Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pitkämäen menestys muutti myös managerin elämää – ulkomaalaiset urheilijat ottavat yhteyttä jatkuvasti: ”Teron suosio on ollut ihan omalla tasollaan”

Tero Pitkämäen manageri Tero Heiskan mukaan on vaikeaa, että Suomesta tulisi tulevaisuudessa yhtä menestynyttä keihäänheittäjää kuin Pitkämäki.

yleisurheilu
Tero Pitkämäki
Tero Pitkämäki kertoi urheilu-uransa loppumisesta maanantaina Kuortaneella.Hannu Rainamo/Lehtikuva

Tero Pitkämäen lopettamispäätös oli tunteellinen paikka myös hänen managerilleen Tero Heiskalle. Yhteistyö alkoi keväällä 2004, kun Pitkämäen pitkäaikainen valmentaja Hannu Kangas soitti Heiskalle.

Samana vuonna Pitkämäki oli jo paras suomalainen yleisurheilija Ateenan olympialaisissa keihäsfinaalin kahdeksannella sijallaan.

– Tämä on ollut huikea näköalapaikka yhden maailman kaikkien aikojen parhaan yleisurheilijan kanssa. Olemme tehneet yhteistyötä erittäin tiiviisti, Heiska hehkuttaa Yle Urheilulle.

15-vuotiseen matkaan on mahtunut hyvin monta eri vaihetta. Heiskan elämäkin on muuttunut Pitkämäen menestyksen myötä. Hän saa jatkuvasti yhteydenottoja ulkomaalaisilta urheilijoilta.

– Tulee kysymyksiä siitä, voisinko alkaa hoitamaan vähintään heidän kisasopimuksiaan ja ehkä muitakin asioita, Heiska sanoo ja nostaa esimerkiksi vuoden 2012 Lontoon olympiavoittajan Keshorn Walcottin.

Trinidadilainen voitti yllättäen olympiakultaa 19-vuotiaana.

– Seuraavana vuonna Walcottin taustajoukot soittivat Trinidadista ja kysyivät, että voisinko ryhtyä hoitamaan Walcottin asioita. Varmastikaan soittoa ei olisi tullut, jos en olisi ollut kaimani manageri, Heiska myöntää.

Tero Pitkämäki

Heiskalla ei ole ruvennut hoitamaan muiden ulkomaalaisurheilijoiden asioita kuin Walcottin ja vastikään Dohassa naisten keihäänheiton maailmanmestaruuden voittaneen australialaisen Kelsey-Lee Barberin.

Pitkään yleisurheilussa mukana ollut Heiska oli toki jo Sydneyn vuoden 2000 olympiavoittajan Arsi Harjun ja Mikaela Ingbergin taustajoukoissa. Mutta hekin ovat jääneet yhdessä asiassa Pitkämäestä jälkeen.

– Teron suosio on ollut ihan omalla tasollaan. Suosio on ollut aivan erilaista kuin kenelläkään muilla, Heiska toteaa.

Heiskan mukaan myös suomalaisurheilijat ovat tietyllä tavalla voineet hyötyä Pitkämäen suosiosta. He ovat päässeet mukaan koviin kansainvälisiin kilpailuihin kuten Timanttiliigaan ja sen edeltäjään Kultaiseen liigaan.

– Toki maailma on raaka. Niihin kisoihin pääsee, jos on kansainvälisellä tasolla riittävän kova. Totta kai minuakin helpottaa se, että minut tunnetaan. Mutta pitää olla riittävän hyvä, että pääsee esimerkiksi Timanttiliigaan, Heiska toteaa.

36-vuotias Pitkämäki on Suomen 2000-luvun menestynein yleisurheilija ja kaikkien aikojen menestyksekkäin keihäänheittäjä arvokisamitalien määrällä mitattuna. Pitkämäki on urallaan voittanut seitsemän arvokisamitalia, kirkkaimpina vuoden 2007 maailmanmestaruus Osakan ja vuoden 2013 MM-hopea Moskovassa.

Tero Pitkämäki, Osaka 2007

Heiskan mielestä on hyvin vaikea nähdä, että Suomesta tulisi enää yhtä menestyksekästä keihäänheittäjää kuin Pitkämäki.

– Olen kuitenkin varma, että Suomesta tulee jatkossakin menestyneitä keihäänheittäjiä ja yleisurheilijoita. Teron ura on täysin ainutlaatuinen ja poikkeuksellinen. Saappaat ovat kovat, että joku pääsisi ihan samalle tasolle, Heiska sanoo.

Heiska uskoo myös, että jatkossa Suomesta tulee myös arvokisavoittajia keihäänheitosta. Muista lajeista Heiskaa nostaa esiin yhden oman urheilijan.

– Pitää mainita Wilma Murto. Hän hyppäsi seipään nuorten maailmaennätyksen juuri, kun aloimme tehdä yhteistyötä. Vaikka Murrolla on ollut vaikeita vuosia, olen vakuuttunut hänen olevan yksi seuraavista suomalaisista arvokisavoittajista, Heiska toteaa.

Korjaus 15.10. klo 8.10: Kelsey-Lee Barber on australialainen, ei amerikkalainen.

Lue lisää:

Tero Pitkämäki yllätti lopettamispäätöksellään pitkäaikaisen valmentajansa: ”23 yhteistä vuotta on ihan käsittämätöntä”

Katso Tero Pitkämäen urheilu-uran huippuhetket – kuusi minuuttia upeaa suomalaista urheiluhistoriaa

"Puhutaan vuosituhannen parhaasta suomalaisesta yleisurheilijasta" – Tero Pitkämäki jättää aukon suomalaiseen urheiluun

Tero Pitkämäki yllätti lopettamispäätöksellään pitkäaikaisen valmentajansa: ”23 yhteistä vuotta on ihan käsittämätöntä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat