Suora

  • Urheilustudio Levillä
  • Hiihdon Suomen Cup, naisten 10 km (v)
  • Urheilustudio Levillä
  • Alppihiihdon MC: Levi, naisten pujottelun 1. lasku
  • Levi, naisten pujottelun 1. lasku

EM-jalkapallokarsinnan rasismikohulla suuret seuraukset: legendaarinen puheenjohtaja erosi – sitten yli 20 poliisin ratsia liiton tiloihin

Bulgarian jalkapalloliiton puheenjohtaja Borislav Mihailov ei jatka enää tehtävässään ja liitto on nyt myös korruptiotutkinnan kohteena.

jalkapallo
Borislav Mihailov
Borislav Mihailov valittiin Bulgarian jalkapalloliiton puheenjohtajaksi vuonna 2005.EPA

Jalkapallon EM-karsinnoissa maanantaina nähty rasismikohu on ottanut uusia kierroksia tiistaina. Bulgarian jalkapalloliiton puheenjohtaja Borislav Mihailov eroaa tehtävistään. Bulgarialainen jalkapallo joutui keskelle rasismikohua maanantai-iltana EM-karsintaottelussa Englantia vastaan. Kamppailu keskeytettiin kaksi kertaa bulgarialaisyleisön rasististen huutojen takia.

– Mihailov esitti eroanomuksensa tänään ja se annetaan liiton johtokunnan kokouksen käsiteltäväksi perjantaina, Bulgarian jalkapalloliiton sivuilla kerrottiin.

– Päätös johtui viime päivien aiheuttamasta jännitteestä. Se on ollut vahingollista Bulgarian jalkapalloliitolle ja bulgarialaiselle jalkapallolle.

Englanti voitti ottelun keskeytysten jälkeen 6–0. Englannin jalkapalloliitto on pyytänyt ottelun tapahtumista tutkintaa Euroopan jalkapalloliitto Uefalta. Päävalmentaja Gareth Southgate tuomitsi huutelun ottelun jälkeisissä haastatteluissa.

Bulgarian joukkueen päävalmentaja Krasimir Balakov väitti ottelun jälkeen, ettei kuullut rasistista huutelua lainkaan.

Mihailovin asema oli noussut keskusteluun jo ennen hänen eroilmoitustaan. Bulgarian pääministeri Boyko Borissov kehotti aiemmin tiistaina Mihailovia eroamaan tehtävästään.

Mihailov on vanha maajoukkuemaalivahti. Hän edusti Bulgariaa vuoden 1994 MM-kisoissa, jolloin Bulgaria eteni välieriin. Mihailov oli tuohon historialliseen MM-saavutukseen yltäneen joukkueen kapteeni.

Mihailov on Bulgarian jalkapalloliiton puheenjohtajuuden ohella toiminut Uefan johtokunnan jäsenenä.

Myöhemmin uutistoimisto Reuters kertoi, että yli 20 poliisia oli tehnyt rynnäkön Bulgarian jalkapalloliiton tiloihin maan pääkaupungissa Sofiassa. Rynnäkkö tehtiin tunti Mihailovin irtisanomisen jälkeen.

Bulgarian syyttäjänviraston tiedottajan mukaan kyseessä ovat rikokset urheilua vastaan.

– Puhumme korruptiosyytteistä. Korruptio liittyy Bulgarian jalkapalloliiton erotuomarikomitean työhön ja siihen, miten erotuomareita nimetään peleihin, Rumjana Arnaudova totesi Reutersille.

– Tutkinta on yhä käynnissä. On vielä liian aikaista sanoa, tuleeko pidätyksiä.

Mihailovia on jo ennen tuoreinta kohua kritisoitu siitä, että hän ei ole pystynyt poistamaan Bulgarian jalkapallosta korruptiota ja hyvä veli -järjestelmää. Myös ottelumanipulaatiosta on puhuttu Bulgariassa viime vuosina. Toukokuussa Stara Zagora suljettiin Bulgarian pääsarjasta sen jälkeen, kun Uefa oli useamman kerran varoittanut Bulgarian jalkapalloliittoa mahdollisesta ottelumanipulaatiosta.

Bulgaria ei ole päässyt jalkapallon arvokisoihin vuoden 2004 jälkeen. Mihailov valittiin liiton puheenjohtajaksi vuonna 2005. Sitä ennen Mihailov oli toiminut neljä vuotta liiton varapuheenjohtajana.

Päivitetty kello 18.45. Lisätty tieto poliisin rynnäköstä liiton tiloihin ja taustoitettu tietoa korruptioepäilyistä.

Lue lisää:

Rasistiset huudot keskeyttivät EM-karsintaottelun kahdesti – Bulgarian pääministeri kehottaa maan jalkapalloliiton puheenjohtajaa eroamaan

Pohjois-Korea ja Etelä-Korea potkivat sopuisasti maalittoman tasapelin – MM-karsintaottelu pelattiin tyhjällä stadionilla

Kommentti: Huuhkajilla on edessä valtava painepeli, mutta Teemu Pukin rentous paistaa ottelun alla kilometrien päähän – tyyntä ennen myrskyä?

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat