Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Puhutaan vuosituhannen parhaasta suomalaisesta yleisurheilijasta" – Tero Pitkämäki jättää aukon suomalaiseen urheiluun

Yle Urheilun asiantuntijan Jarkko Finnin mukaan Tero Pitkämäki onnistui rakentamaan itselleen poikkeuksellisen fysiikan.

yleisurheilu
Tero
Tero Pitkämäen viimeiseksi arvokisamitaliksi jäi pronssi Pekingin MM-kisoista vuonna 2015.AOP

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen uran lopettaminen ei tullut yllätyksenä Yle Urheilun asiantuntijalle Jarkko Finnille. Vuoden 2018 kesällä tulleen polven eturistisidevamman jälkeen Pitkämäki ei kyennyt enää nousemaan aiemmalle fyysiselle tasolleen.

– Pitkämäki on tehnyt lopettamisharkintaa ilman toissakesäistä vammaansakin. Mies katsoi vielä viimeisetkin korttinsa, ja niiden jälkeen tämä ei ole yllättävä päätös, Finni toteaa.

Finni uskoo, ettei seitsenkertainen arvokisamitalisti nähnyt enää edellytyksiä maailman parhaiden kanssa kamppailemiselle.

– Pitkämäki on kokenut, menestynyt, fiksu ja ennen kaikkea tahtova urheilija. Puhutaan vuosituhannen parhaasta suomalaisesta urheilijasta. Jos hän kilpailee, hän haluaa olla maailman kärkitasolla tai sitten ei urheilla ollenkaan, Finni pohtii.

Pitkämäki on pitänyt Suomea pinnalla huippu-urheilussa

Lopettamispäätöksen vaikeudesta kertoo Finnin mukaan se, että Pitkämäki pohti päätöstään pitkään. Viimeisimmän heittonsa Pitkämäki heitti vuoden 2018 kesäkuussa Paavo Nurmen kisoissa, jossa heittäjä loukkasi polvensa.

– Hän halusi varmistaa, että päätös on selvä ja oikea. Pitkämäki on aikanaan tehnyt päätöksen pyrkiä huipulle ja joka vuosi jatkaa huipulla. En usko, että hän jää haikailemaan tuota päätöstä.

Pitkämäki ei ole ollut pelkästään tärkeä suomalaiselle keihäänheitolle, vaan koko suomalaiselle urheilulle.

– Pitkämäki on pitänyt meitä pinnalla huippu-urheilussa. Antti Ruuskasen kanssa he ovat onnistuneet napsimaan arvokisamitaleita ja pitämään lippulaivaa ylhäällä, Finni sanoo.

Myös kansainvälisesti Pitkämäen perintö keihäänheitolle on tärkeä. Finni mainitsee erityisesti mieleenpainuvina Pitkämäen ja norjalaisheittäjä Andreas Thorkildsenin kaksinkamppailut.

– Kaikki seurasivat tarkkaan, kun Pitkämäki ja Thorkildsen ottivat yhteen Timanttiliigassa. He pitivät keihäänheiton näkyvänä lajina yleisurheiluperheessä.

"Pitkämäki rakensi itselleen poikkeuksellisen fysiikan"

Urheilijana Pitkämäki on Finnin mukaan kunnianhimoinen, kovatahtoinen ja lahjakas, mutta myös kova harjoittelemaan. Valmentaja Hannu Kankaan kanssa tehty pitkäjänteinen työ ja Pitkämäelle sopivan harjoitustavan löytäminen olivat avainasemassa, jotta Pitkämäki raivasi tiensä kansainväliseksi keihästähdeksi.

– Yleisurheilu vaatii raakaa suorituskykyä ja Pitkämäki rakensi itselleen poikkeuksellisen fysiikan, jota hän pystyi hyödyntämään pitkään, Finni toteaa.

Pitkämäki oli suomalaisen keihäsperinteen kova jatkaja ja Kankaan kanssa he ovat Finnin mukaan uudistaneet suomalaista keihäsvalmennusta ja ylipäätään koko lajia. Pitkämäellä on suuri merkitys nuorille urheilijoille.

– Yksi aikakausi on nyt takana. Suomalaisen yleisurheilun ykkösurheilijan paikka on nyt auki, Finni sanoo.

Lue myös:

Tero Pitkämäki lopettaa urheilu-uransa: "Tuntuu aika tyhjältä ja musertavalta"

Kommentti: Tunteellinen Tero Pitkämäki jätti sanomatta tärkeimmän perintönsä suomalaiselle yleisurheilulle

Katso Tero Pitkämäen urheilu-uran huippuhetket – kuusi minuuttia upeaa suomalaista urheiluhistoriaa

Tero Pitkämäki yllätti lopettamispäätöksellään pitkäaikaisen valmentajansa: ”23 yhteistä vuotta on ihan käsittämätöntä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat