1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

“Runosmäen liimanäppi” Hradecky nauttii mahdollisuudesta pelata huipputärkeä peli kotikaupungissaan: “Turkulaisena pitää vaatia, että laitetaan paremmaksi kuin Tampereella”

Huuhkajat kohtaa illalla odotetussa EM-karsintapelissä Turussa Armenian. Maalivahti Lukas Hradecky on innoissaan päästessään pelaamaan suomalaisyleisön eteen kotikaupungissaan.

Huuhkajat
Lukas Hradecky.
Lukas Hradecky pyrkii maaliskuun pelin tavoin nollaamaan Armenian tänään.Tomi Hänninen

Suomen ottelu Armeniaa vastaan välitetään suorana Yle Puheella. Lähetys alkaa kello 18.02.

Turun Runosmäessä ensiaskeleensa jalkapallon parissa ottaneella Lukas Hradeckyllä on juhlapäivä. Huuhkajat pelaa illalla EM-kisahaaveiden kannalta erittäin merkittävän kotipelin Armeniaa vastaan Kupittaalla, ja voitolla Suomi ottaisi ison harppauksen kohti ensi kesän lopputurnausta.

Hradecky myöntää, että jo aikoja sitten loppuunmyydyn pelin ympärillä on ollut erityistä sutinaa.

– Erittäin iloinen fiilis olla ja pelata täällä. Lippuja on kyselty enemmän kuin ikinä, ja on tässä ollut järjestettävää. Pelkästään hienoa kuitenkin, että kaverit ja tutut jaksavat tulla kannustamaan.

– Siellä Runosmäessä ovat tulleet ensimmäiset kaatumiset ja päästetyt maalit, ja polku tähän pisteeseen on ollut pitkä. Ai Runosmäen liimanäppi? No, otetaan lempinimi vastaan, marraskuussa 30 vuotta täyttävä Leverkusen-vahti naureskelee kuullessaan lempinimiehdotelman.

Bosnia-Hertsegovina takoi vahvalla pelillään pallon neljästi ohi Hradeckyn lauantaina, mutta turkulainen muistuttaa 1–4-tappiosta huolimatta tilanteen olevan lohkossa edelleen erinomainen. Lohkokakkonen Suomi on varmuudella kisoissa voittamalla kaikki kolme jäljellä olevaa peliään Armeniaa, Liechtensteinia ja Kreikkaa vastaan.

– Se oli meiltä lauantaina vähän heikompi peli ja bosnialaisilta varmaan paras näihin karsintoihin. Tiesimme, että se voi olla hankalaa, koska “Riven” (päävalmentaja Markku Kanerva) sanoin se oli vain yksi kuoppa matkassa, ja siitä opittiin.

– Olemme voittaneet kaikki jäljellä olevat vastustajat jo kertaalleen, eikä meillä ole mitään pelättävää. Meillä on ainutlaatuinen tilanne, ja itseluottamus on hyvä Bosnia-tappiosta huolimatta. Emme ole murehtineet liikaa, kuten ei pidäkään. Nyt on iso peli edessä, ja keskitymme siihen.

Joukkueen kokeneempaan kaartiin kuuluva Hradecky on muiden vanhempien pelaajien kanssa muistutellut nuorempia siitä, ettei syytä hätään ole. Tilanne on hallinnassa.

– Eihän mikään tässä elämässä ole helppoa, ja joskus pitää kulkea vähän karikkoisemman tien kautta, että pääsee pelaamaan näitä isoja pelejä. Yritetään nauttia, eikä mikään ole muuttunut. Kaksi kotivoittoa vaaditaan edelleen vähintään. Tilannehan on parempi, mitä pystyimme kuvittelemaan. Pitää vain imeä kaikki positiivisuus tästä.

Lukas Hradecky.
Hradecky toivoo pääsevänsä tänään jälleen huudattamaan kotiyleisöä voittopelin jälkeen.Tomi Hänninen

Haaste kotiyleisölle

Armenia on lohkossa jaetulla kolmannella sijalla yhdessä Bosnia-Hertsegovinan kanssa. Eroa Huuhkajiin on kaksi pistettä, ja voitto tänään Turussa karistaisi armenialaiset kannoilta.

Liechtenstein venyi tasapeliin kotikentällään Armeniaa vastaan, ja Hradecky odottaa Turussa ärsytettyä vastustajaa.

– Tässä kohtaavat nyt kaksi vähän ammuttua ja loukkaantunutta joukkuetta niin sanotusti. Toki Armenia voitti Bosnian, mutta molemmilla on nyt huonot tulokset alla.

– Varmaan sieltä tulee aika kiukkuinen ryhmä vastaan, ja kun hekään eivät ole olleet arvokisoissa, tämä on myös heille yksi oman historiansa tärkeimpiä pelejä. Se on ihan mielenkiintoinen vastakkainasettelu.

Zenicassa kotiyleisö lietsoi bosnialaiset huippuiskuun, ja samaa Hradecky toivoo myös kotikaupunkinsa kannattajilta.

– Kaikesta huokuu, että Turku on Tampereen tavoin meidän takanamme. Näin turkulaisena pitää toki vaatia, että katsomossa laitetaan vielä paremmaksi kuin Tampereella, ilopilleri virnistää.

– Me tarvitsemme samanlaisen linnakkeen Turkuun kuin mitä Bosnialla oli omassa kotipelissään. Kun saamme sen 12. pelaajan tuen, se auttaa meitä kaatamaan Armenian. En epäile yhtään, etteikö se onnistuisi.

Lue myös:

Muistatko, kun Turussa pelattiin edellisen kerran EM-lopputurnauspaikasta? Markku Kanervan yllätysveto tunnelmoi ikimuistoista iltaa: "Elämäni peli"

Kommentti: Huuhkajilla on edessä valtava painepeli, mutta Teemu Pukin rentous paistaa ottelun alla kilometrien päähän – tyyntä ennen myrskyä?

Äidin päätös sai nuoren Glen Kamaran kyyneliin, kun kaverit jäivät Suomeen – juniorivalmentajat kertovat Huuhkaja-tähden tuhkimotarinan ensiaskeleista: "Uskomaton ajatus"

Pohjanpalolla ristiriitaiset tunteet Huuhkajien murskatappiossa: "Tippa meinasi tulla linssiin, kun tuli kutsu kentälle"

Asiantuntijan mukaan Suomen esitys oli "kaikilta osin pannukakku" – katseet on suunnattava välittömästi kohti tiistaita

Kommentti: Tuttu hymy hyytyi hetkeksi – Huuhkajat notkahti Bosniassa, mutta on yhä unelmatilanteessa