Suora

  • Urheilustudio Levillä
  • Hiihdon Suomen Cup, naisten 10 km (v)
  • Urheilustudio Levillä
  • Alppihiihdon MC: Levi, naisten pujottelun 1. lasku
  • Levi, naisten pujottelun 1. lasku

KuPS ei lannistunut, vaikka mestaruus karkasi käsistä viime hetkillä – jalkapallohuuma Kuopiossa kiihtyy ennen Veikkausliigan huipennusta: "Joka toinen ihminen kadulla toivottaa tsemppiä"

KuPS ja Inter ratkaisevat Veikkausliigan mestaruuden Turussa lauantaina.

Veikkausliiga
Petteri Pennanen
KuPSin Petteri Pennanen tuuletti avausmaalia Honkaa vastaan. Juha Tamminen / AOP

KuPSilla oli mahdollisuus juhlia Suomen mestaruutta ennen maaottelutaukoa kotiyleisönsä edessä.

Kultajuhlat näyttivät jopa todennäköisiltä yli kolmen vartin ajan, kun KuPS-kapteeni Petteri Pennanen täräytti kotijoukkueen johtoon hieman ennen puoliaikaa.

Robert Ivanov pilasi kuitenkin kuopiolaisten kultajuhlat tuomalla Hongan tasoihin vajaa kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Samalla ratkaisu siirtyi huippujännittävälle päätöskierrokselle, jossa toisella kultakandidaatilla Interillä on takanaan kotiyleisön tuki. Kapteeni Pennanen myönsi, että turkulaisilla on ottelussa tiettyjä etuja.

– Meillä on täällä tekonurmi ja heillä siellä luonnonnurmi. Inter on ollut sarjan paras kotijoukkue. Mutta ei se meille mikään ongelma ole ja Kuopiosta on tulossa todella paljon porukkaa. Veikkaan, että se tuntuu meistä myös kotipeliltä, Pennanen jutteli.

Turkuun on matkaamassa seitsemän bussillista KuPS-kannattajia. Ottelua voi seurata myös Kuopion torille pystytettävältä jättinäytöltä. Tunnelmaa Turusta ei taatusti puutu, sillä ottelussa nähtäneen myös Interin ennätysyleisö.

Ei muutoksia

KuPSilla on muiden Veikkausliigaseurojen tavoin takanaan lähes kahden viikon maaottelutauko. Honka-tasapeli on nyt nollattu ja kauden tärkeimpään otteluun valmistaudutaan tutuin kuvioin.

– Emme ole tehneet mitään normaalista poikkeavaa, vaan ihan perus arkea. Maaottelutauolla saimme vähän vammoja paranneltua, treenattua ja vähän kerkesimme myös huilata. Ainakin olemme fyysisesti valmiita tähän otteluun.

Myös kuopiolaisten päävalmentaja Jani Honkavaaraa vahvistaa, että Kuopiossa on luotettu rutiinien voimaan.

– Jos hirveästi suurentelisimme asiaa tai puhuisimme siitä erityisen paljon, se vaikuttaisi ehkä enemmän kuin se, että menemme eteenpäin normaalilla arjella. Olemme katselleet paljon videoita ja keskittyneet harjoitteluun sekä pitäneet hyvää fiilistä yllä.

Tuntuu, että joka toinen ihminen kadulla toivottaa onnea ja tsemppiä ja kaikkea mahdollista. Siitä on niin pitkä aika, kun Kuopiossa on viimeksi voitettu jotain isoa.

Petteri Pennanen, KuPSin kapteeni

Kauden viimeisessä ottelussa KuPS saa vastaansa paitsi kovan kotijoukkueen, myös sarjassa toiseksi eniten maaleja iskeneen joukkueen.

– Inter on pelannut hyvin samanlaisen kauden kuin mekin. Alku oli hankala, päästettiin vähän maaleja, mutta he saivat pelin kulkemaan kuten mekin. Tässä kohtaavat kaksi sarjan hyökkäysvoimaisinta joukkuetta. Sillä tavalla ansaittu finaali. Katsotaan millaista hermopalloa peli on, heillä on myös äärimmäisen hyviä yksilöitä, Honkavaara summasi.

Honkavaaran viimeinen ottelu

Kapteeni Pennanen luottaa viime kauden pronssimitalistien vahvuuksiin.

– Olemme hyökänneet monta vuotta hyvin, mutta tänä vuonna olemme puolustaneet huomattavasti paremmin. Meillä on myös joukkue, joka uskaltaa pelata. Emme ole pelänneet missään. Nämä kaksi asiaa ovat kantaneet varmaan pitkälle.

Kuopiossa eletään todellista jalkapallohuumaa, ja edelliskierroksella joukkue keräsi Honkaa vastaan yli 7 000-päisen ennätysyleisön. Kaupunkilaiset eivät ole hylänneet omiaan, vaikka tasapeli Honkaa vastaan tiesikin yli 40-vuotisen odotuksen siirtymistä ja mestaruuden ratkeamista lähes kahdella viikolla.

Jani Honkavaara on valmentanut KuPSia kaudesta 2017. Kuvassa Honkavaaran lisäksi KuPSin keskikenttäpelaaja Ville Saxman.
Jani Honkavaara valmensi KuPSia kaudesta 2017. Kuvassa Honkavaaran lisäksi KuPSin keskikenttäpelaaja Ville Saxman. Timo Hartikainen / AOP

– Kyllä sen on huomannut viime viikkoina Kuopiossa, että kaikille tämä merkkaa paljon. Tuntuu, että joka toinen ihminen kadulla toivottaa onnea ja tsemppiä ja kaikkea mahdollista. Siitä on niin pitkä aika, kun Kuopiossa on viimeksi voitettu jotain isoa.

KuPS on joka tapauksessa varmistanut paikkansa myös ensi kauden europeleissä, joten sen kausi ei jatku enää Veikkausliigan lopputurnauksessa. Samalla Inter-ottelu on myös KuPS-luotsi Honkavaaralle toistaiseksi viimeinen kuopiolaisten peräsimessä.

– Ei se siltä tunnu. Välillä pitää nipistää itseään, että nyt on viimeinen viikko. Se kertoo siitä, että tätä on ollut mukava tehdä. Kaikki hyvä loppuu aikanaan.

KuPSilla on kasassa 50 pistettä ja Interillä 48, joten kuopiolaisille riittää tasapeli mestaruuden varmistamiseksi.

Lue myös:

Jalkapallomestaruus ratkeaa yleisömeren keskellä – Interin yleisöennätys luvassa

Toppatakit esiin ja kansa screenin äärelle – Kuopiossa suunnitellaan Veikkausliigan ratkaisuottelun näyttämistä isolta näytöltä Kuopion keskustassa

Veikkausliigan kultakamppailun dramaattinen käänne palautti hymyn Inter-leirin kasvoille : “Vaihtaisin mitalin ja toisen jalkani mestaruuteen”

Veikkausliigan mestaruustaistelu pysyi elossa – KuPS ei onnistunut varmistamaan kultamitaleja jättiyleisön edessä ja FC Inter haki pakkovoiton Helsingistä

KuPS voitti lomakorvauskiistansa myös hovioikeudessa – ex-pelaajille muutama satanen, maksavat kuitenkin tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut

Päättyykö KuPSin pitkä odotus sunnuntaina? Päävalmentaja Jani Honkavaara on yhtä vanha kuin edellinen mestaruus: "Siitä on helppo laskea"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat