Suora

  • Urheilustudio Levillä
  • Hiihdon Suomen Cup, naisten 10 km (v)
  • Urheilustudio Levillä
  • Alppihiihdon MC: Levi, naisten pujottelun 1. lasku
  • Levi, naisten pujottelun 1. lasku
  • Hiihdon Suomen Cup, miesten 15 km (v)

Joni Kauko pääsi loistamaan kotiyleisönsä edessä – Huuhkajien kapteenin paikkaaja olikin yksi kentän parhaista: "Minulle todella erityinen peli"

Huuhkajien keskikentällä tärkeään rooliin päässyt Joni Kauko sai vihdoin pelata täydet 90 minuuttia, vieläpä kotikentällään.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Joni Kauko.
Joni Kauko onnistui erinomaisesti turkulaisyleisön edessä.Tomi Hänninen

TURKU. Joni Kaukon näkökulmasta ensimmäinen kerta Huuhkajien avauskokoonpanossa näissä EM-karsinnoissa ei olisi voinut tulla parempaan paikkaan.

Jalkapallomaajoukkue pelasi tiistaina harvinaislaatuisesti Kupittaan stadionilla, turkulaislähtöiselle pelaajalle varsin tutuissa maisemissa.

– Kotona pitkästä aikaa. Täällä on pelattu monet pelit ja täältä on monta upeaa muistoa Interin ajoilta. Ihan mahtava fiilis, Kauko hehkutti ottelun jälkeen.

Sekä TPS:ää että Inter Turkua edustanut keskikenttäpelaaja oli seurannut valtaosan aiemmista karsintaotteluista vaihtopenkiltä. Italiaa vastaan hän pääsi pelaamaan muutaman minuutin aivan lopussa, viime viikonloppuna Bosnia-Hertsegovinan vieraana minuutteja kertyi parisenkymmentä.

Tiistaina päävalmentaja Markku Kanerva kuitenkin päästi Kaukon irti - ja tämä palkitsi luottamuksen olemalla yksi kentän parhaista. Vastuu, voitto ja kaiken tapahtuminen juuri täyteen ahdetulla turkulaisstadionilla kruunasi Kaukon maajoukkuekomennuksen.

– Tämä oli minulle todella erityinen peli, joten oli poikkeuksellisen hienoa päästä avaukseen ja vetämään täydet 90 minuuttia. Sitten kun vielä saatiin aikaan tällainen peli aikaiseksi, niin mikäpä sen hienompaa!

"Oltiin aika suvereeneja"

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv joutui sivuun Armenia-ottelusta pohjevamman vuoksi, mutta Kauko astui vastuuseen kentän keskustassa miehekkäällä tavalla.

Ankara taistelu, väsymätön työ ja liuta tärkeitä katkoja leimasivat onnistunutta suoritusta. Samalla 29-vuotias osoitti osaltaan Huuhkajien miehistön leveyden. Kokoonpanoon pakostakin tehdyt muutokset eivät näkyneet ainakaan negatiivisella tavalla Armenia kaatuessa 3-0-lukemin ja käytännössä ongelmitta.

– Oltiin aika suvereeneja, Kauko sanoi suoraan.

– Ei meillä oikeastaan hätää ollut. Tiesimme, että Armenia satsaa vastahyökkäyksiin ja ne piti ottaa pois. Pari kertaa he pääsivät vähän yrittämään, mutta eivät mihinkään älyttömille paikoille. Puolustimme kaukolaukauksetkin hyvin pois.

Joni Kauko.
Kauko kamppaili Huuhkajien keskikentällä Tim Sparvin paikalla.Tomi Hänninen

Tiistainen pelipaikka oli Kaukolle puolustavampi kuin mihin hän yleensä on tottunut. Tanskalaisessa Esbjergissä rooli on hyökkäävämpi ja 11 Superligaen-ottelussa on syntynyt tällä kaudella kaksi maaliakin.

Huuhkajissa Glen Kamara kantoi vastuun pelin rakentamisesta. Kauko toimi puolustuksen tukilinjana ja voitti palloja. Eroista huolimatta sopeutuminen sujui hyvin.

– Täytyyhän siinä asennoitua vähän eri tavalla. Ei voi tehdä ihan samanlaisia juttuja kuin seurajoukkueessa. Yritin kyllä muutaman kerran lähteä ylöspäin mukaan, mutta eihän niin voinut tehdä ihan samaan tapaan kuin yleensä. Armenian vastahyökkäysuhka oli pidettävä mielessä koko ajan, joten tasapainon säilyminen oli tärkeää.

Pettymys purkautui onnistuneena latauksena

Päävalmentaja Kanerva muistutti ottelun jälkeen Huuhkajien vaikeista lähtökohdista tiistaiseen otteluun. Esitys Bosnian vieraana oli heikko ja Kaukon astellessa kentällä tilanne oli jo varsin lohduton.

Joukkueen erinomaisen reaktion Kauko kertoi kuitenkin voineensa aistia välittömästi loppuvihellyksen jälkeen.

– Jo silloin jokaisesta paistoi oikea asenne. Oltiin hyvällä tavalla pettyneitä. Oli sellainen ketutus päällä ja ajateltiin, että eihän me olla näin huonoja. Bosnia pelasi hyvin, mutta kyllä meidän taso on paljon korkeampi. Jokainen halusi näyttää sen nyt.

Armenian liiskaaminen palautti todennäköisesti uskon myös niihin, joilla se horjui edellisen tappion jälkeen. Huuhkajilla on jäljellä enää kaksi ottelua, joissa se määrää kohtalonsa itse.

Suosiolliset tulokset lohkon muissa otteluissa voisivat avittaa EM-kisapaikan tavoittelussa, mutta Kaukon mukaan apu olisi vain hyödyksi - ei välttämättömyys.

– Ei keskitytä muihin liikaa, koska kaikki on ihan omissa käsissä. Turha tuijotella liikaa heidän pelejään. Jos hoidamme omamme, sitten mennään kisoihin.

Lue myös:

Hyökkäämisen tehokkuus, puolustamisen tiiviys ja yleinen ilme: Huuhkajat selätti vaikeat lähtökohdat ja onnistui aivan kaikessa – "Joukkue osoitti henkisen kanttinsa"

Todellista ilotulitusta! Teemu Pukki osui kahdesti, kun Huuhkajat marssi Armenian yli Turussa – katso upeat maalit

Teemu Pukki tyhjensi maalivarastonsa tyylillä: kertasi lähes identtisiä osumiaan – "Päätin jatkaa samalla linjalla, kun toimi niin hyvin"

Armenian alistaja vai Kaukasuksen kauhu? Fredrik Jensen kuritti jälleen tuttua vastustajaa ja yllätti itsensä: "En usko, että olen ikinä tehnyt kulmasta maalia"

Armenian kukistaja iski taas! Katso, miten Huuhkajat otti askeleen lähemmäs EM-unelmaa: "Loistava maali"

Tätä herkkua on odotettu! Teemu Pukki katkaisi kuivan putkensa Joel Pohjanpalon syötöstä: "Todella hyvin pelattiin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat