Jos Jenna Laukkanen saisi nyt päättää, hän saattaisi jättää viime kesän MM-kisat väliin ja levätä – irtiotoksi kelpaa huippu-uimarien perustama liiga, jossa liikkuvat isot palkintorahat

MM-kisojen pettymys on syksyn aikana vaihtunut intoon. Laukkanen kisaa uudessa liigassa Katinka Hosszun joukkueessa.

uinti
Jenna Laukkanen harjoittelee Kainuussa
Jenna Laukkanen uskoo, että uusi liiga tuo arkeen iloa ja palauttaa entisestään intoa uimiseen.Timo Sihvonen / Yle

VUOKATTI. Jenna Laukkanen on saamassa sitä potkua, mitä hän kiivaasti kaipasi kesän pitkän radan uinnin MM-kisojen pettymyksen jälkeen. Uudessa uimarien perustamassa kansainvälisessä uintiliigassa (International Swimming League, ISL) Laukkanen saa karistaa arjen vaatimukset harteiltaan yhdessä maailmanluokan tähtiuimarien kanssa. Eivätkä mahdolliset palkintorahatkaan ole haitaksi.

Laukkanen on ainoa suomalainen ISL:ssä, jonka perustajina ovat häärineet maailmanluokan uimarit unkarilaisen Katinka Hosszun ja ruotsalaisen Sarah Sjöströmin johdolla. Ajatuksena on ollut nostaa uimarit kilpailun keskiöön ja tarjota kunnon show katsojille.

– Uinti on yksilölaji ja aika yksinäistähän arki pitkän päälle on. Saamme ihan uuden version kilpailemisesta meidän lajissa, kun kilpailemme joukkueina ja keräämme pisteitä joukkueelle, Laukkanen kertoo.

Maailmantähtien kanssa samassa altaassa

Liigassa kilpaillaan kahdeksassa eurooppalais- tai yhdysvaltalaisvetoisessa joukkueessa, joissa on 12 miestä ja 12 naista.

Runkosarjassa on kuusi osakilpailua. Jokainen joukkue osallistuu neljään osakilpailuun keräten pisteitä paitsi finaaliin pääsyä, myös rahapalkintoja varten. Finaalissa parhaiten sijoittuneen joukkueen jokainen uimari kuittaa 10 000 Yhdysvaltain dollaria eli reilut 9 000 euroa, mutta heikommistakin sijoutuksista käärii mukavia summia.

Rahan perässä Laukkanen ei kuitenkaan tunnusta uuteen sarjaan osallistuvansa.

– Monesti tuntuu, että kangistuu kaavoihin, kun pyörii liikaa samoissa ympyröissä ja varsinkin, jos kiertää liikaa pelkkiä kotimaan kisoja. Kaipaan uutta näkökulmaa, Laukkanen toteaa.

Osakilpailut mitellään vuoron perään Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Liigakausi huipentuu hieman ennen joulua Las Vegasissa käytäviin finaaleihin, jonne pääsee neljä parasta joukkuetta. Laukkanen kisaa Hosszun kipparoimassa Ironin joukkueessa ensi kertaa tulevana viikonloppuna, kun liigasirkus matkaa kolmanteen osakilpailuunsa Teksasiin, Yhdysvaltoihin.

Jenna Laukkanen harjoittelee Kainuussa
Jenna Laukkanen tähtää olympialaisiin. Uudet ennätyslukematkin kelpaisivat tulevalla kaudella.Timo Sihvonen / Yle

"Tuleeko tästä enää mitään?"

Tuore liiga tuli kuin tilauksesta. Uinti ei kulkenut kesän MM-kisoissa lainkaan niin kuin Laukkanen olisi toivonut, kun hän jäi kaikissa starteissaan alkueriin eikä ollut lähelläkään omia ennätysaikojaan. Laukkanen kertoo nyt, että tiesi jo ennen arvokisakoitosta, että kunto ei ole kohdillaan.

– Kesällä elettiin tosi vaikeita aikoja. Oli jopa vähän sellainen olo, että onko tässä mitään järkeä tai tuleeko tästä enää ikinä yhtään mitään. Otin riskin jo siinä, että edes lähdin MM-kisoihin. Olisin ehkä voinut antaa pääkopalle helpotuksen ja jäädä kotiin lomailemaan, Laukkanen kertoo.

Vasta, kun Laukkasen kotipaikalle Vuokattiin on jo satanut ensilumi, alkaa uimarin kroppa tuntua tutulta. Altaaseen hypätessään hän ei tunne enää olevansa vieraan ihmisen kehossa. Ylikuntoa tai ylikuormitustilaa ei tutkimuksissa löydetty, mutta uimari tuntee ja tunnustaa itse, että keho laitettiin alkuvuoden aikana liian koville.

– Se alkoi kevättalvella, kun treenasimme liian kovaa ja liian pitkään. Kun jokaisella osa-alueella yritetään koko ajan kiristää ruuvia, niin ei se pitkässä juoksussa toimi.

Tavoitteena onni ja ennätyksiä

Se on kuitenkin nyt mennyttä elämää, toteaa Laukkanen itsekin ja hymyilee. Arjesta on karsittu kaikki turha ja uudella kaudella on keskitytty pelkästään tärkeisiin asioihin. Syksyn ajan Laukkanen on halunnut, että treeneihin ja kisaamaan on aina ollut mukava mennä.

– Jos mietin muutamia vuosia taaksepäin, niin olen saanut parhaimpia tuloksia iloisuudella, rentoudella ja pienellä pilkkeellä silmäkulmassa. En niin, että asiat ovat väkipakkoa tai joku sanoo, että nyt vain pitää, Laukkanen pohtii.

Olympialaiset välkähtelevät jo kirkkaasti mielessä, ja onhan uimarin tavoitteena on uida uusia ennätyksiäkin. Siitäkin huolimatta, että armollisuudelle on annettu tilaa.

– Moni asia varmasti lähtee liikkeelle siitä, että on mukavaa tehdä sitä, mitä tekee. Jos joka aamu menee treeneihin suupielet alaspäin, niin lopputulos ei voi olla kauhean hyvä.

Laukkanen uskoo, että uusi liiga tuo entisestään iloa uimiseen.

– Veikkaan, että kun pääsen huippujen kanssa työskentelemään lähemmin, niin siitä tulee itsellekin itseluottamusta, buustia ja luottoa omaan tekemiseen. Olen ihan hyvä tyyppi ja pystyn tekemään ihan hyviä uinteja, Laukkanen hymyilee.

Jenna Laukkasta haastatteli Jarmo Nuotio.

Lue myös:

Suomen kaikkien aikojen parhaat rintauimarit karsiutuivat alkuerissä – Matti Mattsson oli pettymyksestä suunniltaan: "En viitsi sanoa suoraan"

MM-altaassa pettynyt Laukkanen tähyää jo olympiavuoteen – tahmean kauden syyksi on spekuloitu jopa ylikuntoa: "Salitreeni on mennyt liikaa eteenpäin, joten altaassa ei enää kulje"

Kommentti: Suomen uinnin taso junnaa paikallaan – pudotusta edellisistä MM-kisoista

Ilo katosi harjoittelusta – suomalaisuimari hylkäsi täyden stipendin Floridassa ja palasi Suomeen: “Tiesin tasan tarkkaan, että tämä oli oikea päätös”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat