Huuhkajien historiallinen EM-kisapaikka toisi Palloliitolle muhkean miljoonapotin: "Uskon, että koko buumi sataa suomalaisen jalkapallon laariin"

Voitto Liechtensteinista toisi Huuhkajille EM-kisapaikan lisäksi ison rahasumman.

Huuhkajien maalivahti Lukas Hradecky tarttui megafoniin tiistai-iltana, kun Suomi iski kaksin käsin kiinni EM-kisapaikkaan. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti saa virnistää tällä hetkellä koko rahan edestä. Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on erittäin todennäköisesti menossa ensi kesän EM-kisoihin. Siihen riittää voitto J-lohkon jumbosta Liechtensteinista kuukauden päästä Helsingissä.

Kisapaikan kyljessä Suomen Palloliitto saisi samalla Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta vajaan 10 miljoonan euron rahasumman.

– Pelataan nyt vielä nämä kaksi peliä, ei vielä kuuluteta sitä kirkossa, Nizzan lentokentältä tavoitettu Lahti myhäilee Yle Urheilulle puhelimitse.

Huuhkaja-ryhmän historiallinen EM-paikka on kuitenkin niin lähellä, että nyt on hyvä spekuloida. EM-paikan tuoma 9,2 miljoonan euron rahapotti on iso, sillä Palloliiton koko budjetti on 30 miljoonaa euroa. Viime syksyn Kansojen liigasta Palloliitto kuittasi jo noin kahden miljoonan euron summan.

– Olisi se merkittävä summa. Vajaa kolmannes siitä menisi pelaajille. Palloliitolle tulisi myös kuluja kisoihin osallistumisesta, joten nettotulo olisi noin 4,5-5 miljoonaa euroa, arvioi Lahti.

Myös Huuhkajien pelaajat saisivat EM-kisapaikasta ison rahallisen summan. Kuvassa tiistai-iltana Armenian puolustukselle harmaita hiuksia aiheuttanut kaksikko: Joel Pohjanpalo (oik.) ja Teemu Pukki. Kuva: Tomi Hänninen

EM-kisoissa alkulohkon tasapelistäkin Suomi kuittaisi vajaan miljoonan. Lahti pitää kuitenkin tärkeämpänä Huuhkaja-buumin mukana tuomaa lajikiinnostusta ja mahdollisesti siitä poikivia asioita. Pelkästään Palloliitto ei siis tästä hyödy.

– Isompana mahdollisuutena näen sen, että nyt mahdollinen onnistuminen auttaisi laajemmin suomalaista jalkapalloa. Uskon, että koko buumi sataa jalkapallon laariin.

Mihin rahat käytettäisiin?

Tällä hetkellä – kun kisapaikka ei vielä ole sataprosenttisen varma – Lahti ei osaa kertoa, mihin rahat käytettäisiin. Yksi mahdollinen kohde olisi Lahden mukaan uusi Palloliiton jalkapallostrategia, joka hyväksytään liitossa keväällä.

EM-kisapaikka toisi luonnollisesti vielä paljon sponsorituloja. Lahti haluaa, että rahat voitaisiin käyttää mahdollisimman pitkäjänteisellä tavalla.

– Sitä on vielä turha spekuloida. Jos osaamme käyttää Huuhkaja-buumin hyväksi, silloin saamme pitkäkantoisia vaikutuksia suomalaiselle jalkapallolle, ja se on meidän tavoite, Lahti päättää.

Lue myös: