1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Hyökkäämisen tehokkuus, puolustamisen tiiviys ja yleinen ilme: Huuhkajat selätti vaikeat lähtökohdat ja onnistui aivan kaikessa – "Joukkue osoitti henkisen kanttinsa"

Päävalmentaja Markku Kanerva oli ilahtunut ja helpottunut Huuhkajien vakuuttavasta paluusta voittojen tielle.

Viimeistään avausmaali nosti Suomen lopullisesti niskan päälle Armeniaa vastaan. Kuva: Tomi Hänninen

TURKU. Markku Kanerva ei turhaan korostanut tyytyväisyyttään ja ylpeyttään Suomen tiistaisen EM-karsintavoiton jälkeen. Armenian kaatumisen taustalla oli paljon muutakin kuin 3-0-lukemat.

Lokakuun otteluihin asti myötätuulessa edenneen karsintarupeaman ylle oli muutamaa päivää aiemmin ilmaantunut ensimmäisiä tummia pilviä, kun Huuhkajat kärsi tylyn vierastappion Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

Tulos kuitenkin nollattiin parissa päivässä ja positiivinen lataus purkautui Kupittaan stadionilla Turussa.

– Lähtökohdat eivät olleet helpoimmat mahdolliset, mutta joukkue osoitti henkisen kanttinsa ja kyvykkyytensä hoitaa tällaiset tilanteet, Kanerva sanoi.

Jos Bosnia-ottelun tulos herätti epäilyjä, niin Armenia-voitto palautti itseluottamuksen niin kentälle kuin katsomoon. Huuhkajat onnistui Turun kylmässä illassa kaikilla osa-alueilla ja teki Armenian pitkälti aseettomaksi.

– Armenia sai kaksi laukausta maalia kohti. Oma pääty pysyi puhtaana, eikä Lukas Hradecky joutunut hirveästi venymään. Toiseen päätyyn kahdeksan laukausta maalia kohti, muutama erittäin hyvä maalintekoyritys ja viittä vaille -tilanne. Myös tehokkuus oli hyvin kohdillaan niillä paikoilla, jotka saatiin, Kanerva summasi.

Hyökkääjäpari antoi maistiaisen yhteispelistään

Jo ensimmäisellä puoliajalla syntynyt avausosuma vahvisti Suomen otetta ottelusta, eikä Huuhkajat enää luopunut hallinnastaan missään vaiheessa. Teemu Pukin kaksi maalia tauon jälkeen olivat tyylikästä herkuttelua vierasjoukkueen puolustuksen kustannuksella.

– Odotettavissa oli, että jossain vaiheessa tilaa aukeaa Armenian selustasta. Kaksi jälkimmäistä maalia olivat esimerkkejä siitä. Vastahyökkäysmahdollisuus avautui ja pelasimme pallon laadukkaasti linjan taakse.

Pukilla oli takana hänen viime aikojen vireelleen harvinaisen pitkä maaliton jakso. Kaksi samantyyppistä osumaa räjäyttivät suomalaisyleisön riemuun, syntyivät maailmanluokan viimeistelyllä ja avasivat maalitykin ketsuppipullon.

Ilo palasi Huuhkajien kasvoille Armenian kaatuessa komeasti. Kuva: Tomi Hänninen

Bosniaa vastaan osunut Joel Pohjanpalo puolestaan sai jälleen onnistumisen ja armenialaispuolustajat tuskastumaan. Huippuluokan hyökkääjäparin yhteispeli oli Suomen 2-0-maalin takana ja saattoi olla enne siitä, mitä tuleman pitää Pohjanpalon päästessä täyteen vauhtiin pitkän poissaolonsa jälkeen.

– Hänen taustansa huomioiden olen todella ilahtunut siitä, että hän pystyi pelaamaan noinkin hyvin, Kanerva hymyili nähtyään Bayer Leverkusenin hyökkääjän tositoimissa kahdessa ottelussa puolentoista vuoden toipumisen jälkeen.

– Toivotaan, että myös Peter Bosz on katsonut erityisesti tämän pelin tarkkaan ja antaa hänelle vastuuta jatkossa. Minuuttejahan hän ehdottomasti tarvitsee, valmentaja jatkoi viitaten kollegaansa Leverkusenissa.

Perustukset kunnossa

EM-karsintoja on Huuhkajien osalta pelaamatta enää kaksi ottelua. Niissä Liechtenstein kohdataan Helsingissä ja Kreikka vieraskentällä Ateenassa.

Armenian nujertuminen palautti Huuhkajat kuskin paikalle J-lohkossa. Italia johtaa ja on jo varmistanut kisapaikkansa, mutta myös tiistain myöhäisottelun tulos satoi Suomen laariin. Kreikka voitti Bosnian, joten voitto jumbojoukkue Liechtensteinista riittäisi varmistamaan Huuhkajien ensimmäisen arvokisapaikan jo kuukauden kuluttua.

– Tämä oli ansaittu voitto, jonka myötä olemme hyvissä asemissa. Kaksi ottelua jäljellä ja homma on omissa käsissä, summasi Kanerva.

Valmentajankin silmissä keskeisintä oli kuitenkin Huuhkajien ryhdistäytyminen viime viikonlopun koettelevan tappion jälkeen. Bosnian vieraana Suomi jäi aseettomaksi, mutta Armenia-ottelussa kentällä oli sama, koko kansan hullaannuttanut maajoukkue kuin aiemminkin tänä vuonna.

– Jo ennen näitä kahta ottelua tiedettiin, että tämä oli se, joka pitää voittaa. Se, mitä Bosniassa tapahtui, jätti selvästi parannettavaa ja asia käytiin läpi.

– Tehtiin suunnitelmat parantamisen kohteista, yksinkertaisista asioista jotka sitten nähtiin kentällä. Kun perusasiat alkavat toimia sekä puolustuksellisesti että hyökkäyksellisesti, isommatkin palaset loksahtelevat paikoilleen.

Lue myös:

Joni Kauko pääsi loistamaan kotiyleisönsä edessä – Huuhkajien kapteenin paikkaaja olikin yksi kentän parhaista: "Minulle todella erityinen peli"

Todellista ilotulitusta! Teemu Pukki osui kahdesti, kun Huuhkajat marssi Armenian yli Turussa – katso upeat maalit

Tätä herkkua on odotettu! Teemu Pukki katkaisi kuivan putkensa Joel Pohjanpalon syötöstä: "Todella hyvin pelattiin"

Teemu Pukki tyhjensi maalivarastonsa tyylillä: kertasi lähes identtisiä osumiaan – "Päätin jatkaa samalla linjalla, kun toimi niin hyvin"

Armenian kukistaja iski taas! Katso, miten Huuhkajat otti askeleen lähemmäs EM-unelmaa: "Loistava maali"

Pukkiparty! Suomi jyräsi selvään voittoon Armeniasta, EM-kisapaikka on nyt entistä lähempänä – näin tärkeä karsintaottelu eteni