Suora

  • Urheilustudio Levillä
  • Hiihdon Suomen Cup, naisten 10 km (v)
  • Urheilustudio Levillä
  • Alppihiihdon MC: Levi, naisten pujottelun 1. lasku
  • Levi, naisten pujottelun 1. lasku
  • Hiihdon Suomen Cup, miesten 15 km (v)

”Suomalaisille kotikenttäetu” – Tokion olympiarajan rikkonut kävelijä iloitsee muutosehdotuksista, mutta eristys tuntuu hassulta

Veli-Matti Partanen näkee, että Sapporon viileämmät olosuhteet voisivat hyödyttää suomalaisia ensi kesänä Tokion olympialaisissa.

yleisurheilu
Valentin Kononen ja Veli-Matti Partanen
Veli-Matti "Aku" Partanen koki Dohan kovuuden lokakuun MM-kisoissa.Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) tiedotti keskiviikkona, että aikoo siirtää maratonit ja kilpakävelyt pois Tokiosta ensi kesän olympialaisissa. KOK haluaa pitää maraton- ja kilpakävelykisat yli 800 kilometriä pohjoisempana, Sapporon kaupungissa.

Aiemmin KOK oli jo siirtänyt kävelyt ja maratonit alkamaan aamukuudelta Tokiossa, mutta rajujen helteiden pelko ajaa kisoja vielä pois Tokiosta. Kisojen aikana keskilämpötila voi olla 30 astetta, mutta Sapporossa on KOK:n mukaan viisi-kuusi astetta viileämpää.

Kävelijä Veli-Matti "Aku" Partanen on suomalaisista kävelijöistä tai maratoonareista toistaiseksi ainoana rikkonut olympiarajan (siirryt toiseen palveluun). Partanen oli yksi suomalaisurheilijoista, joka sai kokea aiemmin lokakuussa Dohan MM-kisoissa helteisen kärsimysnäytelmän. Partanen joutui keskeyttämään 50 kilometrin kävelyn.

– Tokiossa olisi varmasti samanlaiset olosuhteet kuin nyt oli Qatarissa. Suomalaisille olisi kotikenttäetu, jos kisat pidettäisiin Sapporossa, Partanen toteaa.

– Toisaalta vaikka kisat olisivat Tokiossa, valmistautuisimme hyvin lämpötilaan.

Partanen uskoo, että tulokset kovenisivat Sapporon inhimillisissä olosuhteissa.

– On olosuhde mikä tahansa, arvokisoissa kamppaillaan kuitenkin sijoituksista, Partanen muisutttaa perään.

Alkuperäisissä suunnitelmissa Partasella on ollut tarkoitus pitää pitkä sopeutumisjakso Tokion kuumuuteen. Partasen mukaan valmistautuminen ei kuitenkaan uusiksi, jos hän kisaakin Sapporossa. Mutta yli 800 kilometrin erolla muuhun yleisurheilumaajoukkueeseen on toki omat vaikutuksensa.

– Kyllä äkkiseltään tuntuu hassulta ajatukselta olla eristyksissä muista. Sapporo on ihan selvästi toisella puolella. Olympiatunnelma jää vaisuksi, jos on kokonaan eri paikassa kuin muut lajit, Partanen pohtii.

50 kilometrin kävely on Tokion olympialaisissa viimeistä kertaa arvokisojen ohjelmassa. Kisa on alkuperäisen aikataulun mukaan 8. elokuuta.

Lue lisää:

Tokion olympialaisten ohjelmaan vireillä iso muutos: Kilpakävely ja maraton halutaan siirtää yli 800 kilometrin päähän

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat