Suora

 • Rovaniemi, Power Stage live EK 10
 • Parisprinttifinaalit
 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • StarCraft 2: IEM Katowice 2021
 • Miesten yhdistetyn joukkuekilpailun hiihto-osuus 4 x 5 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 8.2.
 • Rovaniemi, koko kisan huippuhetket
 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • Sekajoukkuemäki HS 106, 1. kierros
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • Sekajoukkuemäki HS 106, 2. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 28.2.
 • Jerry Kvarnström tykkää saada turpaansa
 • Urheiluruutu

Patrik Laine avaa taustat NHL-kauden tulikuumalle alulleen – huippulahjakkuus kääri hihansa kesän tärkeän tapaamisen jälkeen: "Luulin aiemmin tehneeni kaukalossa hommia"

Winnipegin Patrik Laine on pelannut alkukaudesta uransa parasta jääkiekkoa.

NHL
Patrik Laine laukoo.
Patrik Laine on tehnyt jo jo 113 NHL-maalia.Getty Images

Miten helpolla voi tehdä 110 NHL-maalia?

Helppo on ehkä väärä sana, mutta Patrik Laineen NHL-uran alku hakee vertaistaan. Tampereella Tesomalla kasvanut tapparalainen sai uralleen Pohjois-Amerikassa lentävän lähdön kolme vuotta sitten. Ensimmäinen maali syntyi heti ensimmäisessä ottelussa, eikä ensimmäistä hattutemppuakaan tarvinnut odotella neljättä kamppailua pidemmälle.

Hatullinen syntyi vieläpä Toronto Maple Leafsia – ja ikätoveri Auston Matthewsia – vastaan.

Laine on pystynyt tekemään uskomattomalla tavalla tulosta maailman kovimmassa kiekkoliigassa silloinkin, kun muu pelaaminen ei ole ollut kovin hyvää. Ajoittain veltto Laine ei jaksanut kolmen ensimmäisen kauden aikana useinkaan laittaa peliin kaikkea, mutta silti punalamppu on palanut tiuhaan.

Paras esimerkki tästä saatiin marraskuussa 2018. Laine rummutti 12 otteluun uskomattomat 18 osumaa. Se oli enemmän kuin Ilves teki samaan aikaan SM-liigassa joukkueena. Vaikka keväällä tulosta ei tullut enää lähimainkaan samaan tahtiin, Laine itse asiassa pelasi paljon paremmin.

Tämä kuvaa toistaiseksi Laineen NHL-uran ristiriitaisuutta. Miten kritisoida pelaajaa, joka tekee 19-vuotiaana 44 maalia NHL-kaudella? Tai miten kritisoida pelaajaa, joka tulee liigaan 18-vuotiaana ja tekee kolmella ensimmäisellä kaudella yhteensä 110 osumaa? Samaan aikaan on kuitenkin kysyttävä, miksi ei kritisoisi pelaajaa, joka jättää liian monia kiviä kääntämättä?

Patrik Laine pettyneenä kuvassa
Laine on kokenut urallaan myös pettymyksiä. AOP

Laineesta on tullut kolmen ensimmäisen vuoden aikana pelaaja, joka jakaa mielipiteitä NHL-maailmassa. Reipas, ronski ja itsevarma ulosanti yhdistettynä koviin maalimääriin, mutta toisaalta monin paikoin velttoon, viisikkoa vahingoittavaan pelaamiseen, on saanut jääkiekkokansan jakautumaan usein kahteen leiriin.

Patrik Laine kuuluu niihin pelaajiin, jotka joko ihastuttavat tai vihastuttavat.

Samaan aikaan on muistettava, että liian usein urheilumaailmassa unohtuu inhimillisyys. Laine on saanut ikänsä huomioon ottaen kolmen vuoden aikana uskomattoman määrän lokaa niskaansa. Hirmuisen mediamyllytyksen läpi NHL:ään tuli vuonna 2016 vasta 18-vuotias, ihmisenä täysin raakile Patrik Laine.

Loistokas alku sumensi todellisuuden. Oli alusta asti selvää, ettei Laine kasvaisi maailman parhaaksi maalintekijäksi ilman kasvukipuja. Jokainen 18-vuotias nuorukainen tässä maailmassa kipuilee ja kasvaa, valitettavan moni muutamien epäonnistumisten kautta. Patrik Laine ei ollut poikkeus.

Laineen erottaa kuitenkin monista se, että hän teki kipuilun ohessa 110 NHL-maalia.

Jets juhlii Patrik Laineen maalia.
Winnipeg juhlii Laineen maalia helmikuussa. AOP

Yksi kipuilun aihe liittyi viime kaudella sopimustilanteeseen. Vaikka menneellä kaudella Laine toistuvasti kiisti miettivänsä kesän sopimuskuvioita, oli totuus toinen. Eikä se voinut olla vaikuttamatta tekemiseen jäällä.

– Sopimusjuttuja tuli viime kaudella mietittyä paljon. Sitten, kun aloin niitä miettiä, halusin tietenkin tehdä paljon maaleja ja pisteitä. Sitä halusi ehkä hieman liikaakin onnistua ja olla hyvä. Peli meni pakottamiseksi, ote herpaantui ja tuli turhautumista, Laine muistelee Yle Urheilulle.

Iso kasvu

Lahjakkuuden yhtenä määritelmänä on pidetty kykyä oppia ja omaksua. Siitä, onko kolme vuotta lyhyt vai pitkä aika omaksumisen ja oppimisen näkökulmasta, voidaan keskustella, mutta Patrik Laineen kohdalla mennyt kesä tuntui olevan tärkeä jakso tulevaa ajatellen.

Pelaaja otti urallaan seuraavan ja erittäin tärkeän askeleen nimenomaan kaukalon ulkopuolella. Tämä toimii jälleen kerran oivana muistutuksena siitä, että jääkiekkoa pelaavat ihmiset, eivät robotit. Mietiskely ja keskustelut eri tahojen kanssa johtivat muutaman kuukauden aikana selkeään henkiseen kasvuun.

Vaikka Laine laittoi nuotan rullalle vaikeuksien täyttämällä kaudella 2018–19 peräti 30 kertaa, nuorukainen ymmärsi, ettei näin voisi jatkua. Laine päätti kääriä hihat.

– Luulin aiemmin tehneeni kaukalossa hommia, mutta eihän se niin mennyt. Kun nyt katsoo taaksepäin, ymmärtää, ettei se työmäärä riitä laisinkaan. Halusin tällä kaudella laittaa kaiken peliin joka vaihdossa. Voittaa irtokiekkoja, olla puolustuksessa luotettava, Laine sanoo nyt.

Patrik Laine 2018
Laine teki viime kaudella 30 maalia. Getty Images

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta Laineen kesässä oli tapaaminen Helsingissä päävalmentaja Paul Mauricen kanssa. Maurice lensi varta vasten Laineen vuoksi Suomeen. Jos tyytymättömyyttä olikin ollut aiemmin paikoittain molemmin puolin, kesällä solmuja saatiin tärkeällä tavalla auki.

– Juttelimme elämästä, juttelimme jääkiekosta ja opin tuntemaan häntä hieman paremmin. Sain kuulla, mitä hän touhuaa kaukalon ulkopuolella ja mistä hän nauttii vapaa-ajallaan, Maurice muisteli aiemmin The Athleticin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Se oli todella hyvä tapaaminen, sen jälkeen kauteen oli paljon mukavampi lähteä. Kyllä se varmasti hieman tilannetta aukaisi. Puhuimme siitä, mitä minulta odotetaan, miten he minut näkevät ja mahdollisesta roolistani alkavalla kaudella. Se oli mukava tapaaminen, Laine avasi.

Kun Laine sitten sopimuksen syntymisen jälkeen ilmestyi kaukaloon kauden avausottelussa, moni hieraisi silmiään. Vaikka tämä oli menettänyt sopimusneuvotteluiden vuoksi lähes koko harjoituskauden, kaukalossa nähtiin parasta Patrik Lainetta kenties koskaan. Intensiivinen ilme ja ote, halu tehdä töitä, voittaa kamppailuita ja riistää kiekkoja, johti välittömästi tulokseen.

Keskiviikon Minnesota-ottelussa syntyneiden neljän tehopisteen (2+2) jälkeen Laine jakoi NHL:n pistepörssin kärkisijaa yhdessä Connor McDavidin kanssa.

– Tuo tulee kokemuksen kautta. Hän on taas isompi, vahvempi ja nopeampi, oppii peliä koko ajan. Patrikin tapauksessa tärkeää on tietoisuus. Hän alkaa ymmärtää, mitä hän voi olla. Hän voi olla voimahyökkääjä, joka vie kiekot ja miehet mukanaan maalille, suojaa kiekkoa, vie taklaukset loppuun ja niin edelleen, Maurice totesi Minnesota-voiton jälkeen.

Kärkiketjun yhteispeli toimii

Samaan aikaan, kun Laine on nostanut työmääränsä huippupelaajien tasolle, palapelin muut palaset ovat alkaneet loksahdella paikoilleen. Esimerkiksi yhteispeli ykkösketjun pelaajien Mark Scheifelen ja Blake Wheelerin kanssa on yhtäkkiä noussut kokonaan uudelle tasolle.

Vaikka Laine olisi varmasti halunnut pelata kaksikon kanssa aiemmillakin kausilla, on totuus se, että aiemmin kolmikon yhteispeli ei toiminut.

– Patrik ei ollut siihen aiemmin valmis, Maurice sanoo.

Winnipeg Jetsin Blake Wheeler ja Patrik Laine keskustelutuokiossa
Blake Wheeeler ja Patrik Laine. Getty Images

Juuri armoton työmoraali, väsymätön päätykiekkojen hakeminen ja esiin kaivaminen, teki Kyle Connorista aiemmin pelaajan, joka menestyi Scheifelen ja Wheelerin vierellä. Connorin kanssa kaksikko myös halusi pelata. Sama koski Nikolaj Ehlersiä. Nyt Laine tekee kärkiketjussa samoja hommia.

– Meillä on tietty tyyli pelata ja siihen on mukauduttava. Nyt Laine on mukautunut siihen. Tärkeintä on, että pelaamme kiekolla ja odotamme, että asiat aukeavat eteemme sen sijaan, että jahtaisimme niitä. Nyt hän tietää, milloin tehdä peliä ja milloin tyytyä yksinkertaiseen ratkaisuun, Scheifele kehui aiemmin The Athleticille.

Mauricen ohella juuri Blake Wheeler oli yksi niistä ihmisistä, jotka puhuivat Laineen kanssa kesällä. Jets-kapteeni on seurannut lahjakkaan nuorukaisen menoa syksyllä erityisellä tyytyväisyydellä.

– Juttelimme kesällä ja uskon, että hän ymmärsi, että seuraavan askeleen ottaminen on viime kädessä hänestä itsestään kiinni. Määrätietoisuus, jolla hän tuli tähän kauteen, on ollut fantastisella tasolla. Hän taistelee kiekoista ja yleensä kun tuon kokoinen kaveri alkaa kamppailla tosissaan, kiekot alkavat löytää hänen luokseen, Wheeler hehkutti.

– Ja me kaikki tiedämme, mitä hän saa aikaiseksi sitten, kun tila alkaa kamppailemisen kautta aueta.

Kokonaisvaltaista ja nälkäistä pelaamista

Paras esimerkki Laineen erinomaisesta alkukaudesta löytyy pistetilastoista. Laine, joka tunnetaan nimenomaan laukauksestaan, ei ole tehnyt vasta kuin kolme osumaa. Syöttöpisteitä sen sijaan löytyy jo kahdeksan. Ja monet näistä ovat tulleet ahnaan kiekonriistopelaamisen seurauksena. Minnesotaa vastaan Laine taklasi peräti kahdeksan kertaa.

Juuri tällainen kokonaisvaltainen ja nälkäinen pelaaminen on hunajaa päävalmentaja Paul Mauricelle.

– Edelleen teen mieluummin maalin kuin syötän, Laine nauraa.

– Haluan tietenkin taklata ja muuta, mutta sekin pitää tehdä järjellä. Taklaukset viedään loppuun, kun siihen on mahdollisuus, mutta ei niiden perässä juoksemaan aleta. Enemmän noita on nyt tullut sen kamppailemisen kautta. Haluan jättää jokaisessa vaihdossa kaiken jäälle, Laine vakavoituu.

Laine alkaa olla asian ytimessä. Niin paljon kuin Laineen potentiaalista on puhuttu, vasta nyt alamme päästä lähemmäksi totuutta. 110 NHL-maalia on nimittäin vain alkusoittoa, mikäli Laine pystyy jatkamaan valitsemallaan tiellä. Jos Laine käyttää isoa ruhoaan jatkossa yhä röyhkeämmin hyväkseen armottoman työmoraalin kautta, myös henkilökohtaisesti on luvassa herkkua.

Patrik Laine lähikuvassa.
AOP

Kun Laineen pelaaminen monipuolistuu, tämä pääsee käyttämään huimaa taitotasoaan paremmin hyödykseen. Moni saattaakin jatkossa yllättyä esimerkiksi syöttöpisteiden määrästä. Toisaalta laadukkaampi pelaaminen molempiin suuntiin avaa Laineelle tilaa eri tavalla käyttää myös laukaustaan.

Se taas johtaa huimiin koostemaaleihin, kuten keskiviikkona. Mark Scheifelen fantastinen poikkisyöttö tavoitti Laineen, joka kiskaisi korkeasta polviasennosta tuiman one-timerin ohi Wild-vahti Devan Dubnykin.

– Ei kovin moni jätkä tässä liigassa olisi siitä asennosta saanut edes laukausta aikaiseksi. Kyllä sekin maali hieman kertoo, millaisesta kaverista tässä on kyse, Laine paukauttaa.

Laine on saanut paljon kuraa niskaansa ja kuulostaa paikoin jopa pelaajalta, joka on joutunut kasvuprosessin myötä hieman nöyrtymään. Anteeksi tämä ei aio olemassaoloaan jatkossakaan pyydellä.

– En minä ole joutunut nöyrtymään, koska olen ollut mielestäni aina nöyrä. Onhan minulla hyvä itseluottamus, mutta sitä ei saa sekoittaa ylimielisyyteen. Itse ainakin koen, että olen aina suhtautunut näihin hommiin suurella nöyryydellä. En minä silti kaukalossa nöyristelemään ala, Laine hymyilee lopuksi.

Nähtäväksi jää, mihin suuntaan Laineen hienosti alkanut NHL-ura ottaa seuraavat askeleensa. Varmaa on kuitenkin vain se, että mikäli Laine jatkaa kokonaisvaltaisempaan suuntaan menemistä, kolmen ensimmäisen kauden saavutukset ovat vasta jäävuoren huippu.

Ja se on paljon sanottu 21-vuotiaasta, jolla on tilillään jo 113 NHL-maalia.

Lue myös:

Winnipegille ruma selkäsauna, Laineelle kauden 11:s tehopiste

Patrik Laineella hirmuilta – hurjasteli pistepörssin jaetulle kärkipaikalle: "Tämä näyttää kuitenkin sen, mihin kykenen"

Kommentti: Mitä opimme syksyn sopimusdraamoista? Viivyttely voi maksaa miljoonia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat