Yleisön rasistinen huutelu kuohutti EM-karsinnoissa – samankaltainen tilanne on koettu myös Suomessa: "Tällaiset tapahtumat eivät kuulu jalkapalloon"

Palloliiton kilpailutoiminnanjohtaja Pekka Soini pitää valistusta tärkeänä osana rasismin kitkemistä jalkapallosta.

jalkapallo
Gareth Southgate ja erotuomari keskustelevat Bulgaria-Englanti-ottelussa
Erotuomari keskustelee Englannin maajoukkueen päävalmentaja Garteh Southgaten kanssa Bulgaria–Englanti-ottelussa maanantai-iltana.AOP

Rasistiset huutelut jalkapallo-otteluissa nousivat taas otsikoihin Bulgarian ja Englannin välisen EM-karsintaottelun jälkeen. Erotuomari joutui keskeyttämään ottelun kahdesti, kun bulgarialaiskannattajat huutelivat ja melusivat rasistisesti.

Suomen Palloliiton kilpailutoiminnanjohtaja Pekka Soini pitää Bulgaria–Englanti-pelin kaltaisia tapahtumia äärettömän ikävinä.

– Tällaiset tapahtumat eivät tietenkään kuulu jalkapalloon millään tavalla, Soini kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Vastaanvanlaisia tapahtumia on jouduttu todistamaan aika ajoin myös Suomessa. Esimerkiksi viime huhtikuussa erotuomari keskeytti Ykkösen ottelun EIF–Jaro yleisöstä kuuluneen rasistisen kommentin takia.

Soinin mukaan Suomessa jalkapallo-otteluiden rasististen huuteluiden kohdalla puhutaan kuitenkin yksittäisistä tapauksista, ei varsinaisesta ongelmasta.

– Meidän täytyy pitää huoli, ettei siitä myöskään tule ongelmaa. Töitä on tehtävä nyt ja tulevaisuudessa, jotta jalkapallo on sellaista kuin sen kuuluukin olla, Soini toteaa.

Valistus ja kouluttaminen tärkeitä keinoja kitkemiselle

Tärkeänä keinona rasismin kitkemiselle jalkapallosta Soini pitää laji-ihmisten valistusta jalkapallon arvoista. Soini mainitsee muun muassa erotuomareiden hyvän kouluttamisen tilanteiden varalle.

– Erotuomareilla tulee olla aina tiedossa, milloin ottelun voi laittaa poikki. Heille pitää myös tehdä selväksi muut menettelyt sekä mahdollinen kurinpito, jos jotain sattuu.

Erotuomareiden koulutus tilanteen varalle nousi esille huhtikuisen EIF–Jaro-ottelun tapahtumien yhteydessä. Ottelun erotuomari Mohammed Al-Emara kertoi toimintatapojen ja ohjeiden olevan selvät kaikille tuomareille.

– Kävin ilmoittamassa joukkueenjohtajille ja kapteeneille. Pyysin samalla, että kuuluttaja kuuluttaa asiasta. Siihen on olemassa valmis tekstipohja, joka on jaettu kaikille seuroille. Meitä on ohjeistettu toimimaan näin ja se on selvää kaikille, Al-Emara kertoi Yle Urheilulle huhtikuussa.

Vaikka yksittäisiä tapauksia Suomessakin ollaan koettu, suunta näiden asioiden tiimoilta näyttää Soinin mielestä hyvältä.

– Pyrimme aina keksimään uusia keinoja asioiden parantamiseksi tällä rintamalla, Soini toteaa.

Lue myös:

EM-jalkapallokarsinnan rasismikohulla suuret seuraukset: legendaarinen puheenjohtaja erosi – sitten yli 20 poliisin ratsia liiton tiloihin

Rasistiset huudot keskeyttivät EM-karsintaottelun kahdesti – Bulgarian pääministeri kehottaa maan jalkapalloliiton puheenjohtajaa eroamaan

Rasistinen huutelu keskeytti Ykkösen ottelun hetkeksi – erotuomareilla selkeä ohjeistus: "Kuka tahansa tuomari olisi toiminut samoin"

Rasismia esiintyy jalkapallokentillä harvoin, mutta yksikin tapaus on liikaa, painottaa Palloliiiton huippujalkapallopäällikkö: "Suvaitsevaisuus on keskeinen arvomme"

Rasistinen huutelu toi EIF:lle ja Jarolle sakot

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat