Suora

  • Huuhkajat ja alppiräppärit
  • Urheiluruutu

Sami Vatasen Devilsillä oli kovat odotukset, mutta kauden alku on ollut katastrofi: "Kun joku tekee virheen, kukaan ei ole auttamassa"

Sami Vatasen edustama New Jersey Devils on saanut kaudelleen painajaismaisen alun.

NHL
Sami Vatanen
Sami Vatanen on itse aloittanut kauden hyvin.AOP

Ei sen ihan näin pitänyt mennä.

Sami Vatasen edustama New Jersey Devils vahvistui kesällä merkittävästi, joten odotukset seuran ympärillä kauden alla olivat kovat. Seura hankki P.K. Subbanin Nashvillesta, se kaappasi KHL:ää dominoineen Nikita Gusevin Pietarin SKA:sta ja NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana se nappasi superlupaus Jack Hughesin.

Piti olla kaikki eväät.

Toistaiseksi kaikki on kuitenkin mennyt päin mäntyä. Joukkue on hävinnyt kuudesta ensimmäisestä ottelustaan jokaisen ja mikä tärkeintä, kolmesti johtoasemasta ja kahdesti vieläpä erittäin suuresta johtoasemasta. Kaiken päälle pelillisiä tulipaloja roihuaa joka puolella.

Vaikka kausi on vasta alussa, kriisistä voidaan hiljalleen alkaa puhua.

Viimeinen pisara synkälle syksylle saatiin sunnuntaina, kun New Jersey hävisi kotikaukalossaan Floridalle lukemin 4–6 johdettuaan ottelua toisessa erässä jo 4–1. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta. Kauden ensimmäisen ottelunsa se hävisi Winnipegille 4–5 johdettuaan 4–0.

Edmontonia se johti 3–2 vielä neljä ja puoli minuuttia ennen loppua vain hävitäkseen senkin.

Ei ihme, että kotiyleisö buuasi Devilsin kaukalosta sunnuntaina.

– Tämä on kova liiga. Joka ikisessä pelissä voittaminen vaatii paljon, koska tässä sarjassa ei ole yhtäkään heittopussia. Meidän pelaaminen on nyt sellaista, että kun joku tekee virheen, kukaan ei ole auttamassa. Etäisyydet kasvavat ja yksikin virhe saa palapelin leviämään, Devilsin suomalaispuolustaja Sami Vatanen sanoo Yle Urheilulle.

New Jersey on hävinnyt niin monta kertaa niin karmivilla tavoilla, että se sunnuntaina suoraan sanoen pelkäsi voittavansa ottelun. Kun näin käy, joukkue yleensä löytää tavan hävitä, niin kävi taas kerran.

Jack Hughes
Viime kesän ykkösvaraus Jack Hughes ei ole tehnyt vielä yhtään maalia.Getty Images

– Kyllähän se siihen menee, että jätkät alkavat puristaa mailaa hieman liikaa, kun tässä on 4–0-johdot alkaneet kääntyä tappioiksi. Varmaan noita asioita alkaa miettiä, eikä pysty samalla tavalla pelaamaan rennosti, syntyy kipsi. Se pitää nyt äkkiä saada pois. Kun häviät viisi putkeen, pitää ottaa samanlainen voittoputki, jos meinaa nousta vielä peleille.

Erikoistilanteet ja maalivahtipeli heikkoa

New Jerseyn pelissä on niin paljon ongelmia, että päävalmentaja John Hynes saa tosissaan miettiä, missä järjestyksessä tulipaloja kannattaa alkaa sammuttelemaan. Varmaa on ainakin se, että mikäli erikoistilannepelaamiseen ei nopealla tahdilla tule ryhtiä, sivuluisulle ei näy loppua.

Devilsin ylivoimapeli on ollut luokatonta etenkin ensimmäisen ylivoimakoostumuksen osalta. Sunnuntaina vihdoin Hynes reagoi ja vaihtoi surkeasti pelanneen P.K. Subbanin pois pois ykkösylivoimasta. Tilalle heitettiin hyvän pelin sunnuntainakin pelannut Sami Vatanen.

Yhtäkään maalia Devils ei kuitenkaan vieläkään ole ylivoimalla tehnyt.

Alivoimakin on tappanut jäähyjä 57 prosentin tehoilla. Lienee turha mainita, että noteeraus on koko NHL:n heikoin. Puolustaja Andy Greenen poissaolo näkyy Devilsin alivoimapelissä. Greene oli viime kaudella joukkueen ahkerin alivoimapelaaja ja laukauksien blokkaaja.

– Ylivoima ja alivoima ovat sellaisella tasolla, että ne eivät meitä juuri nyt auta. Ylipäätään jos kuusi maalia menee omiin ottelussa, niin harvemmin voittaa pelejä. Me ollaan oppimisvaiheessa vielä, pelataan välillä hyvin, mutta kun tulee virhe tai kaksi, niin homma leviää täysin. Sitten menee kaikki väärään suuntaan.

Ennen kauden alkua maalivahtipeli oli suurin kysymysmerkki joukkueen ympärillä ja tämä pommi onkin odotetusti pamahtamassa käsiin. Ykkösvahti Corey Schneider on pelannut viimeksi hyvää jääkiekkoa NHL:ssä kaudella 2015–16, joten odotukset eivät lähtökohtaisestikaan olleet korkealla.

Schneiderin päästettyjen keskiarvo on yli neljän, torjuntaprosentti 87,6. Ja Mackenzie Blackwood, 22, tuskin on ratkaisu ongelmaan. Esimerkiksi alivoimalla Devilsin torjuntaprosentti on hirvittävä 72. Lukeman pitäisi vähintäänkin pyöriä noin 80:ssä. Viidellä viittä vastaan torjuntaprosentti on 87. Ensin mainitussa kategoriassa Devils sijoittuu sijalle 31., jälkimmäisessä sijalle 30.

Heikko maalivahtipeli on viimeinen murhe, mitä New Jersey kaipasi.

– Kyllä minä sanoisin, että tämä on enemmän meistä pelaajista kiinni. Jos katsotaan vaikka, missä ollaan menetelty kiekkoja, niin sieltä on aika pahoja paikkoja tullut. Ja mikä pahinta, kun menetetään, kukaan ei ole auttamassa, Vatanen puolusti veskareitaan, kuten hyviin jääkiekkotapoihin kuuluu.

Terveys arvossa

Vatanen itse on saanut kaudelle hyvän startin, etenkin, kun huomioon otetaan rikkinäinen viime kausi. JYP-kasvatti pelasi menneellä kaudella vain 50 ottelussa. Ensin pitkittyneet aivotärähdysoireet pitivät suomalaisen pitkään sivussa. Kun pääkivut hellittivät, iski mystinen virustauti, joka piti Vatasen niin ikään pitkään pois kaukaloista – muun muassa MM-kisoista.

Vatanen on pelannut tuttuun tapaan Will Butcherin vierellä ja vieläpä pääosin hyvin. Jos P.K. Subbanin velttoilut ovat olleet vauhdittamassa Devilsin syöksyä, samaa ei voi sanoa Vatasesta, joka oli sunnuntainakin joukkueensa parhaita pelaajia.

– Paikat on taas kunnossa, joten pelaaminen maistuu tosi hyvältä. Pelataan Butcherin kanssa hyvin yhteen. Ollaan molemmat aika samantyylisiä pelaaja, pystytään avaamaan hyvin ja toisaalta tukemaan hyökkäyksiä. Se tekee pelaamisesta helpompaa, Vatanen pyörittelee.

Kuten tuli aiemmin todettua, Vatanen nousi sunnuntaina joukkueen ensimmäiseen ylivoimakoostumukseenkin hyvien otteidensa ansiosta. Kauden ensimmäinen maalikin syntyi heti kauden ensimmäisessä ottelussa. Vatasen tehot kirjataan kuuden ottelun jälkeen lukemin 1+1.

– Ei kautta ilman maalia, Vatanen virnuilee.

– Aina sitä haluaa paljon pelata, joten nousu ykkösylivoimaan oli tietenkin hyvä juttu.

Devils kohtaa seuraavassa ottelussaan perjantaina New York Rangersin. Tuo ottelu on ensimmäinen Jack Hughesin ja Kaapo Kakon kohtaaminen. Hughes valittiin menneenä kesänä Devilsiin numerolla yksi, Kakko paikalliskilpailija Rangersiin numerolla kaksi. Hughes ei ole tehnyt vielä maalia NHL:ssä, Kakko teki ensimmäisensä sunnuntaina.

Lue myös:

Toronton Kasperi Kapanen teki kauden avausmaalinsa – Edmonton-vahti Mikko Koskinen kannatteli joukkueensa voittoon peräti 49 torjunnalla

Katso, miten Kaapo Kakko taiteili uransa ensimmäisen NHL-maalin!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat