Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - HC Eurofarm Rabotnik
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Valmentajalla on syynsä Jesperi Kotkaniemen kovaan kohteluun – kerromme myös Buffalo-pakin asuntokaupoista ja siirtohuhuista, joissa suomalaiset ovat vahvasti mukana

Nyt voit kuulla NHL:n sisäpiirijutut kerran viikossa suoraan uutisten lähteeltä! Tilaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtajan Tommi Seppälän Änärikirje sähköpostiisi.

NHL
Ylen NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä
Kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain NHL:n kuumimmista puheenaiheista.Ian McCausland

Hyvää marraskuista torstaita arvoisat jääkiekon ystävät ja tervetuloa taas Änärikirjeen pariin! NHL-kausi on saatu jälleen vauhdikkaasti käyntiin ja voi veljet sentään, miten hienoa jääkiekkoa olemme saaneet katsella heti kauden ensimetreillä. Vauhtia, taitoa ja dramaattisia käänteitä on nähty parin ensimmäisen viikon aikana koko rahalla.

Tuttuun tapaan otan kirjeessä kiinni viikon tapahtumiin niin Suomi-kulmalla kuin ilman.

Ja sitten asiaan.

Otetaanpa heti alkuun käsittelyyn tuoretta draamaa tiistai-illalta Montrealista. Kasvukivut kuuluvat normaalina osana nuoren pelaajan kehitykseen NHL:ssä ja tästä saatiin Montrealissa tiistaina viimeisin esimerkki. Tuskaisen harjoituskauden jälkeen runkosarjassa hieman tasoaan nostanut Canadiensin Jesperi Kotkaniemi löysi nimittäin itsensä tiistaina penkin päästä

Koulu voi olla kovaa, kun vasta 19-vuotias, fyysisesti raakile nuorukainen joutuu keskushyökkääjän roolissa vajavaisella itseluottamuksella pelaamaan tähtisikermä Tampaa vastaan ja tämä olikin Kotkaniemelle tällä kertaa ehdottomasti liikaa. Lopputulema oli osa nuoren pelaajan kasvuprosessia.

Jesperi Kotkaniemi
Vaikka Jesperi Kotkaniemen penkityksestä nousi iso haloo Montrealissa, ei siinä lopulta ollut mitään ihmeellistä.All Over Press

JOS HALUAT NHL:N SISÄPIIRIJUTUT JOKA VIIKKO SÄHKÖPOSTIISI, TILAA TOMMI SEPPÄLÄN ÄNÄRIKIRJE (siirryt toiseen palveluun)

Kotkaniemen ketju, Joel Armia ja Jonathan Drouin, oli Tampaa vastaan omassa päässään suurissa vaikeuksissa ja ensimmäisen erän lopulla päävalmentaja Claude Julienin mitta tuli täyteen. Julien penkitti toisen erän alussa Kotkaniemen ja parhaimmillaan tämä istui villassa yli kymmenen minuuttia putkeen.

Päästyään takaisin pelaamaan, ässäkasvatti paiskattiin nelosketjuun, ja vieläpä laitahyökkääjän tontille.

Montrealissa penkityksestä tehtiin tietenkin iso numero, mutta mitään kummallista siinä ei tietenkään ole. Vaikka monet nuoret haaveilevat NHL:n kirkkaista valoista ja komeista tehopisteistä, todellisuudessa tie nousee nopeasti pystyyn, jos puolustuspelaaminen ei onnistu tai purkukiekot jäävät omalle alueelle.

Kotkaniemi pelaa NHL:ssä toista kauttaan ja Julien on veteraaniluotsi. Kauniiden puheiden aika on nyt ohi. Kotkaniemi pääsi ja joutui – olosuhteiden pakosta – viime vuonna suurempaan rooliin, mihin oli valmis, mutta nyt siimat on vedetty kireälle. Jos otteet eivät parane, kaudesta tulee suomalaiselle pitkä ja kivulias oppimisprosessi.

Puheenaihe nyt

Edmonton juhlii maalia
Connor McDavidin kaltaisiin aseisiin päävalmentaja Dave Tippett ei päässyt Arizonassa käsiksi. Nyt pääsee, ja se näkyy myös kaukalossa.All Over Press

Kyllähän se on NHL-kansa niin, että Edmonton Oilers puhuttaa – taas. Toki tällä kertaa aidosti positiivisten asioiden kautta. Se, että Edmonton Oilers on parin ensimmäisen viikon jälkeen koko NHL:n kolmanneksi paras joukkue, on aidosti hämmentävää, vaikka otoskoko vielä pieni onkin. Puhumme kuitenkin nyt seurasta, joka oli kauteen tultaessa ollut 2010-luvun toiseksi heikoin runkosarjajoukkue NHL:ssä Buffalon jälkeen.

Edmontonissa tuntuu kaikki olevan tällä hetkellä hieman liiankin hyvin. Ylivoimapeli (40%) on liigan toiseksi parasta, alivoimapeli (95%) selkeästi parasta ja viisikko- sekä puolustuspelaaminen näyttää eheämmältä kuin vuosikausiin. Eikä yksilöidenkään tekemisistä ole helppoa löytää vikoja, ei edes maalivahtien kohdalla.

Toisaalta samaan hengenvetoon on todettava, ettei Oilersin nousu kuitenkaan maailman ihmeistä se suurin ole.

Oilersin ilme on aiempaa selkeästi kurinalaisempi ja sitoutuneempi, tämä joukkue ei yritä pelata liian hienosti. Ja tämä on juuri se sapluuna, jolla tuore päävalmentaja Dave Tippett aikanaan menestyi Arizonassa. Ensin tilkitään oma pää ja sitten hyökkäyksessä operoidaan sen mukaan, mitä saadaan eteen laadukkaan puolustamisen kautta.

Joukkue vaikuttaa ostaneen uuden päävalmentajansa ideologian hyvin, eikä hyvistä tuloksista ainakaan haittaa tässä prosessissa ole.

Tippetillä on nyt Edmontonissa myös jotakin, mitä tällä ei Arizonassa ollut. Connor McDavid ja Leon Draisaitl, etunenässä, ovat pelaajia, jotka antavat nihilistiselle pelitavalle valtavasti happea. Kaksikko lyö numeroita taululle joka tapauksessa lähes illasta iltaan, joten jos oma pää kestää, kolmellakin tehdyllä maalilla on lähellä voittoa.

Toisaalta tätä kautta pääsemme myös uhkakuviin. Oilers on edelleen äärimmäisen kapea joukkue, jonka laitahyökkääjäosasto on hädin tuskin plyaoff-tasoa NHL-maailmassa. James Neal on tehnyt kahdeksan maalia ja puukätinen voimahyökkääjä Zack Kassiankin viisi (3+2) pistettä kuuteen otteluun, mutta kuinka pitkään Kassian laukoo 30 prosentilla tai Neal 38 prosentilla? Kun nämä prosentit laskevat, kysymys kuuluu, mistä tulee tulitukea McDavidille ja Draisaitlille?

Aika näyttää, mutta vanha totuus pätee edelleen: mestaruuksia – ja ylipäätään alkeellistakin menestystä – on helpompi jahdata laadukkaan viisikko- ja puolustuspelaamisen sekä hyvän veskaripelin kautta. Ja juuri tämä perusta näyttäisi nyt pitkän tauon jälkeen olevan Edmontonissa kunnossa. Ehkä kevät koittaa sittenkin tälle joukkueelle…

Trendejä ja taktiikkaa

Sami Vatanen painii kiekosta maalin edessä
Sami Vatasen Devils painii erikoisen ongelman parissa.All Over Press

Kun puhutaan trendeistä, New Jerseystä löytyy sellainen. Kolmansien erien trendi. Häviämisen ja sulamisen trendi. Se, että vahvistunut New Jersey ei ole voittanut vielä otteluakaan, on sekin uutinen, mutta erityisesti hämmentää tapa, jolla joukkue juuri nyt kyntää.

Devils on nimittäin alkanut pelkäämään voittamista. Ja tämä kierre alkoi todennäköisesti kotiavauksesta Winnipegiä vastaan. Tuolloin Devils johti ottelua toisessa erässä jo 4-0 vain hävitäkseen velton kolmannen erän seurauksena ottelun lopulta 4-5. Muutamaa päivää myöhemmin se johti Edmontonia 1-0, 2-1 ja 3-2 vain hävitäkseen lopulta ottelun.

Lopullinen romahdus nähtiin sunnuntaina, kun se velttoili 4-1-johton 4-6-tappioksi kotijäällään Floridaa vastaan.

– Kyllähän se siihen menee, että jätkät alkavat puristaa mailaa hieman liikaakin, kun tässä on 4-0-johdot alkaneet kääntyä tappioiksi. Varmaan noita asioita alkaa miettiä, eikä sitä pysty samalla tavalla pelaamaan rennosti, syntyy pieni kipsi. Se pitää vain nyt äkkiä saada pois, Devils-puolustaja Sami Vatanen totesi tiistaina allekirjoittaneelle.

Eikä Devils muutenkaan ole vakuuttanut. Buffalolta tuli turpaan 2-7, Bostonia ja Philadelphiaa vastaan joukkue ei saanut aikaiseksi maaliakaan. Devilsin kaikki tekeminen on juuri nyt velttoa ja sekavaa. Viisikot hajoilevat, kamppailupelaaminen on pehmeää eikä maalivahdeistakaan ole ollut taaskaan mitään apua.

– Sen lisäksi yli- ja alivoimapelaaminen on ollut tosi heikkoa, ei olla sitä kautta autettu yhtään. Muutenkin jos pelissä menee kuusi maalia omiin, niin harvemmin voittaa otteluita. Olemme vielä oppimisvaiheessa. Välillä pelataan hyvää peliä, mutta sitten muutaman epäonnistumisen kautta homma leviää täysin. Sitten menee kaikki perseelleen, Vatanen jatkoi.

Vatanen puhuu kuin Devils kärsisi johtajuusvajeesta. Siitä ei kuitenkaan pitäisi olla kyse joukkueessa, mistä löytyy Travis Zajacin, Taylor Hallin, Wayne Simmondsin, Kyle Palmierin, P.K Subbanin, ja miksei Vatasen itsensä kaltaisia veteraaneja. Etenkin Nashvillesta hankittu Subban on pelannut läpi kauden häpeällisen heikosti.

Se ristiriitaisena pukukoppipelaajana tunnetun Subbanin CV:stä vielä puuttuikin, ettei tämä auta omiaan edes kaukalossa.

– Mä olen ihan tykännyt jätkästä kentän ulkopuolella. Ihan hauska äijä kopissa, mutta on se kyllä kova jätkä selittämään, suu käy tauotta. Mutta mukava äijä hän on, Vatanen naureskeli.

Torstaina paikalliskamppailussa New York Rangersia vastaan New Jerseyllä ei ole kuin yksi vaihtoehto…

Viikon paparazzi

Mainostaulu, jossa kiitetään James Nealista
Edmontonissa ilakoidaan naapurille, kun James Neal on osoittautunut huippuvärväykseksi.Jouni Nieminen

Viikon paparazzi tulee Edmontonista, kiitos hyvän toverini Jouni Niemisen. Siellä nimittäin legendaarinen urheilukauppa Sports & Cycle halusi kiittää oikein erityisesti paikalliskilpailija Calgary Flamesia James Nealista. Neal, joka pelasi Calgaryssa viime vuonna heikon kauden, siirtyi kesällä Edmontoniin vaihdossa vielä huonommin pelanneeseen, ikääntyvään ja hitaaseen, Milan Luciciin.

Neal on – monien yllätykseksi – lapannut kuuteen ensimmäiseen otteluun peräti kahdeksan osumaa, joten Edmontonissa pelaajakaupasta on otettu kaikki ilo irti. Etenkin, kun Lucic Calgaryssa ei pysty auttamaan joukkuettaan muuten kuin nyrkkejään heiluttelemalla. Kun samaan aikaan vielä Oilers on kivunnut heti alkuun sarjataulukossa ohi Calgaryn, Edmontonissa ollaan eletty kissojen päiviä.

Tältä pohjalta syntyi urheiluliikkeessä todennäköisesti päätös oikein julkisesti kiittää Calgarya James Nealista (#18) sen jälkeen, kun tämä oli tehnyt New York Islandersia vastaan peräti neljä osumaa.

Tällaiselle harmittomalle kuittailulle on urheilussa aina tilaa, joten peukku tälle tempaukselle!

Suomi-nurkka

Juuso Riikola laukoo
Juuso Riikola on noussut suomalaisten siirtohuhujen ytimeen.All Over Press

Pelaajakaupat ja niihin liittyvät huhut kiinnostavat aina, ja juuri nyt myös suomalaiset ovat vahvasti näissä puheissa esillä. NHL:ssä on muutamia joukkueita, joilla puolustajia on jopa liikaa ja muutamia, jotka kaipaisivat kipeästi peräpäähänsä vahvistusta. Mikäli tällaisten joukkueiden tarpeet kohtaavat, saattaa hyvinkin olla, että kaupassa liikkuu myös kotimainen pelaaja.

Pittsburgh on tiettävästi yksi niistä seuroista, joka haluaisi kaupata puolustajan. Pääosin huhut ovat pyörineet Jack Johnsonin ympärillä, mutta menneellä viikolla myös jämäkän tulokaskauden viime vuonna pelanneen Juuso Riikolan nimi pomppasi esiin. Riikola ei ole pelannut kuluvalla kaudella vielä peliäkään Penguins-paidassa.

Viikko sitten kirjoitin JYPiin sittemmin siirtyneen Julius Hongan tilanteesta. Yleinen konsensus on, että Dallas-GM Jim Nill ottaa edelleen mielellään puheluita vastaan Honkaan liittyen. Sitten on Buffalo.

Buffalolla riittää puolustajia ja etenkin sitten, kun pakkikalusto tervehtyy kokonaan. Kunhan Zach Bogosian, Matt Hunwick sekä Brandon Montour palaavat sairastuvalta, Sabresilla on puolustajia selkeästi enemmän kuin omiin tarpeisiin. Silloin kysymys kuuluu: kuka lähtee ja mihin?

Rasmus Ristolainen lienee edelleen tältä osin se todennäköisin nimi. Ristolainen on tehnyt aiemmin tiettäväksi tyytymättömyytensä seuran tilaan, joten suomalainen on kaupattavista se todennäköisin vaihtoehto – ja myös jälleenmyyntiarvoltaan selkeästi paras. Sitten on vielä koko kansan Pulju – eli Jesse Puljujärvi – joka oli tiistaina jälleen tehopisteillä (1+1) Kärppien ottelussa, tosin tällä kertaa CHL:n puolella.

Edmonton-GM Ken Holland lähestyy Puljujärven tilannetta, kuten Nill Hongan tilannetta: alle markkinahinnan pelaaja ei liiku, mutta puhelimessa pidetään tiiviisti äänet päällä puheluiden varalta. Mielenkiintoisia aikoja elämme tältäkin osin.

Mitä seuraavaksi?

Henri Jokiharju kaukalossa
Henri Jokiharju suunnittelee asunnon hankintaa Buffalossa.All Over Press

Änärikirje tavoitti Chicagosta Buffaloon kesällä kaupatun Henri Jokiharjun tiistaina Kaliforniasta. Buffalo-puolustaja oli valmistautumassa Los Angelesin lämmössä Sabresin vuosittaiseen länsirannikon rundiin, mihin kuuluu vierasottelut Los Angelesia, Anaheimia ja San Josea vastaan.

Ei ollut kuulemma keleissä valittamista.

Ei ole hyvin Buffalossa kauden aloittaneella Jokiharjulla muutenkaan valittamista. Menneellä viikolla tuli nimittäin seuralta lupa alkaa hakea omaa asuntoa. Tulokassopimuksilla operoiville nuorille pelaajille tämä tarkoittaa yleensä pysyvämpää roolia NHL-joukkueen mukana.

– GM Jason Botterill tuli sanomaan, että nyt on sellainen tilanne, että voit alkaa katsella omaa asuntoa. Totta kai tuollaisesta tulee todella hyvä mieli. Pääsee nyt hotellistakin pois ja saa asettua hieman aloilleen tänne, Jokiharju jutteli.

Millainen lukaali on haussa?

– Ajatus on hankkia sellainen ihan perus kahden makuuhuoneen asunto, lähdetään nyt sillä liikkeelle. Otetaan siihen nyt ainakin se toinen makuuhuone, ettei tarvitse samassa huoneessa nukkua, kun porukat tulevat kylään, Jokiharju virnuili.

Pelillisesti Buffalo on hyvästä luistelustaan ja sulavista käsistään tunnetulle Jokiharjulle uusi mahdollisuus. Hyvin alkaneen kauden jälkeen Jokiharju putosi menneellä kaudella Chicagossa farmiin, mitä seurasi pelaajakauppa Buffaloon. Noin 17 minuutin jääaikakeskiarvolla syyskaudella operoinut Jokiharju vakuuttaa olevansa valmis haasteeseen.

– Minulle teki viime kaudella hyvää lähteä Rockfordiin (AHL) hakemaan minuutteja. Nyt kaiken jälkeen tietää paremmin, mitä on tulossa. Osaa palautella ja hoitaa hommat siihen malliin, että on aina peleissä valmiina. Nyt ymmärtää, että joka vaihdossa ja pelissä ei voi olla parhaimmillaan, mutta pitää vain jaksaa pelata ja yrittää, Jokiharju järkeilee.

– Tärkeintä on, ettei ala liikaa miettiä ja murehtia. Jos alat liikaa miettiä, hommat menee enemmän ala- kuin ylämäkeen.

Jokiharjulla on kova usko, että vuosi sittenkin hyvin aloittanut, mutta lopulta romahtaneen, Buffalon veto kestää tällä kaudella pidempään.

– Olen jutellut paljon aiheesta ja kysellyt, niin viesti on ollut, että viime vuonna oli alkuun hieman tuuriakin mukana. Toisaalta joukkue ei kauden edetessä ollut enää keksinyt uusia juttuja, millä voittaa. Uskon, että meillä on nyt laadukkaampi joukkue ja hyvä valmennus, joiden kautta mennään nyt pidemmälle, Jokiharju vakuutti.

Kiitos rakkaat Änärikirjeen ystävät taas seurasta ja palataan asiaan ensi keskiviikkona. Ja muistakaa myös, että postilaatikkoa (nhl-kirje@yle.fi (siirryt toiseen palveluun)) saa käyttää myös jatkossa. Ideoita, kiitoksia ja kritiikkiä otetaan vastaan myös jatkossa avoimin mielin!

Tämä juttu on julkaistu alun perin Tommi Seppälän Änärikirjeenä. Tilaa kirje tästä linkistä tai jutun alta, niin kuulet jatkossa maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiirijutut ensimmäisenä – joka viikko. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Kommentti: Alivoimalla on vaikea tehdä maaleja – mitä Artturi Lehkoselta voi odottaa?

Kultaleijona Henri Jokiharju kaupattiin Buffaloon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat