Tokion olympialaisten ohjelmaan vireillä iso muutos: Kilpakävely ja maraton halutaan siirtää yli 800 kilometrin päähän

Kansainvälinen olympiakomitea haluaa välttää Dohan MM-kisoista tutun piinavan helteisen kärsimysnäytelmän Tokion olympialaisissa ensi kesänä.

yleisurheilu
Dohan MM-kisojen maratonilla 19:nneksi sijoittunutta Anne-Mari Hyryläistä hoidettiin raastavan maratonin jälkeen lääkintäalueella.
Suomen Anne-Mari Hyryläistä hoidettiin Dohan rankan maratonin jälkeen lääkintäalueella.EPA

Ensi kesän Tokion olympialaisten ohjelmaan halutaan tehdään muutoksia. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että se aikoo siirtää yleisurheilun maratonkilpailut ja kilpakävelyt yli 800 kilometriä päähän Sapporoon. Syynä ovat Sapporon huomattavasti alhaisemmat lämpötilat kuin Tokiossa heinä-elokuun vaihteessa.

KOK:n mukaan Sapporossa on olympialaisten aikaan viisi-kuusi astetta kylmempää kuin Tokiossa.

KOK aikoo keskustella ehdotuksesta vielä muun muassa kansallisten olympiakomiteoiden, olympialaisten tv-lähetyksistä vastaavan OBS:n, kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n ja Tokion kaupungin kanssa. He kokoustavat aiheesta 30. lokakuuta ja 1. marraskuuta.

– Urheilijoiden terveys ja hyvinvointi ovat aina olleet meidän huolemme ytimessä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoo tiedotteessa.

– Ehdotus siirtää maraton ja kilpakävely osoittaa, kuinka vakavasti otamme huolet. Olympialaiset ovat paikka, jossa urheilijat voivat tehdä kaikkien aikojen parhaat suorituksensa. Nämä toimet varmistavat, että urheilijoilla on mahdollisuus antaa parhaansa.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe kertoo tiedotteessa, että IAAF on tehnyt KOK:n kanssa paljon yhteistyötä maratonin ja kilpakävelyn siirtämiseksi Sapporoon. Pohjoisella Hokkaidon saarella sijaitseva Sapporo tunnetaan vuoden 1972 talviolympialaisten järjestäjäkaupunkina.

– Teemme järjestäjien kanssa töitä, jotta voimme rakentaa parhaat maraton- ja kilpakävelyreitit ensi vuoden olympialaisiin, Coe toteaa.

Tämän vuoden lokakuussa järjestetyissä yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa kuumuus aiheutti paljon ongelmia maraton- ja kilpakävelijöille. Naisten maratonilla matkaan lähti 68 juoksijaa, joista 28 jätti leikin kesken. Vain kaksi maratoonaria pääsi maaliin ajalla, joka oli alle kymmenen minuuttia huonompi kuin heidän ennätyksensä.

Jo aiemmin KOK on jo ilmoittautunut varautuvansa Tokion olympialaisten kuumiin sääoloihin. Kisojen aikaiseksi keskilämpötilaksi on arvioitu yli 30 astetta päivisin.

5 000 metriä ja sitä pidemmät juoksumatkat on tarkoitus kilpailla iltaisin. Maraton ja kilpakävelyt oli jo aiemmin päätetty järjestää aamukuudelta.

Lue lisää:

Maaliin sinnitellyt Kinnunen otti ilon irti maalisuoralla – tarjosi katsojille kisan kovimmat tuuletukset

Dohan kävelystä tuli suomalaiskärsimys: Partanen joutui keskeyttämään – "Olisimme ottaneet hänet pois joka tapauksessa"

IAAF: Kävelyt kisataan suunnitellusti Dohan yöhelteessä

Maailmanennätysmies Kevin Mayer pitää Dohan kisoja katastrofina – "Urheilijoiden tarpeita ei ole priorisoitu"

Mitä naisten "epäinhimillisellä" MM-maratonilla oikeasti tapahtui? Merkittävät vaikutukset 50 kilometrin kävelyyn

Hyryläinen oli viidenneksi paras eurooppalaisjuoksija huippurankalla MM-maratonilla – Vainio taisteli maaliin asti

50 kilometrin kävelijöitä odottaa tänään kärsimysnäytelmä, Valentin Kononenkin kävi toteamassa olosuhteet: "Aika pysäyttävä kokemus"

Lähteet: KOK:n tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat