Tero Pitkämäki yllätti lopettamispäätöksellään pitkäaikaisen valmentajansa: ”23 yhteistä vuotta on ihan käsittämätöntä”

Hannu Kangas hehkuttaa uskomatonta Tero Pitkämäen uraa.

yleisurheilu
Hannu Kangas, Tero Pitkämäki
Hannu Kangas ja Tero Pitkämäki maananataina Kuortaneella tiedotustilaisuudessa.Lehtikuva/Hannu Rainamo

Suomen kaikkien aikojen menestynein keihäänheittäjä Tero Pitkämäki on lopettanut urheilu-uransa. Seitsemän arvokisamitalia urallaan voittanut 36-vuotias Pitkämäki kertoi maanantaina päätöksestään tiedotustilaisuudessa Kuortaneella.

Pitkämäen pitkäaikainen valmentaja Hannu Kangas myönsi, että yllättyi keihäänheittotähden päätöksestä. Hän sai kuulla lopettamisesta viime viikon keskiviikkona.

– Totta kai olen tiennyt, että tämä päivä koittaa jonakin päivänä. Pakko kyllä myöntää, että päätös tuli silti puskista. Olimme koko tiimi aika herkissä tunnelmissa viime viikolla, Kangas kertoi tiedotustilaisuudessa.

Pitkämäen viimeiseksi kisaksi jäi vuonna 2018 Turun Paavo Nurmen kisat. Hänen tukijalkansa polven eturistiside meni poikki heitossa.

Lehtikuva Tero Pitkämäki
Tero Pitkämäki loukkaantui Turussa

Viime vuoden elokuussa Pitkämäki meni leikkaukseen ja tähtäimessä olivat pitkään vielä lokakuun alun Dohan MM-kisat. Mutta suomalaiskonkari ei päässyt haluamansa kuntoon, eikä koe enää pystyvänsä taistelemaan mitaleista ensi vuoden Tokion olympialaisissa.

– Kesällä oli vähän epätoivoinen tunnelma, kun olisin todella halunnut Teron pääsevän Dohan MM-kisoihin vaadittavaan kuntoon. Herättelin itsekin toiveita siitä vielä kevättalvella. Mutta kesä oli aikaa vastaan kamppailua, Kangas kertoi Yle Urheilulle.

– Mutta isoja hyppyjä ei tullut. Kausi jäi siihen ja siitä tuli tavallaan viimeinen kausi. Tero on aina sanonut, että hän haluaa heittää absoluuttisella maailmanhuipulla. Sinne olympialaisiin on aika lyhyt aika. Paluu sille tasolle ei olisi ehkä ollut realismia.

Kangas nostaa Pitkämäen menestyksekkäältä uralta kaksi hetkeä ylitse muiden. Ne olivat maailmanmestaruus Osaka 2007 ja paluu loukkaantumisten jälkeen MM-hopealle Moskovassa 2013.

– Osaka 2007 oli Teron huippuvuosi. Ne tunnelmat eivät unohdu ikinä. Vaikean karsinnan jälkeen saimme heiluttaa Suomen lippua. Se oli uran kohokohta, Kangas kertoo.

Ennen paluuta MM-mitaleille vuonna 2013 oli takana leikkaus kylkiluuvamman ja revenneen vatsalihaksen takia.

– Se oli toinen ylpeydenaihe, kun hän teki uuden paluun vaikeiden vuosien jälkeen. OIin aika vahvasti siinä mukana. Tero oli vahvassa kunnossa. MM-hopea oli yhtä lailla kirkas hetki. Tuli valmentajana hyvä fiilis, että oli tehty joitain hyviä asiota. Uusi nousu tuli meidän yhteisten päätösten ja hyvien järjestelmien kautta, Kangas toteaa.

Tero Pitkämäki, Osaka 2007

51-vuotias Kangas on hyvin kiitollinen huimasta 23 vuoden valmennusyhteistyöstään Pitkämäen kanssa.

– Tuen Teron päätöstä. 23 vuotta yhteistä vuotta on ihan käsitttämätöntä, Kangas toteaa.

Kankaan mukaan Pitkämäki on opettanut hänelle vähintään yhtä paljon kuin hän on itse pystynyt opettamaan urheilijaansa.

– Uskomaton matka on takana monella mittarilla yhden maailman parhaan keihäänheittäjän kanssa. Teron kanssa on koettu kaikki. Mitään ei jää hampaankoloon, Kangas sanoo.

Kangas aikoo jatkaa keihäsvalmentajana esimerkiksi Toni Kerästä ja Jenni-tytärtään opastaen. Uutena haasteena tulee eteen kuulantyöntövalmennus.

Lue lisää:

Katso Tero Pitkämäen urheilu-uran huippuhetket – kuusi minuuttia upeaa suomalaista urheiluhistoriaa

Tero Pitkämäki lopettaa urheilu-uransa: "Tuntuu aika tyhjältä ja musertavalta"

Katso tallenne tiedotustilaisuudesta: Tero Pitkämäki ei jatka huikeaa urheilu-uraansa – läheisimmät muistelivat vuosia uran varrelta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat