Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajat ja alppiräppärit
  • Urheiluruutu

Ihmisoikeuksien puolustajana tunnettu LeBron James arvosteli NBA-pomon Hongkong-kommentteja – supertähti joutui kohun keskelle: "Oli vaikea viikko"

Houston Rocketsin toimitusjohtaja Daryl Morey osoitti tviitissä tukensa Hongkongin mielenosoituksille.

NBA
LeBron James lähikuvassa.
LeBron James.Getty Images

Koripalloliiga NBA:n supertähti LeBron James arvostelee Houston Rocketsin toimitusjohtajaa Daryl Moreytä, joka toissa viikon tviittauksellaan herätti suuttumusta Kiinan sosiaalisen median alustoilla.

NBA-seura Rocketsin GM Morey ilmaisi tviitissään tukensa Hongkongin mielenosoituksille. Hän poisti julkaisunsa myöhemmin.

Kiinassa Moreyn Hongkong-kanta tuomittiin voimakkaasti. Kannanoton pelätään murentavan NBA:n asemaa Kiinassa, jonka markkinoille koripallon huippusarja suuntaa.

– Meillä on ilmaisunvapaus, mutta sillä on kääntöpuolensa. Monet ihmiset voivat joutua kärsimään ei vain taloudellisesti, vaan jopa ruumiillisesti. Siksi on oltava tarkkana, mitä Twitteriin laskee. Morey ei ollut tilanteen tasalla, Los Angeles Lakersin James sanoi.

Jamesin kommentit herättivät paljon närästystä. Supertähti James tiedetään erittäin vaikutusvaltaisena pelaajana. Hän on ottanut kantaa esimerkiksi Donald Trumpin politiikkaa vastaan ja vastustanut syrjintää.

Muutama senaattori kritisoi Jamesin ulostuloa. Heidän mielestään James on toiminut Kiinan propagandan papukaijana. (siirryt toiseen palveluun)

Lakers pelasi kaksi harjoitusottelua Brooklyn Netsiä vastaan Kiinassa juuri, kun kohu Moreyn twiiteistä oli kuumimmillaan. Jamesin arvion mukaan tilanne Kiinassa oli hyvin herkkä.

– Kun puhun itse jostakin, puhun tietämistäni asioista. Puhun asioista, joista olen todella intohimoinen. Tästä asiasta (Kiinan ja Hongkongin välinen tilanne) en tunne tietäväni tarpeeksi, James kuvaili ESPN:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

– Minulla, joukkuekavereillani ja seurallani ei ollut tarpeeksi tietoa puhua aiheesta Kiinan-vierailumme aikana. Olemme edelleen samaa mieltä.

Morey poisti jälkikäteeen twiittinsä. Rocketsin omistaja Tilman Fertitta tuomitsi Moreyn twiitin ja sanoi, että Rockets ei ole poliittinen organisaatio. Fertittan mukaan Morey ei puhunut joukkueensa puolesta.

James selvensi myös kommenttejaan Twitterissä ja halusi korostaa, että ei ottanut kantaa varsinaisesti Hongkongin demokratiamielenosoitusten

– En puhunut aiheesta, James viittasi Kiinan ja Hongkongin tilanteeseen.

– Muut voivat puhua siitä.

– Joukkueellani ja liigallani oli vaikea viikko. Mielestäni ihmisten pitää ymmärtää, mitä twiitti tai lausunto voi tehdä muille. Uskon, että kukaan ei pysähtynyt miettimään, mitä tapahtuisi. Olisi voitu odottaa viikko ennen kuin twiitti lähetettiin.

Koripalloilun NBA-kausi alkaa 23. lokakuuta.

Päivitetty kello 15.54. Lisätty tietoa Jamesin aiheuttamasta kohusta ja hänen twiittinsä.

Lue myös:

NBA käänsi kelkkaansa – asettui vahvasti sananvapauden puolelle

NBA-seura Houston Rockets joutui vaikeuksiin Kiinassa Hongkong-tviitin takia

Lähteet: ESPN, CNBC, AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat