TPS:n kriisin taustalla on isompi kuvio, sanoo asiantuntija – suurin kysymysmerkki löytyy Mikko Rantasen ja Kaapo Kakon takaa

Viimeksi vuonna 2010 SM-liigassa mitaleilla olleen TPS:n ongelmat juontavat syvälle.

TPS:n päävalmentajan Kalle Kaskisen asemasta on puhuttu paljon viime päivät. Kuva: Tomi Hänninen

Jääkiekon SM-liigassa TPS:n kauden alku on ollut karmea. TPS on pelannut 12 ottelua ja on sarjajumbona 10 pisteellään.

TPS on hävinnyt kuusi ottelua peräkkäin maalierolla 7–20.

Peräti 2,4 miljoonan euron pelaajabudjetilla operoivalta TPS:ltä on odotettu paljon enemmän kuin on alkukaudella nähty. Pelaajabudjettinsa perusteella joukkueen pitäisi olla lähempänä mestaruuskamppailua.

– TPS:n ahdingon taustalla on isompi kuvio. Rahaa on käytettävissä SM-liigan mittapuulla paljon. Sitä käytetään kuitenkin vähän holtittomasti. Punainen lanka tuntuu puuttuvan. Tehdään isoja visioita, mutta ne eivät näy päivittäisessä työssä, Yle Urheilun asiantuntija Marko Tuulola toteaa.

Pelillisten asioiden sijaan Tuulola puhuu siitä, miten joukkuetta ei ole kasattu oikein. TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskisen ja urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäen tulevaisuudesta on puhuttu viime päivinä paljon. Tuulolan mukaan pelaajien, valmentajien ja seurajohdon pitää yhdessä löytää nyt askeleet, miten jatkaa eteenpäin.

– Isoin kysymys on kuitenkin se, että TPS on puhunut haluavansa olla Euroopan paras kasvattajaseura vuonna 2020 (siirryt toiseen palveluun). TPS:n junioripolun pitäisi johtaa siihen, että junioreista saataisiin riittävän laadukkaita yksilöitä vuodesta toiseen edustusjoukkueeseen. Sitten edustusjoukkueseen hankittaisiin vielä päälle lisäarvoa tuottavia pelaajia ympärille, Tuulola korostaa.

Viime vuosina TPS:stä on ponnahtanut NHL:ään Mikko Rantasen kaltainen supertähti ja tämän kesän kakkosvaraus Kaapo Kakko, mutta he ovatkin ainoat TPS:stä lähteneet ykköskierroksen varaukset neljänä viime vuotena. Tuolla ajanjaksolla TPS:stä on varattu NHL:ään Kakon ja Rantasen lisäksi kuusi muuta pelaaja, mutta heidät on napattu loppupään kierroksilla.

– Yksittäiset tähdet eivät välttämättä tarkoita sitä, että junioripolku tuottaisi kollektiivisesti tulosta. Rantasen ja Kakon kaltainen nousu on loistava asia. Mutta pitäisi pystyä tuottamaan isompia määriä, kun mietitään Turun aluetta. TPS:n edustusjoukkueen sydän pitäisi tulla tepsiläislähtöisesti, eikä ostetuista pelaajista, Tuulola sanoo.

11-kertainen Suomen mestari TPS on ollut viimeksi mitaleilla vuonna 2010. Kahdesta runkosarjan kakkossijasta huolimatta TPS on pelannut välierissä neljän viime kauden aikana vain kerran.

TPS:n kausi jatkuu perjantaina vierasottelulla Vaasan Sportia vastaan. Tasapisteissä TPS:n kanssa oleva, mutta yhden ottelun vähemmän pelannut, Sport hävisi keskiviikkona Jukureille murskalukemin 1–6.

Lue lisää: