1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Asiantuntija hehkutti Huuhkajien kasvojen pesua – teki tärkeän huomion tulevaisuutta ajatellen: "Ei vain yhdentoista pelaajan joukkue"

Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen kehui etenkin avaukseen nostettujen pelaajien esitystä.

Suomen materiaalin leveys riitti, vaikka kaksi avainpelaajaa olikin poissa. Kuva: Tomi Hänninen

Huuhkajien lauantainen esitys Bosnia-Hertsegovinaa vastaan jätti ilmaan kysymyksen siitä, onnistuuko Suomi jättämään murskatappion taakseen. Kysymykseen saatiin myös tiistaina vastaus: kyllä pystyi.

Tätä alleviivatakseen Huuhkajien ei olisi tarvinnut tehdä edes kolmea maalia.

– Edellisen pelin vastustaja oli maailmanluokkaa, joten vertailua otteluiden välillä on vaikea tehdä. Suomi pesi kuitenkin kasvonsa ja nousi tappion jälkeen oikealle tasolle kotipelissä, Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen kuvailee.

Tällä kertaa oli Suomen vuoro murskata vastustajansa kotinurmella. Armenia olisi voinut ottelun alussa horjuttaa Suomea, jos isännät eivät olisi olleet tähän valmiita. Suomi teki kuitenkin Armenialle sen, minkä Bosnia-Hertsegovina teki Suomelle lauantaina – se sai vastustajansa näyttämään huonommalta kuin tämä oikeasti olikaan.

– Armenia prässäsi alussa korkealta ja näytti hyvin päättäväiseltä. Hiljalleen Suomi sai kuitenkin otteen pelistä. Avausmaali jo ensimmäisellä puoliajalla oli tärkeä. Armenia alkoi väsyä jo ennen taukoa. Keli oli heille raskas, ja ottelun alun työmäärän vaikutuksen huomasi, Huttunen selvittää.

Suomi oli tyly, Suomi oli tehokas. Toisella puoliajalla Armenian ryhmityksen välimatkat kasvoivat, eikä kotijoukkue jättänyt avautuneita paikkoja käyttämättä. Teemu Pukin maailmanluokan juoksut linjan taakse eivät menneet hukkaan, sillä myös tarjoilu pelitti Joel Pohjanpalon ja kentälle vaihdetun Rasmus Schüllerin ansiosta.

Fredrik Jensen nousi takaisin avaukseen ja iski heti maalin. Kuva: Tomi Hänninen

Huttusen mielestä ottelun tärkein anti ei kuitenkaan ollut hehkutetuissa Pukin maaleissa tai hyökkäyspään onnistumisissa ylipäätään. Huuhkajat lähti otteluun ilman kapteeni Tim Sparvia ja toppari Paulus Arajuurta.

– Sparvin merkitys Suomelle on nostettu esiin moneen otteeseen myös tilastojen kautta. Nyt joukkue näytti, että se pärjää ilman häntä, vaikka Sparv erittäin tärkeä pelaaja onkin. Poissaolijoiden paikkaajat onnistuivat. Joukkueen rinki todella laajeni. Huuhkajat ei ole vain yhdentoista pelaajan joukkue, Huttunen muistuttaa.

– Arajuuren korvannut Sauli Väisänen oli eleetön ja virheetön. Joni Kauko taas toi keskikentälle sitä kaivattua kovuutta. Fredrik Jensen onnistui kärjessä. Kaikki näyttivät sen, että he ansaitsivat paikan avauksessa. Valmennus teki juuri oikeat päätökset, asiantuntija korostaa.

Suomen tilanne lohkossa olisi ollut mainio ilman Kreikan Bosnia-Hertsegovinasta nappaamaa yllätysvoittoakin. Nyt asema on erinomainen.

– Kyllähän tässä on nyt kaikki tehty Suomen eteen. Huuhkajilla on nyt mahdollisuus ratkaista kisapaikka ennen viimeistä kierrosta, Huttunen sanoo.

Lue myös:

Naapuritkin hehkuttavat Huuhkajia! Teemu Pukkia verrataan Norjassa Cristiano Ronaldoon – Ruotsissa puhutaan "unelmatilaisuudesta"

Hyökkäämisen tehokkuus, puolustamisen tiiviys ja yleinen ilme: Huuhkajat selätti vaikeat lähtökohdat ja onnistui aivan kaikessa – "Joukkue osoitti henkisen kanttinsa"

Joni Kauko pääsi loistamaan kotiyleisönsä edessä – Huuhkajien kapteenin paikkaaja olikin yksi kentän parhaista: "Minulle todella erityinen peli"

Kommentti: Suuri unelma on muuttumassa vihdoin todeksi – voitto Liechtensteinista veisi Huuhkajat EM-kisoihin

Armenian alistaja vai Kaukasuksen kauhu? Fredrik Jensen kuritti jälleen tuttua vastustajaa ja yllätti itsensä: "En usko, että olen ikinä tehnyt kulmasta maalia"

Teemu Pukki tyhjensi maalivarastonsa tyylillä: kertasi lähes identtisiä osumiaan – "Päätin jatkaa samalla linjalla, kun toimi niin hyvin"

Todellista ilotulitusta! Teemu Pukki osui kahdesti, kun Huuhkajat marssi Armenian yli Turussa – katso upeat maalit