1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Pitkämäen tulevaisuus on vielä täysin auki, mutta keihäänheittoa hän ei hylkää – Niina-vaimo perheen arjesta: "Keihäs lentää jo kotipihassa"

Tero Pitkämäki aikoo heittää keihästä jatkossakin, vaikka urheilu-ura on ohi.

Tero Pitkämäki on valittu Vuoden Urheilijaksi kolmesti. Niina Kelo on kilpaillut urallaan muun muassa kiekonheitossa. Kuva: Tomi Hänninen

Urheilu-uransa päättämisestä maanantaina ilmoittanut Tero Pitkämäki, 36, ei vielä osaa sanoa tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Pitkämäki on kilpaillut keihäänheittäjänä koko aikuisikänsä, joten päivätyön etsiminen urheilun parista olisi luontevaa. Koulutukseltaan ilmajokinen on sähköinsinööri.

– Olen aika lailla avoin kaikelle. En ole kieltänyt, etteikö minusta voisi tulla valmentajaa. Mietin kuitenkin tarkasti, lähdenkö siihen, jos minua kohtaan on kiinnostusta. Ei ole automaattista, että huippu-urheilijasta tulee hyvä valmentaja, Pitkämäki pohti.

Seitsemän arvokisamitalia voittanut Pitkämäki mietti uransa jatkoa pitkään, eikä aio tehdä tulevaisuudestaankaan hätäisiä päätöksiä.

– Varsinaista kiirettä etsiä töitä tai tekemistä ei ihan heti ole.

Tero Pitkämäki, Osaka 2007

Luonnollinen ajankäytön kohde on oma perhe. Pitkämäellä on puolisonsa Niina Kelon kanssa kolme lasta, joista uusin tulokas syntyi tänä kesänä.

– Heihin saan ainakin uppoamaan aikaa ihan miten paljon vain. Olen ollut lapsien synnyttyä aina suhteellisen paljon kotona ja heidän tekemisissään mukana. Nyt pääsen vielä enemmän leikkeihin, kun en ole harjoituksista väsynyt.

– Varmasti keihäänheitto näkyy meidän perheessämme jatkossakin. Katselemme iskän suorituksia videolta, ja kyllä meillä keihäs lentää jo kotipihassa. Meidän 5- ja 3-vuotiaat lapsemme harjoittelevat. Saa nähdä, mitä heistä joskus kasvaa, Kelo paljasti Yle Urheilulle.

Keihäänheitto ei jää elämästä

Päällimmäisenä Pitkämäellä oli maanantaina tyhjä olo, kun pitkä matka urheilijana oli tullut päätökseen.

Ura katkesi, kun Pitkämäki ei enää kuntoutunut tavoittelemalleen tasolle kesän 2018 loukkaantumisen jälkeen. Tuolloin Pitkämäen tukijalan polvesta katkesti eturistiside. Hän kävi leikkauksessa viime vuoden elokuussa ja heitti tänä kesänä kivuitta, mutta jalkojen fysiikka ei palautunut huippuvuosien tasolle.

Tämä oli ratkaisevaa, sillä Pitkämäen pitkät heitot ovat pohjautuneet nimenomaan jaloista lähtevään voimaan.

Lehtikuva Tero Pitkämäki
Tero Pitkämäki loukkaantui Turussa

Vaikka loukkaantuminen päätti menestyksekkään urheilu-uran, Pitkämäelle ei jäänyt katkeruutta.

– Nyt ei ole yhtäkkiä enää arkirutiinia taustalla. Elämä on kovin erilaista tästä eteenpäin. Varmasti jatkan harjoittelua jollain asteella. Heittäminen on tietyllä tavalla terapeuttista. Siinä pääsee aina irti ikävistä ajatuksista, Pitkämäki kertoi Yle Urheilulle.

Kesällä Pitkämäki seurasi keihäänheittokisoja tarkasti. Hän uskoi, että se jatkuu tulevaisuudessakin.

Päätöksen urheilu-uran lopettamisesta Pitkämäki teki yksin. Ajatusta hän pallotteli kuukausia. Jo kevättalvella hän ajatteli, että jos kuntoutus onnistuu, hän lopettaa uransa kovaan paluuseen tänä syksynä. Kun paluu kisakentille ei onnistunut, motivaatiota jatkaa ei tullut missään vaiheessa.

Kuluneella kaudella Pitkämäki ei kilpaillut lainkaan. Hän päätti myöhään viime vuonna jatkaa uraansa vielä ainakin vuoden, mutta kisat jäivät lopulta väliin.

Päätös harjoitella ja yrittää paluuta yhden kauden ajan ei jäänyt harmittamaan.

– Jos olisin päättänyt viime talvena lopettaa, se olisi jäänyt kaivelemaan, sillä en olisi kääntänyt kaikkia kiviä. Minulla on ollut ennenkin näitä urheilullisia vammoja, joiden vuoksi on tehty leikkausoperaatioita. Olen kuntoutunut niistä hyvin ja kovalle tasolle. Se on ollut erittäin palkitsevaa.

Lue myös:

Tero Pitkämäki lopettaa urheilu-uransa: "Tuntuu aika tyhjältä ja musertavalta"

Katso Tero Pitkämäen urheilu-uran huippuhetket – kuusi minuuttia upeaa suomalaista urheiluhistoriaa

Katso tallenne tiedotustilaisuudesta: Tero Pitkämäki ei jatka huikeaa urheilu-uraansa – läheisimmät muistelivat vuosia uran varrelta

"Puhutaan vuosituhannen parhaasta suomalaisesta yleisurheilijasta" – Tero Pitkämäki jättää aukon suomalaiseen urheiluun

Tero Pitkämäki yllätti lopettamispäätöksellään pitkäaikaisen valmentajansa: ”23 yhteistä vuotta on ihan käsittämätöntä”

Kommentti: Tunteellinen Tero Pitkämäki jätti sanomatta tärkeimmän perintönsä suomalaiselle yleisurheilulle