1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Kouluttamaton avopuoliso valmentaa Kerttu Niskasta kohti uusia voittoja, kun Pekka Vähäsöyrinki lopetti – "Emme me jää yksin"

Hiihtäjä Kerttu Niskanen on kokenut viimeisen puolen vuoden aikana suuria muutoksia niin henkilökohtaisessa kuin maajoukkueen valmennuskuvioissa.

Kerttu Niskanen haluaa selättää viime kausien vaikeudet tänä talvena. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kaksi edellistä kautta ovat olleet 31-vuotiaalle Kerttu Niskaselle ajoittain tuskien taivalta.

Toissakauden ongelmia Niskanen pystyi selittämään kehossaan olleella piilevällä viruksella sekä “olympia-ahneudella”, jossa Pyeongchangin olympialaisia varten hän ja valmentaja Pekka Vähäsöyrinki yrittivät tehdä hyvästä vieläkin parempaa.

Viime kauden vaikeudet olivat kuitenkin jo liikaa. Se johti Niskasen ja Vähäsöyringin valmennussuhteen päättymiseen.

Niskanen joutui ottamaan viime talvella kuuden viikon tauon keskelle vilkkainta kilpailukautta. Jos tauko oli kova paikka urheilijalle, niin se oli sitä myös valmentajalle.

– Pekka otti siitä ehkä turhan paljon stressiä. Hän ilmoitti minulle, ettei pysty valmentajana jatkamaan enää yhtä tiivistä valmennussuhdetta kuin aiemmin. Minä taas toivon aina todella tiivistä yhteistyötä, Niskanen kertasi tapahtunutta Yle Urheilulle.

– Mutta tämä on urheilua, enkä voi toista pakottaa, varsinkin kun tiesin, että se oli henkisesti kova paikka hänelle.

Apu valmentajakysymykseen löytyi kuitenkin läheltä. Kun Niskanen pari vuotta sitten vaihtoi Jussi Piiraisen valmennuksesta Vähäsöyringin oppeihin, mietti hän jo tuolloin hetken avopuolisonsa Juho Mikkosen kanssa, josko Mikkonen vastaisi hänen valmennuksestaan.

Niskanen oli jo pitkään seurannut puolisonsa paloa valmennukseen, mutta he eivät vielä uskaltaneet ottaa tuota askelta eteenpäin. Kun viime talven jälkeen Vähäsöyrinki astui taustalle, olivat sekä Niskanen että Mikkonen valmiita.

– En missään vaiheessa miettinyt muita vaihtoehtoja, Niskanen sanoi.

Pudotus kunnon monttuun

Vuosi sitten tähän aikaan Niskanen oli vielä täynnä tarmoa ja itseluottamusta. Kesän harjoitukset olivat sujuneet hyvin, ja hän halusi myöhemmin keväällä kuitata Seefeldin MM-kisoissa Pyeongchangin pettymykset. Mutta vain muutamaa viikkoa myöhemmin haasteet alkoivat.

Niskanen harjoitteli paljon ja väsyi – liikaa. Hän tiesi, että urheilijoilla on huonoja päiviä, mutta hänellä niitä alkoi kertyä aivan liian monta peräkkäin. Kun kilpailukausi alkoi, oli se Niskasen tasoiselle urheilijalle hirveää taaperrusta. Hänen oli pakko puhaltaa peli poikki jo joulukuussa ja jäädä pakkolevolle.

– Viime kaudesta jäi päällimmäisenä mieleen selviytymistarina, Niskanen pohti nyt juuri ennen Val Senalesin korkeanpaikan leirille matkaamistaan.

– Se oli henkisesti ja fyysisesti kunnon monttu. Mutta halusin sinnikkäästi ja päättäväisesti sieltä montun pohjalta ponnistaa ylös – ja onnistuin siinä.

Kun Niskanen palasi kilpailutauolta, palasi hän paljon vahvempana. Tästä oli osoituksena muun muassa Salpausselän onnistunut pariviesti ja viikkoa myöhemmin hän voitti Cognen maailmancupin perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin kisan. Kaikki näytti hyvältä ennen Seefeldiä.

MM-kisa menivät kuitenkin pieleen sairastumisen takia ja mitalit jäivät saamatta.

– Ei sitä enää voi surkutella, mutta sanotaanko, että oli vähän erikoinen talvi, Niskanen hymähti.

Seefeldin MM-kisat olivat Kerttu Niskaselle pettymys. Hän pääsi hiihtämään ainoastaan yhden startin. Kuva: AOP / EPA

Huonot päivät analysoidaan

Niskanen naurahtaa, että häneltä kysytään yllättävän usein sitä, miltä tuntuu, kun puoliso on valmentaja.

– Kertaakaan ei vielä olla otettu yhteen! Niskanen nauroi ja vakuutti, ettei Mikkonen päästä häntä helpolla.

Niskanen on aina ollut valmennettava, joka tekee niin kuin valmentaja sanoo. Toki hän kysyy välillä, miksi jotain tehdään ja kyseenalaistaakin joskus, mutta enimmäkseen hän luottaa valmentajan sanaan.

Mikkonen ei kuitenkaan ole koulutettu valmentaja, hän on oppinut kokemuksen kautta ja esimerkkejä seuraamalla. Mitä tehdään sitten, kun tulee ongelmia?

Niskanen ei ole tästä huolissaan. Kaksikon ympäriltä löytyy kyllä tietotaitoa.

– Maajoukkueleireillä Ville (Oksanen) valmentaa yhdessä Ilkan (Jarva) kanssa. Mikko (Virtanen) pyörittää meille testejä Vuokatissa ja Juho kommunikoi paljon valmennuksesta Pekankin kanssa. Käytännössä näemme päivittäin muitakin valmentajia. Emme me jää yksin.

Mikkonen ei ole mullistanut Niskasen harjoittelua täysin, vaan luottaa hyväksi havaittuihin harjoitteisiin. Siinä missä maajoukkueleireillä on paneuduttu enemmän vapaan tekniikan harjoitteluun, on Niskanen tehnyt kotona enemmän perinteisen hiihtotekniikan harjoituksia.

Kaksikko on keskittynyt myös ylävartalon voiman parantamiseen, tasatyöntöön sekä kovaan kestävyysharjoitteluun, mutta harjoitusmäärät pysyneet kutakuinkin samana.

Viime kauden ylikuntoon ajautuminen on opettanut Niskasta kuuntelemaan kehoaan yhä tarkemmin ja reagoimaan asioihin tarvittaessa radikaalistikin.

– Kaikille tulee huonoja päiviä, mutta jos tulee huono päivä, niin myös mietitään, mistä se johtuu.

Kovaa hiihtäminen maajoukkueen kompastuskiviä

Viime kauden aikana maajoukkueen sisällä kuohui, ja tulenarka tilanne näkyi ulkopuolisillekin Seefeldin MM-kisoissa. Tyytymättömyyttä esiintyi niin huollosta, valmennusvastuista kuin kommunikaatiostakin.

Kauden päätteeksi maajoukkueen valmennus organisoitiin uudelleen. Matti Haavistosta tuli maajoukkueen johtaja ja naiset saivat uudet vastuuvalmentajat, Ville Oksasen ja Ilkka Jarvan.

Kerttu Niskanen on ollut tyytyväinen muutokseen.

– Tämä on ollut tosi hyvä juttu. Ville ja Ilkka ovat tosi innokkaita ja toivotaan, että sama boogey jatkuu. Maajoukkueleireillä on ollut mukava treenata, ja valmentajien innostus tarttuu urheilijoihinkin.

Vanhoista, toimivista asioista, kuten perinteisestä kestävyysharjoittelusta on pidetty kiinni, mutta valmennuskaksikko on osoittanut halunsa kehittyä valmentajina. Molemmat ovat olleet avoimia uusille asioille ja kehityksen kohteita on löytynyt.

– Se, missä olemme olleet muista jäljessä, on ollut kovaa hiihtäminen. Se, että päästään helposti kovaan vauhtiin, pystytään tekemään rytminvaihtoja ja säädellä vauhtia, Niskanen kertoi.

Tällä hetkellä maajoukkueesta löytyy monia erityyppisiä hiihtäjiä, joilla on omat vahvuutensa. Se kertoo Niskasen mukaan joukkueen monipuolisuudesta.

Kerttu Niskanen haluaa palata sille tasolle, jolla on ollut. Hän on tuolloin kohtalaisella hiihdollakin päässyt kuuden parhaan joukkoon. Kuva: Getty Images

Cognen tunne tavoitteena

Niskanen sivakoi tällä kaudella uusilla suksilla, sillä hän vaihtoi neljän vuoden jälkeen takaisin vanhaan suksitalliinsa. Keväällä tehdyt testit vakuuttivat Niskasen viime vuosia maailmancupin palkintosijoja hallinneen tallin suksista, vaikka hän ei ole vielä ehtinyt kunnolla pareja testaillakaan.

– Kyllä se perinteisen suksi oli syy, miksi halusin vaihtaa. Niillä sai vain sutkia menemään, Niskanen naurahti.

– Nyt Senalesissa pääsen kokeilemaan uutta kalustoa enemmän ja myös Oloksen leiri on tosi tärkeä. Siellä testataan paljon.

Tulevalla kaudella ei ole arvokisoja, mutta maailmancupin kilpailuja riittää senkin edestä. Kausi alkaa Rukan mini-tourilla, perinteisen Tour de Skin lisäksi helmikuussa hiihdetään Ruotsissa ja Norjassa Ski Tour 2020 ja mahtuupa ohjelmaan vielä sprintti-tour sekä maailmancupin finaalit. Kaiken kaikkiaan kauden aikana hiihdetään 35 henkilökohtaista maailmancupin osakilpailua.

Niskanen panostaa kokonaismaailmancupiin ja haluaa nostaa tasonsa sinne, missä hän on aiemminkin ollut. Jos hän pysyy terveenä, aikoo hän hiihtää melkein kaikki kisaviikonloput, lukuun ottamatta muutamia sprinttejä ja sprinttiviikonloppuja.

– Tour on ohjelmassa, mutta odotan eniten niitä perinteisen normaalimatkoja. Olen pystynyt hiihtämään kohtalaisella hiihdolla kuuden sakkiin. Haluan päästä siihen, että kohtalaisella kululla olen 6–8 joukossa ja hyvänä päivänä korkeammalla, hän pohti.

Niskasella on vielä kahdeksan kuukauden jälkeenkin hyvin mielessä Cognen osakilpailun voiton tuoma tunne. Sen hän haluaa tuntea uudelleenkin. Onnistumisia ja sitä, että kaikki menee hyvin. Sellaisella Niskanen jaksaa jatkaa vielä pitkään.

– Kyllä tätä jaksaa, kun siitä tykkää. Ura jatkuu niin pitkään, kun minulla on kova halu menestyä, treenata ja kilpailla.

Lue myös:

Irtiotto maajoukkueesta on tehnyt Krista Pärmäkoskelle henkisesti hyvää – kesän harjoituksissa kiriapua ovat antaneet niin Kaisa Mäkäräinen kuin Antti Tuiskukin

Hiihtoliiton säästökuuri voi vaikuttaa myös maajoukkuetoimintaan: "Lähdetään siitä, ettei se tule näkymään urheilijoiden arjessa"

Hiihtoliiton johtoon tyrkyllä ollut Pekka Vähäsöyrinki kokee menneisyytensä vaikuttaneen äänestykseen: latasi kovaa tekstiä liiton suuntaan – "Eivät vieläkään pysty unohtamaan"

Selkä täynnä haavoja maailmancup-kautensa päättänyt Kerttu Niskanen naureskeli hurjalle kaudelleen – letkautti vanhan viisauden

Pettynyt Kerttu Niskanen oikoo Suomen päävalmentajan lausuntoa – olisi halunnut hiihtää 30 kilometrillä: "Olen vähän puulla päähän lyöty"

Muistatko vielä, miten Kerttu-sisko jännitti Iivon puolesta kaksi vuotta sitten – märät kainalot tallentuivat tuuletuskuvaan

Sairastunut Kerttu Niskanen joutui eristyksiin Seefeldissä