Kommentti: TPS tekee kaiken väärin – ja vielä pyllistää irvokkaasti kannattajilleen

Päävalmentaja Kalle Kaskisen potkut eivät ratkaisisi Turun Palloseuran ongelmia, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Kalle Kaskisen valmentama TPS on SM-liigan sarjajumbo. Kuva: Tomi Hänninen

Miten voi tehdä kaiken väärin? Siis aivan kaiken.

Vastaus kysymykseen tiedetään Turun Palloseuran toimistolla. TPS on kriisissä, seuran jokaisella osa-alueella.

Jäällä kriisi näkyi tiistai-iltana karmivalla tavalla, kun TPS kohtasi kotikaukalossaan KooKoon. Vaikutti siltä, että joukkue haluaa päästä eroon niistä viimeisistäkin faneista, jotka olivat hallille vaivautuneet.

KooKoon maalivahti Henrik Haukeland joutui torjumaan koko ottelussa vain kahdeksantoista kertaa. Sarjajumbolta ei löytynyt taistelutahtoa, sielua ja sydäntä hetkellä, jolloin kaikki olisi pitänyt panna likoon. TPS:n pelaaminen näytti siltä, että joukkue on jo luovuttanut. Kolmen maalin tappioon päättynyt aneeminen esitys oli irvokas pyllistys kannattajille.

Faneille pyllistely on Tepsille tuttua puuhaa. Viestinnällinen farssi nähtiin muutama päivä sitten sosiaalisessa mediassa. ”Näytä itsellesi ja muille, oletko oikeasti TPS”, kuului seuran viesti kannattajilleen. TPS siis käänsi tappioputken keskellä kameran fanien suuntaan ja kyseli, löytyykö näiltä uskollisuutta. Tiedoksi sinne kriisipesäkkeeseen: noin ei kannata ikinä toimia.

Kaskisen potkut eivät ratkaise ongelmia

Päävalmentaja Kalle Kaskista on turha syyttää mustavalkoisesta kriisistä. Kaskinen ei ole onnistunut työssään toivotulla tavalla, sen hän tietää varmasti itsekin, mutta isommat ongelmat ovat syvemmällä seurassa. Jos Kaskiselle annetaan potkut, ei yksikään merkittävä ongelma ratkea.

Urheilujohtaja Antero Niittymäki kantaa vastuun joukkueen kokoamisesta. 2,4 miljoonan euron pelaajabudjetilla ei pitäisi majailla liigajumbona. Lätkäpiireissä pyöriteltiin kesällä kummastuneina päitä, kun TPS kasasi tämän kauden joukkuettaan. Kukaan ei nähnyt värväyksissä punaista lankaa. Mikä on seuran pelillinen identiteetti? Minkälaisia ovat seuraidentiteetin näköiset pelaajat? Millaista kiekkoa Niittymäki haluaa joukkueensa pelaavan?

Antero Niittymäki on TPS:ssä vakavan pohdinnan edessä. Kuva: AOP

Yrittäkääpä vastata noihin kolmeen kysymykseen. Ei ole ihan helppo tehtävä. TPS on nyt seura ilman identiteettiä. Lukemattomat ongelmat voi tiivistää kahteen sanaan: umpisurkea johtaminen. Nyt tarvittaisiin äkkiä toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja yhdessä Niittymäen kanssa linjaamaan julkisesti ne keinot, joiden turvin seura aikoo nousta kriisistä. Seurajohdon totaalinen hiljaisuus tällaisella hetkellä on jotain täysin käsittämätöntä.

Jos TPS osaisi käyttää valtavat resurssinsa ja ylväät perinteensä oikein, se olisi eurooppalainen huippuseura Kärppien ja Tapparan tavoin. SM-liiga tarvitsee vahvan TPS:n. Mutta sitä on turha haikailla niin kauan, kun Turun Palloseuraa johdetaan surkeasti.

Lue lisää: