Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajat ja alppiräppärit
  • Urheiluruutu

Kommentti: NHL-seurassa kestämätön tilanne – nuoret suomalaispelaajat raahaavat Dallasin kivirekeä, kun kalliit supertähdet surffailevat

Dallasin johtavat pelaajat kerjäävät vaikeuksia, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Tyler Seguin ja Jamie Benn jäällä vierekkäin ilman kypärää.
Tyler Seguin ja Jamie Benn ovat olleet tällä kaudella tehottomia.Getty Images

Dallas Starsin toimitusjohtajan Jim Litesin mitta tuli täyteen joulun aikaan 2018. Lites haukkui Dallasin johtavat pelaajat Jamie Bennin ja Tyler Seguinin maanrakoon The Athleticin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Toimitusjohtajan mukaan yhteensä reilun 150 miljoonan dollarin arvoiset avainpelaajat eivät suhtautuneet käsillä olevaan tilanteeseen riittävällä vakavuudella.

Lites katsoi, että mikäli johtokaksikon velttoilu jatkuu, seura putoaa pudotuspeleistä yhdeksännen kerran 11 edellisvuoden aikana.

Ja nythän muistamme, että Dallas oli läntisen konferenssin viimeisellä pudotuspelipaikalla, kun Litesin jänne katkesi.

Huippupalkkaiset kapteenit tehottomia

Saattaa olla, että seuraava myrsky seurassa käsitellään turkulaisittain sisäisesti, mutta alkukauden perusteella sitä ei tarvitse enää kauaa odotella. Eikä varsinkaan, jos Litesin puheet pitävät paikkansa siitä, että myös omistajataho (Tom Gaglardi) oli jo viime kaudella äärimmäisen turhautunut Bennin ja Seguinin kaarteluun.

Dallas, jota on veikkailtu jopa läntisen konferenssin kärkisijoille, on nimittäin taas kerran kaivamassa itselleen kuoppaa kapteeniensa johdolla. Benniä tai Seguinia ei ole pistepörssin kärkisijoilla näkynyt.

Vaikka kaksikko pystyy paljon muuhunkin kuin pisteiden tekoon, vaikeudet auttaa joukkuetta tällä osastolla, on ongelmien näkyvin osa. Etenkin Benn seilaa jo toista kautta putkeen ties missä. 13 miljoonan jenkkitaalan vuosipalkkaa nostava kanadalaislaituri löytyi viime kaudella pistepörssin sijalta 94. Pudotusta pisteissä tuli edelliseltä kaudelta 26 täppää.

Kun kuluva kausi on edennyt seitsemän ottelun verran, Bennin tehot kirjataan lukemin 1+1. Paljon paremmin ei mene Seguinilla, joka on tehnyt seitsemään otteluun tehot 2+1. Kun huomioon otetaan Seguinin 13,5 miljoonan vuositulot, tällä tahdilla yhdelle pisteelle tulee rutkasti hintaa.

Alibipelaamista

Vaikka sopisi odottaa, niin Benn ja Seguin eivät yksinkertaisesti johda joukkoja edestä. Kaksikon pelaaminen on monin paikoin karmivaa katseltavaa – alibipelaamista. Ollaan yrittävinään ja näyttävinään siltä, että tehtäisiin kovasti hommia.

Sama velttous tarttuu ajan mittaan koko joukkueeseen, tästä maanantain 0–4-vierastappio Buffalossa oli viimeisin esimerkki. Toisaalta ei muistakaan veteraaneista apua ole ollut. John Klingberg, Joe Pavelski ja Aleksander Radulov hiihtelevät samoilla varjojen mailla seuran suurimpien tähtien kanssa.

Bennin, Radulovin ja Roope HIntzin miehittämä ketju sai Buffalossa maanantaina aikaiseksi Natural Stat Tricks -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) viidellä viittä vastaan kaksi laukaisuyritystä vastustajan maalia kohden, omiin tuli kymmenen. Pavelskin, Seguinin ja Jason Dickinsonin ketjun yritti laukoa kerran vastustajan kuutta vastaan.

Jos Mattias Janmarkin, Radek Faksan ja Nick Caamaon johtama ketju on Dallasin paras, kovin lähelle voittoa ei joukkue yllä.

Ollaan olevinaan seuran keulakuvia, kapteeneja ja johtajia

Laajemmassa katsannossa Bennistä ja Seguinista tulee mieleen Anaheimissa pitkään vaikuttanut kaksikko Ryan Getzlaf-Corey Perry, josta muuten jälkimmäinen siirtyi kesällä juuri Dallasiin. Ollaan olevinaan seuran keulakuvia, kapteeneja ja johtajia, mutta kukaan ei oikeasti koskaan osaa arvata, kuinka paljon johtajia kiinnostaa milläkin kaudella ja missäkin ottelussa toimintaan panostaa.

Tämä on se syy, miksi itse epäilen vahvasti Dallasin mahdollisuuksia keväällä, siitäkin huolimatta että joukkue pelasi viime keväänä pudotuspelien toisella kierroksella. Kuten olemme taas nähneet, Bennin ja Seguinin suoritustaso heiluu kuin 18-vuotiailla tulokkailla. Tällaisen johtajuuden ja kulttuurin seurat menestyvät äärimmäisen harvoin.

Roope Hintz
Roope Hintz on kirjannut tällä kaudella tehot 4+1. Getty Images

Rehellisyyden nimissä onkin ilman minkäänlaisia Suomi-laseja sanottava, että vain kaksi Dallasin kärkipelaajaa saa alkukaudelta puhtaat paperit: Miro Heiskanen ja Roope Hintz. Ilman loistavia otteita esittäneitä suomalaisnuorukaisia, Dallas ei olisi voittanut sitä yhtäkään peliä, minkä se on toistaiseksi voittanut.

Hintz (4) ja Heiskanen (1) ovat tehneet Dallasin kymmenestä tasaviisikoin syntyneestä maaleista puolet. Ja nyt ei puhuta vielä mitään siitä, millainen merkitys esimerkiksi Heiskasen uskomattoman dynaamisella pelaamisella on kaikkeen Dallasin kiekolliseen peliin.

Dallasin suurin huolenaihe isossa kuvassa ei kuitenkaan ole yllä mainitun kaksikon syysvire. Suurimman päänsäryn saattavat lähitulevaisuudessa aiheuttaa Bennin ja Seguinin sopimukset. Bennin turkasen kallis sopimus yltää nimittäin kesään 2026, Seguinin kesään 2027. Ja tietenkin molempien diileissä on kaikenlaisen liikuttelun estävät pykälät.

Paljoa ei siis ole jälleen kerran käsillä olevalle velttoilulle tehtävissä.

Lue myös:

Mikko Rantanen jatkoi hurjaa pisteputkeaan – kirjasi Washington-pelistä tehot 1+2

NHL palkitsi Patrik Laineen huiman alun – viime kaudella vain kertaalleen sama saavutus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat