Suora

  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021
  • Navetta on Kristiina Mäkelälle henkireikä: "Lehmät ovat kuin psykologeja"
  • Urheiluruutu

Petja "Masaa" Kantanen löysi Overwatchin koulukavereidensa ansiosta – nyt hän elää ammattiurheilijan arkea Los Angelesissa

24-vuotias Kantanen pelaa Overwatchia OWL-liigan Atlanta Reignin riveissä.

e-urheilu
E-urheilija Petja Kantanen Pieksämäellä.

Kantasen Petjaksi haukutaan. Pelaan työkseni Overwatchia.

Petja "Masaa" Kantanen esittelee itsensä ytimekkäästi haastattelun aluksi.

Pieksämäkeläinen 24-vuotias mies on yksi niistä yhdeksästä suomalaisesta, jotka pelaavat ammatikseen Overwatch-videopelin OWL-liigassa.

Vaikka Kantanen asuu "reissutöiden" vuoksi Los Angelesissa, haastattelu tehdään Pieksämäellä. Liigakauden päättymisen ansiosta Kantanen on päässyt viimein viettämään ansaittua talvilomaa Etelä-Savoon ja kotikaupunkiinsa.

– Kun täälläpäin ruuhka on kolme autoa jonossa, niin Los Angelesissa jonossa on kolmesataa tuhatta. Pieni ero siinä on, mutta kaikkeen tottuu.

Overwatchiin koulukavereiden peesissä

Miten pieksämäkeläinen Kantanen oikein päätyi Overwatch-maailman huipulle? Ehkä on syytä kiittää omatoimiseen opiskeluun kannustavaa koulua.

Kantanen aloitti opintonsa Mikkelin ammattikorkeakoulussa vuonna 2016. Aiemmin hän oli käynyt kavereidensa kanssa pienemmissä lanitapahtumissa pelaamassa Counter-Strikea ja League of Legendsia, mutta uudet opiskelukaverit pelasivat CS:n ja LoLin sijaan tuoretta first person shooter -peliä, Overwatchia.

Kantanen osti pelin päästäkseen viettämään aikaa opiskelukavereiden kanssa.

– Ensimmäisen vuoden opiskelujen jälkeen käsissä oli yhtäkkiä paljon vapaa-aikaa. Olisi ollut mahdollisuus opiskella omatoimisesti vaikka koodaamista tai 3D-mallinnusta, mutta olen ollut niin laiska, että tein vain sen mitä vaadittiin. Jossain vaiheessa sitten tajusin olevani pelissä melko hyvä.

E-urheilija Petja Kantanen.
Esa Huuhko / Yle

"Publamättö" eli arvotuilla joukkueilla satunnaisia pelaajia vastaan pelaaminen vaihtui pian joukkueen kanssa turnauksiin valmistautumiseen.

Suomalaisjoukkue vei Euroopan huipulle

Ensimmäisten joukkueidensa kanssa Kantanen oppi tiimityöskentelyä ja kehittyi pelaajana. Tie vei nopeasti yhteen Euroopan kärkijoukkueista, suomalaiseen Team Giganttiin.

– Team Giganttiin päädyin, kun joukkueen aiemman rosterin pelaajat pääsivät mukaan Overwatch Leagueen. Gigantti kutsui pelaajia kokeiluun joltain potentiaalisten pelaajien listalta, jonka he olivat muodostaneet pelaamiensa otteluiden pohjalta.

Kantanen aloitti peliuransa flex supportin roolissa. Team Giganttiin pyrkiessään Kantanen joutui kuitenkin kilpailemaan pelipaikastaan Riku "Ripa" Toivasen kanssa.

Toivanen oli kaksikosta parempi, eikä valinta osunut kohdalle. Kantasen lahjakkuus vakuutti kuitenkin joukkueen valmentajan.

– Giganttia valmentanut Joni "Seita" Paavola kysyi, haluaisinko tulla joukkueeseen main supportin rooliin, kun olin aiemmin vain seurannut main support -pelaajien tekemisiä vierestä. Sanoin vain, että pistä pakettiin ja opeta ajamaan näitä hahmoja. Seuraavat pari viikkoa olivat melko tuskaisia. Ilmeisesti kuitenkin kannatti, Kantanen toteaa ja nauraa.

Team Gigantin mukana Kantanen pääsi ensimmäisen kerran maistamaan e-urheiluammattilaisen elämää.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Euroopan huippupelaajien siirryttyä Pohjois-Amerikkaan OWL-sopimusten perässä Gigantti nousi maanosan kärkijoukkueiden joukkoon ja pelasi muun muassa Euroopan Contenders-liigan voitosta. Kotiintuomisina oli niukka finaalitappio, mutta Kantasen nimi kirjattiin usean OWL-joukkueen papereihin nousevana tähtenä.

– Euroopan kärki oli hyvin kapea Etelä-Koreaan ja Pohjois-Amerikkaan verrattuna, joten olin hyvin epävarma siitä, kuinka hyvin menestyisimme amerikkalaisia joukkueita vastaan. Contenders-finaalissa meidät voittanut British Hurricane kaatoi kuitenkin heti perään Pohjois-Amerikan Contenders-sarjan ykkösen, mikä nosti entisestään luottamusta Team Gigantin tasoon. Silloin aloin ajatella, että minulla voisi olla mahdollisuuksia jopa liigaan asti.

"Kädet vapisivat pelien jälkeen"

Kantasen nimi oli Contenders-liigan peliesitysten ansiosta ympyröity viiden eri OWL-joukkueen papereissa sen verran vahvasti, että joukkueet kutsuivat pieksämäkeläisen kokeilulle muiden tulevaisuuden nimien kanssa.

– Viisi eri joukkuetta laittoi viestiä, että heillä on tarvetta main support -roolin pelaajalle. Joukkueet kokeiluttivat runsaasti eri pelaajia Euroopan, Amerikan ja Aasian parhaista joukkueista ja seuloivat myös heikommin menestyneiden joukkueiden pelaajistoa hiomattomien timanttien varalta.

– Kokeiluiden pelaaminen kotoa oli hieman raskasta, kun viive on melkoinen lätäkön toisella puolella oleville palvelimille. Tuli kai myös jännitettyä: pelien aikana en huomannut mitään, mutta heti pelin jälkeen kädet vapisivat ja aloin miettimään, haluavatko joukkueet minut kun tein pelissä virheitä.

Lopulta viisi joukkuetta tarjosi Kantaselle ammattilaissopimusta. Pieksämäkeläinen päätti tarttua Atlanta Reignin tarjoukseen.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Tie kavereiden kanssa pelaamisesta ammattilaisuuteen vei Petja Kantaselta alle kaksi vuotta.

– On todella hassua ajatella, kuinka elämä on muuttunut. Kävin armeijan, lähdin opiskelemaan ja olen käynyt kesätöissä siinä missä muutkin, mutta nyt olen päätynyt Los Angelesiin pelaamaan. En ehkä osaa vielä edes arvostaa kaikkea nyt saavutettua, kun peliura on edelleen kesken.

OWL, ehkä maailman kovin e-urheiluliiga

Overwatch-pelin kehittäneen amerikkalaisen peliyhtiön Blizzardin liiga on yksi maailman kilpailullisimmista ja rahakkaimmista e-urheilusarjoista.

Overwatch League muistuttaa rakenteeltaan vahvasti muita pohjoisamerikkalaisia ammattiurheiluliigoja. Blizzardin pyörittämä liiga käynnistyi joulukuussa 2017, ja avauskaudella mukana olleet joukkueet maksoivat franchise-paikastaan huhujen mukaan kukin noin 20 miljoonaa dollaria.

Joukkueiden taustalta löytyy elektronisen urheilun suurorganisaatioiden lisäksi myös perinteisen urheilun taustavaikuttajia. Mukana ovat esimerkiksi valioliigajoukkue Arsenalin ja NHL-jengi Colorado Avalanchen omistava Kroenken perhe sekä NFL-joukkue New England Patriotsin omistaja Robert Kraft.

Kantasen edustama Atlanta Reign liittyi liigaan sen toisen kauden alla tämän vuoden alussa. Joidenkin arvioiden mukaan laajennusjoukkueiden franchise-paikasta maksama hintalappu lähenteli jopa neljääkymmentä miljoonaa dollaria.

Ammattiurheilijan arkea

E-urheiluammattilaisen arki OWL-liigassa ei lopulta eroa suuresti esimerkiksi NHL-kiekkoilijoiden elämästä. Arki pyörii harjoittelun ja pelien ympärillä, ja pelaajien on elettävä kurinalaista elämää.

Joukkueen personal trainer pitää huolen optimaalisesta palautumisesta ja vireystilan säilyttämisestä. Ravinnosta vastaa joukkueen kokki, joka tarjoilee pelaajille terveellistä ruokaa.

– Esimerkiksi karkkien syöminen on vähentynyt Losiin muuton myötä aika tavalla. Kokki ei edes suostu ostamaan minulle karkkeja, joten joudun aina välillä käymään huoltoasemalla ostoksilla, Kantanen naurahtaa.

Koska kroppa on työkalu, on siitä myös pidettävä huolta. Kantanen kertoo venyttelevänsä huolella päivittäin ja käyvänsä salilla ehkäistäkseen rasitusvammoja. Tenniskyynärpää tai jänneongelmat estäisivät pelaamisen ja veisivät uran myötä myös elannon.

– Arkipäivät ovat normaaleja työpäiviä. Olen pitkäuninen, mutta onneksi treenit alkavat arkisin vasta aamukymmenen jälkeen, joten heräilen yhdeksän maissa ja juon rauhassa aamukahvit.

E-urheilija Petja Kantanen pelaa Overwatch-peliä tietokoneella.
Esa Huuhko / Yle

– Aloitamme yleensä yhdentoista maissa katsomalla videoita ja sitten harjoittelemme joukkueena neljästä kuuteen tuntia, välissä tietysti myös syömme ja pidämme pidempiä taukoja. Sen päälle vielä sitten omaa treeniä, esimerkiksi publamatsien mättämistä. Päivät venyvät melko pitkiksi, kahdeksan- tai jopa kymmentuntisiksi.

– Treenaamme maanantaista perjantaihin, ja lauantai on vapaapäivä. Ne, joilla on ikää enemmän kuin 21 vuotta, voivat lähteä lauantaina viihteelle, mutta suuri osa joukkueesta ei edes pääse ikänsä puolesta baariin. Sunnuntaisin on harjoittelua tai vapaata riippuen siitä, kuinka lähellä seuraava ottelu on: jos pelaamme seuraavalla viikolla, treenaamme varmasti myös sunnuntaina.

Yleensä joukkue harjoittelee yhdessä yksittäisiä pelitilanteita, esimerkiksi kohteiden haltuunottoa. Myös Contenders-liigassa pelaava “farmijoukkue” ATL Academy auttaa harjoittelussa, sillä Reign voi kokeilla uusia taktiikoita harjoitusotteluissa Academya vastaan ilman pelkoa niiden paljastumisesta tuleville vastustajille.

Kantanen pitää joukkueensa harjoitusmääriä kohtuullisina. Liikaakin voi harjoitella, eivätkä e-urheiluammattilaisetkaan ole robotteja.

– Shanghai Dragons veti toissa kaudella harjoittelun aivan överiksi. Joukkue hävisi kaikki neljäkymmentä otteluaan, ja suurin syy siihen oli varmasti harjoittelu. Huhujen mukaan joukkue pelasi päivittäin kymmenen tuntia pelkkää joukkue- ja yksilöharjoittelua ilman kunnon taukoja, mikä on ihan sairas määrä. Siinä ei ole mitään järkeä, tuollaisella tahdilla palaa loppuun jo viikossa. Kyllä se varmasti syö, kun hakkaa jatkuvasti päätä seinään.

Atlantan katastrofikausi kääntyi viime hetkellä

Atlanta Reign sijoittui syyskuussa päättyneellä Overwatch Leaguen kakkoskaudella kahdenkymmenen joukkueen joukosta sijoille 5.-6. Menestys ei kuitenkaan ollut uudelle joukkueelle itsestäänselvyys.

Joukkueen ympärillä riitti puhetta jo ennen liigakauden alkua. Uutena liigaan tullut joukkue kiinnitti jo ennen kauden alkua kymmenen ottelun pelikiellon kielletystä account boosting -toiminnasta (toisen pelaajan tilillä rahaa vastaan pelaaminen tämän rankingpisteitä nostaakseen) saaneen brittiläisen Daniel "FunnyAstro" Hathawayn kilpailemaan main support -pelipaikasta Kantasen kanssa.

Pieksämäkeläisen taidoista kertoo jotain jo se, että Overwatchin pisterankingin ykkösenä keväällä useaan otteeseen ollut Hathaway pelasi kauden loppuun Atlantan farmijoukkueessa onnistumatta horjuttamaan Kantasen asemaa joukkueen avauksessa. Kantanen on itse tällä hetkellä pisterankingin kolmantena.

– Koko viime kausi oli melkoinen kärsimysten taival. Meillä on ollut joukkueessa paljon räväköitä persoonia, jotka tunnetaan myös pelin skenessä. Kauden aikana tuli pelaajavaihdoksia, osa pelaajista paloi loppuun ja jotkin pelaajat halusivat keskittyä striimaamiseen pelaamisen sijaan. Liigakauden ensimmäinen vaihe meni hyvin, mutta sitten ongelmat alkoivat kasaantua ja joukkueen taistelutahto putosi pelaajavaihdosten jälkeen. Hävisimme pelejä, jotka olisi pitänyt voittaa, ja motivaation loppuminen alkoi olla useammalla pelaajalla lähellä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Blizzardin peliin tekemät tasapainomuutokset käänsivät kuitenkin joukkueen suunnan kesken kauden.

– Pelin metan muuttuminen pelasti lopulta joukkueen loppukauden. Yhtäkkiä pelaajien roolit ja lempiherot osuivatkin hyvin metaan, emmekä hävinneet runkosarjan viimeisessä vaiheessa otteluakaan.

Lunta tupaan pudotuspeleissä

Hyvin päättynyt runkosarja siivitti Atlanta Reignin hyvään liitoon myös pudotuspeleissä.

Pudotuspelien avauskierroksella Reign pudotti runkosarjan kakkosen, San Francisco Shockin, alempaan pudotuspelikaavioon. Voitto toi jopa liikaa itseluottamusta.

– Joukkueelle tuli ego-ongelma San Francisco -ottelun jälkeen, ja sitten New Yorkilta tuli pallo naamaan seuraavassa matsissa. Menimme aallon harjalla, mutta yhtäkkiä vire katosi.

Tylyn 4–0-tappion jälkeen alemmassa pudotuspelikaaviossa vastaan asettui Guangzhou Spark. Atlanta Reignin tie nousi pystyyn kiinalaisjoukkueen käsissä.

– Emme harjoitelleet riittävästi Sparkin pelityyliä vastaan, ja he olivat hyvässä vireessä. Vastustaja pelasi paremmin.

Lopulta pudotuspeliavauksessa Atlantalle taipunut San Francisco Shock nosteli kannua kauden päätteeksi. Joukkueen pelaajat kuittasivat voitostaan miljoonan dollarin lisäansiot.

Kantanen on tyytyväinen joukkueensa menestykseen avauskaudellaan. Ensi kaudella mies toivoo Atlanta Reignin taistelevan jopa liigan voitosta.

– Opimme kauden aikana, kuinka meidän kannattaa harjoitella joukkueena pelaamista. Muutimme harjoittelua ensimmäisen kuukauden jälkeen ja pelit alkoivat heti luistaa paremmin.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kantanen on tilastojen perusteella roolissaan OWL-liigan kärkipelaajia. Myös ranked-pelien puolella kulkee, sillä Kantanen on tällä hetkellä maailmanlaajuisen rankingin kolmossijalla. Mies ei kuitenkaan suostu keulimaan luvuillaan.

– Tilastoihin täytyy aina suhtautua pienellä varauksella. Pelaajat pelaavat eri tavoin, ja tilastot eivät kerro koko kuvaa. Overwatchissa esimerkiksi hurjat healing-luvut ovat usein pois jostain muualta. Tilastoissa menestyminen tuntuu kuitenkin hyvältä ja antaa luottoa omaan tekemiseen esimerkiksi hävityn pelin jälkeen. Mikäli joudun pelaajamarkkinoille ennen ensi kauden alkua, ei tilanne ole mikään huonoin mahdollinen.

Tähtipelaajaksi pieksämäkeläinen ei itseään suostu nimittämään.

– Suomalaisena sattuu sieluun, jos pitäisi itseään kehua. Jos olen jonkun silmissä keskitason pelaaja ja ehkä vähän ylikin, niin olen siihen ihan tyytyväinen.

Ensi kaudella luvassa matkalaukkuelämää

Liigaan tulee ensi kaudelle suuria muutoksia, sillä Los Angelesissa pelattavien otteluiden määrä vähenee ja joukkueet alkavat isännöidä homestand-viikonloppuja kotikaupungeissaan. Samalla viikonloppuisin pelattavien otteluiden määrä kasvaa ja joukkueet pääsevät Los Angelesin studioilla pelaamisen sijaan lähemmäs paikallisia fanejaan.

– Meillä kävi hyvä tuuri lohkojaossa, sillä pääsemme pelaamaan pääasiassa Yhdysvalloissa ja käymme kahdesti Pariisissa. Itse en ole mikään reissaaja. Poen jopa pientä lentokammoa, mutta pystyn onneksi elämään sen kanssa.

Kantanen myöntää olevansa ohuesti huolissaan jatkuvasta matkustamisesta.

– Hotellissa asuminen on kivaa noin viikon verran, mutta jos joudut jatkuvasti matkustamaan hotellista hotelliin kuukaudesta toiseen, alkaa homma käydä raskaaksi. Et voi pestä pyykkiä, et oikein voi harrastaa mitään, olet lähinnä jumissa hotellihuoneessasi. Etenkin korealaisilla pelaajilla on vielä usein melko kova koti-ikävä, joten ongelmia lienee luvassa. Jatkuva matkalaukkuelämä ei viehätä.

Overwatch Leaguen pelaajien minimiansio on 50 000 dollaria, minkä päälle joukkueet maksavat vielä menestysbonuksia joukkueen ja pelaajan suoritusten perusteella. Pelaajien mediaanipalkka oli päättyneellä kaudella noin 80 000 dollaria.

Petja Kantanen Overwatch Leaguen studiossa.
Kantanen on päässyt pelaamisen lisäksi myös vierailemaan OWL-liigan lähetyksissä.Tyler Demogenes / Blizzard Entertainment

Kantanen ei kommentoi ansiotasoaan tarkemmin, mutta kertoo palkasta jäävän hieman ylimääräistä taskun pohjallekin seuran hoitaessa asumismenot. Rikastumaan pelaamalla ei kuitenkaan ole toistaiseksi päässyt, sillä palkasta maksetaan verot Kaliforniaan. Pieksämäkeläinen on käyttänyt rahojaan säästeliäästi.

– Liigassa on paljon nuoria pelaajia, jotka käyttävät kaiken käpälään saamansa rahan merkkituotteisiin. Päällä on aina Guccia, Pradaa ja Balenciagaa. Olen vähän yrittänyt oman joukkueen jäsenille sanoa, että kannattaisiko ehkä laittaa jotain säästöönkin, kun ei tätä ihan koko loppuelämäänsä pysty tekemään.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat valmiina, mikäli ura katkeaa odottamatta.

– Niin pitkään, kuin minua joukkueessa suostutaan katsomaan, aion pysyä liigassa. On kuitenkin hyvä pitää aina joku varasuunnitelma, koska e-urheilu-urat eivät ole kovin pitkiä. Itselläni alkaa luultavasti ikä painaa kolmen–neljän vuoden päästä niin pahasti, etten enää pysy nuorimpien pelaajien vauhdissa. Jos loppuu aiemmin, niin sitten palaan Suomeen ja jatkan opiskeluja. Joku turvaverkko on oltava.

Maajoukkueessa pelaaminen on "todellinen dream come true"

Petja Kantanen pääsee vetämään ylleen maajoukkuepaidan, kun Suomen Overwatch-maajoukkue edustaa maata BlizzCon-tapahtuman yhteydessä pelattavassa World Cupissa.

Maajoukkuevalinta vetää miehen nöyräksi.

– World Cup oli ensimmäinen Overwatch-turnaus, jota katsoin. Silloin ajattelin, kuinka siistiä olisi joskus olla pelaamassa Suomen joukkueessa. Tavallaan tämä on todellinen dream come true, mutta toisaalta kyllä jännittääkin, kun suomalaisyleisö varmasti toivoo joukkueelta menestystä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kymmenen joukkueen turnaukseen on annettu suorat paikat vain viidelle maailman kärkijoukkueelle, joten maailmanrankingin kymmenentenä majaileva Suomi joutuu hakemaan vauhtia karsintapeleistä. Kantanen uskoo Suomen etenevän helposti lohkovaiheeseen.

– Harjoitusotteluiden perusteella Euroopassa on vain yksi joukkue, joka pelaa meidän kanssa tiukkoja vääntöjä. Jos vältämme heidät karsinnoissa, pitäisi turnauspaikan lohjeta helpolla. Harjoitteluaikaa on vielä jäljellä, ja kunhan tiedämme karsintavastustajat, pystymme myös valmistautumaan otteluihin paremmin.

Vaikka suunta vie jälleen Kaliforniaan, odottaa Kantanen jo paluuta kotiin.

– On taas erilaista lähteä, kun on tottunut tähän rauhalliseen savolaiseen elämänmenoon. Kun menee lähikauppaan eikä siellä ole ketään muuta, on se silkkaa nautintoa rauhaa rakastavalle ihmiselle.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat