1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Kommentti: Suuri unelma on muuttumassa vihdoin todeksi – voitto Liechtensteinista veisi Huuhkajat EM-kisoihin

Kreikka ansaitsee EM-karsintalohkon parhaan sivuosan palkinnon, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Huuhkajat
Huuhkajat Jensen
Armenia-voiton merkitys kasvoi Bosnian tappion myötä vieläkin suuremmaksi.Tomi Hänninen

Myönnetään. Ruman Bosnia-tappion jälkeen mieleen hiipi yhdellä jos toisellakin suomalaisen jalkapallon ystävällä ajatus siitä, että mitä jos tämäkin karsinta päättyy siihen iänikuiseen pettymykseen.

Sunnuntai ja maanantai olivat kannattajien ja varsinkin pelaajien leirissä piinaavia päiviä. Halu kentälle näyttämään oikeaa osaamista on taatusti ollut kova. Samalla Paulus Arajuuren ja Tim Sparvin vammoista odotettiin tarkempia tietoja. Tiedot eivät olleet toivottuja.

Arajuuri sanoi heti Bosnia-tappion jälkeen, että on aivan sama ketkä tiistaina kentällä ovat, niin homma hoituu joka tapauksessa Armeniaa vastaan. Niin tapahtui.

Päävalmentaja Markku Kanerva teki kokoonpanoonsa onnistuneita muutoksia. Joni Kauko pelasi keskikentällä vahvuuksillaan ja paikkasi Sparvia erinomaisesti. Fredrik Jensen sai paikan avauksessa Teemu Pukin rinnalla ja kiitti vapauttavalla 1–0-maalilla.

Onnistuneet muutokset jatkuivat myös toisella puoliajalla. Joku toinen valmentaja ei välttämättä olisi uskaltanut luottaa puolitoista vuotta pelaamatta olleeseen Joel Pohjanpaloon. Kanerva luotti jo Bosniassa ja luotti myös Turussa. Kannatti.

Suomi pelasi ottelun ensiminuutit hermostuneesti. Jere Uronen loi nousullaan Huuhkajien ensimmäisen vaaranpaikan kuitenkin jo ennen kymmenen minuutin täyttymistä, ja peli vapautui.

Jensenin johtomaali vapautti paitsi koko joukkueen, myös koko Kupittaan stadionin loppuunmyydyn yleisön. Toisen puoliajan ilotulitus karisti viimeistenkin kannattajien epäilykset harteilta.

Suomi kannattajat
Nyt kelpaa juhlia katsomossa – vain ihme voi enää estää Suomen pelaamisen ensi kesän EM-kisoissa.Tomi Hänninen

Symbolinen remontti

Suomalaisessa jalkapallossa eletään nyt ennennäkemätöntä ajanjaksoa. Kaikki on pedattu kuukauden päästä koittavaa suurta perjantai-iltaa varten. Töölön jalkapallostadionilla on 15. marraskuuta vastassa Liechtenstein. Ottelussa, joka voi vihdoinkin pyyhkiä suomalaisia vuosikymmeniä vainonneet painajaiset pois.

Kreikka ansaitsee EM-karsintalohkossa parhaan sivuosan palkinnon. Myöhäisillan voitto Bosniaa vastaan Ateenassa tarkoittaa sitä, että Suomen ei tarvitse enää välittää muiden tekemisistä. Vain piskuinen Liechtenstein pitää enää voittaa, jotta historiallinen EM-kisapaikka varmistuu. Absurdia, eikö?

Vuonna 2016 Suomi ei voittanut ainuttakaan maaottelua. Hans Backen päävalmentajakausi oli täysi kaaos. Lähes samanlainen kaaos kuin samaan aikaan Huuhkajien kotipyhätössä Olympiastadionilla, jolle maajoukkue oli jättänyt edellisenä syksynä väliaikaiset jäähyväiset remontin tieltä.

Samaan aikaan kun historiaa huokuvaa "Stadikkaa" on ehostettu, myös maajoukkue on kokenut ennennäkemättömän muodonmuutoksen.

Kisapaikan ratkaiseva ottelu pelataan symbolisesti uuden Olympiastadionin varjossa. Harva uskoi, että Huuhkajien historiallinen lopputurnauspaikka varmistuisi ennen stadionin valmistumista. Nyt niin on kovaa vauhtia käymässä.

Lue myös:

Todellista ilotulitusta! Teemu Pukki osui kahdesti, kun Huuhkajat marssi Armenian yli Turussa – katso upeat maalit

Mahtava lahja Ateenasta! Kreikka pelasi Huuhkajat EM-kisojen kynnykselle

Pukkiparty! Suomi jyräsi selvään voittoon Armeniasta, EM-kisapaikka on nyt entistä lähempänä – näin tärkeä karsintaottelu eteni

Armenian alistaja vai Kaukasuksen kauhu? Fredrik Jensen kuritti jälleen tuttua vastustajaa ja yllätti itsensä: "En usko, että olen ikinä tehnyt kulmasta maalia"

Teemu Pukki tyhjensi maalivarastonsa tyylillä: kertasi lähes identtisiä osumiaan – "Päätin jatkaa samalla linjalla, kun toimi niin hyvin"