelaajat oikeilla paikoilla jatkuvasti.

– Suomi pystyy hyökkäämään myös hitaammin, ja vaikka puolustuslinjassa ei ole älyttömästi taitoa, tärkein asia on saada peli auki ja päästä pelaamaan ylemmille alueille palloa. Robin Lodin merkitys hyökkäämisessä on iso, ja hän on sellainen pelaaja, joka pystyy viemään hyökkäyksiä loppuun asti. Hän pystyy myös pitämään palloa riittävän pitkään, jotta keskikenttäpelaajat tai puolustajat ehtivät tukemaan. Sitä kautta saadaan myös pidempiä pallonhallintajaksoja, Honkavaara muistuttaa.

5

Ilotulitukset valaisivat stadionin
Tomi Hänninen

5. Toimiva keskiakseli, vakiintunut kokoonpano ja yhteinen historia

Lukas Hradecky Leverkusenin ja maajoukkueen selkärankana. Paulus Arajuuri ja Joona Toivio luotettavana toppariparina kuin Hannu Tihinen ja Sami Hyypiä aikanaan. Tim Sparv ja Rangersin luottomieheksi noussut Glen Kamara operoimassa keskikentällä. Pukki Norwichin ja maajoukkueen maalitehtailijana. Suomen ydinkokoonpano on pysynyt pitkään terveenä, ja joukkueelle aina tärkeä keskiakseli on ollut vakuuttava.

Huttusen mukaan keskikaistan merkitystä ei voi korostaa liikaa.

– Meillä on kokenut ja loistava maalivahti, topparit ovat pelanneet huikeasti Kansojen liigasta lähtien, Sparv tuo oman johtajuutensa kapteenina, Kamara on ottanut isoja askeleita ja Pukki on ollut tehokas kärjessä. Lisäksi on löydetty uusia pelaajia siihen rinnalle, uusiutuminen on onnistunut ja valmennus on löytänyt sopivia pelaajia tähän maajoukkueen pelitapaan. Keskiakseli tukee muita pelaajia.

– Tietenkin myös sillä on merkitystä, että Kanerva tuntee pelaajansa. Kaikki ovat yksilöitä, ja hän tietää, miten heitä pitää käsitellä.

Lehtola muistelee hetkiä, jolloin Niklas Moisander, Perparim Hetemaj, Alexander Ring ja Kari Arkivuo jättivät maajoukkuepaidan. Myöskään Roman Eremenko ei ole ollut mukana vuosiin. Nämä muutokset ehkä jopa yhdistivät ryhmää.

– Kiistatta hyviä pelaajia jäi pois, ja olisi voinut ajatella, että se aiheuttaa pahoja ongelmia. Ehkä sen takia ja tavallaan siitä huolimatta joukkue on ollut nyt niin yhtenäinen ja ehyt. Avainpelaajamme ovat kehittyneet omissa hyvissä seuroissaan, kaikki ovat päässeet pelaamaan koko ajan ja he ovat arvostettuja omissa joukkueissaan. Sellaisesta hyötyy aina myös maajoukkue.

Honkavaaran mukaan joukkue on täynnä pelaajia, jotka ovat helposti muovattavissa siihen, mitä heiltä halutaan. Moni pelaaja on noussut uudelle tasolle.

– Tämä ei ole mikään keskinkertaisten yksilöiden joukkue, vaan siellä on äärimmäisen tärkeitä pelaajia, jotka sopivat hyvin kokonaisuuteen. Tämä ei ole pelkästään Pukin joukkue, vaikka hän onkin ollut valokeilassa. Sparv–Arajuuri on esimerkiksi äärimmäisen kova kaksikko, ja Kamarakin pelaa paremmin, kun Sparv on vieressä.

– "Rive" on ollut pitkään maajoukkueen mukana, ja siitä on varmasti ollut apua, että hän on tuntenut osan jo tosi pitkältä ajalta nuorten maajoukkueista lähtien. Hän on saanut pelaajat luottamaan omaan peliin. Voittavan joukkueen elementteihin kuuluu myös, että tasaisessa ottelussa luotetaan maalin vielä syntyvän. Kenenkään ei tarvitse höntyillä, Honkavaara toteaa.

Lue myös:

Maanantainen EM-karsintapeli Kreikkaa vastaan ei ollut voiton hetkellä Lukas Hradeckyn mielessä: "Se hoidetaan vaikka humalassa"

Suomen sankari Pukki herkistyi huoltajalegenda-Gunnarin haastattelusta ja lupasi kisapaikasta kunnon bileet: "Maanantain peli ei tällä hetkellä kiinnosta yhtään"

Tuhansien kannattajien tunnelmallisesta marssista vuosikymmeniä odotettuun loppuvihellykseen – tällainen oli Töölön taianomainen jalkapalloilta, joka jää ikuisesti suomalaiseen urheiluhistoriaan

Huuhkajien sankari nieli kritiikin ja odotti hetkeään piinaavan kauan, kunnes unelmamaali sai kaikki tunteet purkautumaan – "Sanoin heti, että kylläpäs säästit hyvään paikkaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme