Ampumahiihtomaajoukkueessa valmennusta roolitettiin uudelleen ja kommunikointi kulkee yhden henkilön kautta – "Nyt tämä on maailmanluokan meininkiä"

Urheilijat ovat olleet tyytyväisiä ampumahiihtomaajoukkueen valmennuksen roolitukseen. Kaisa Mäkäräisen mielestä tilanne on nyt selkeämpi.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Suomen ampumahiihtomaajoukkueen ampumavalmennuksen vastuualueet on jaettu uudelleen täksi kaudeksi.Getty Images

Ampumahiihdon A-maajoukkueen valmennusta roolitettiin uudelleen tälle kaudelle. Juha Papinsaari on nyt puhtaasti naisten ja päävalmentaja Jonne Kähkönen miesten ampumavalmentaja. Aiemmin Papinsaari on vastannut molemmista, mutta päävalmentajalla on luonnollisesti ollut asioihin myös painava sanansa.

Fyysisen harjoittelun suunnasta määrää yhä Kähkönen, ja hän on päävalmentajana myös yhteydessä urheilijoiden henkilökohtaisiin valmentajiin.

– Pidän tärkeänä sitä, että kaikki pienet nyanssit ampumapenkalla menevät samalla tavalla läpi niin kilpailukaudella kuin harjoituskaudella. Maajoukkueryhmä on nyt pienempi, mutta tämä roolitus vähentää vielä valmentajien työkuormaa, Kähkönen perusteli.

– Valmentajalle jää näin myös aikaa enemmän urheilijalle ja urheilijalle on helpompaa, kun hän asioi vain yhden valmentajan kanssa.

Ampumahiihdon A-maajoukkueessa on tätä nykyä kahdeksan urheilijaa, kun se Kähkösen ensimmäisenä päävalmentajavuonna oli tuplaten isompi.

Valmennuskaksikko keskustelee jatkossakin sekä naisten että miesten ampumavalmennuksesta keskenään, mutta viestin urheilijoille vie eteenpäin siitä vastuussa oleva valmentaja.

– Kommunikointi kulkee yhden henkilön kautta. Kun yksi henkilö antaa aina palautteen, niin se tulee samalla kielellä ja yhdestä suusta, Papinsaari totesi.

Kisakauden alkaessa roolitus näkyy siinä, että Papinsaari on ampumapenkalla naisten kisojen aikaan ja miesten kisoissa maastossa, miesten kisoissa Kähkönen on penkalla.

Tero Seppälä
Tero Seppälä on ollut tyytyväinen siihen, että hän on nyt saanut tarpeeksi palautetta valmentajalta ampumaharjoituksistaan.AOP / European Pressphoto Agency EPA

Tarpeeksi palautetta

Urheilijat ovat olleet tyytyväisiä roolitukseen, vaikka Kaisa Mäkäräisen ja Mari Ederin mukaan suurta muutosta ei ole tullut käytännön työhön. Papinsaari oli heidän kanssaan kisoissa kohdistamassa laukauksia jo viime vuonna.

– Tämä on nyt selkeämpää ja käytännön asioissa helpompaa, kun tietää, että ongelmatilanteissa tukeudutaan Juhaan. Yleensä ongelmatilanteessa neuvoa kysytään monelta, ja kaikilla on oma mielipide. Tietyissä asioissa on hyvä pitää tilanne sellaisena, että on vain yksi valmentaja ja urheilija, Mäkäräinen sanoi.

Olli Hiidensalon ja Tero Seppälän mielestä selkeämmin jaettu vastuu on parempi. Seppälän mukaan aiemmin isossa ryhmässä valmentaja ei ole ehtinyt seurata kaikkien ampumaharjoittelua, joten urheilijat eivät ole saaneet haluamaansa palautetta.

– Nyt sitä on tullut tarkasti. Nyt tämä on maailmanluokan meininkiä, Seppälä kehaisi.

Eder myöntää, ettei hän ole käytännössä huomannut suurtakaan eroa roolituksessa, sillä Suomen joukkue on pieni ja hän on kommunikoinut ja käynyt keskusteluja molempien valmentajien kanssa.

– Toki se selkeyttää yksittäisissä harjoitustilanteissa, kun on jaettu roolit paremmin.

Eduksi lasketaan, että myös valmentajat puhuvat keskenään samoista asioista ja samoja periaatteita noudattaen, hän naurahti.

Olli Hiidensalo
Päävalmentaja Jonne Kähkönen kaipaa suomalaiseen ampumahiihtoon enemmän lajiharjoittelua.AOP / European Pressphoto Agency EPA

Suomessa ei harjoitella tarpeeksi lajia

Jonne Kähkönen on toiminut Suomen ampumahiihtomaajoukkueen valmentajana yhden kokonaisen kauden. Hän on pystynyt tuomaan joukkueeseen haluamaansa harjoittelun rytmitystä sekä lajiharjoittelun painotusta.

– Kesäaikana luodaan pohjaa ja tehdään erillisiä harjoituksia fyysiselle ja ammunnalliselle puolelle, mutta näin syksyn ja talven koittaessa tehdään yhä tiiviimmin lajiharjoittelua, hän kertoi ja sanoi maajoukkueen painotuksen hiihdon ja ampumisen välillä ollut “se perinteinen fifty-sixty”.

– Ehkä aavistuksen enemmän ammuntaa kuin hiihtoa.

Pitkään Yhdysvalloissa valmentaneen Kähkösen mukaan Suomessa ampumahiihdon harjoittelun kulttuuri ja filosofia ei ole vielä ollut riittävän lähellä tämän päivän ampumahiihtoa.

– Pitää painottaa lajia, eikä tehdä liikaa irrallisia osaharjoitteita.

Kähkönen tottui Yhdysvaltojen naisten ampumahiihtomaajoukkueen ja Lake Placidin olympiaharjoituskeskuksen päävalmentajana seuraamaan suojattiensa harjoittelua läheltä ympäri vuoden. Tänä kesänä Suomen maajoukkue harjoitteli paljon yhdessä Joensuu-Kontiolahti-akselilla.

– Se on ollut hyvää aikaa, sillä olemme saaneet viettää aikaa urheilijoiden kanssa myös harjoitusten välissä, Kähkönen kertoi

Niin Kähkösen kuin Papinsaaren mielestä Suomen joukkue on mennyt eteenpäin, ei pelkästään testitulosten perusteella, mutta myös silmämääräisesti.

– Eteenpäin on menty, mutta töitä riittää vielä, Papinsaari totesi.

Joukkueen ehdoton päätavoite on Anterselvan MM-kisoissa, mutta valmennusjohto haluaa joukkueen pystyvän kehittymään heti alkukaudella.

– Urheilijoilla on hyvää keskinäistä kilpailua siitä, että kummat pärjäävät paremmin, naiset vai miehet, Kähkönen kertoi.

Haastattelut teki Magnus Eklöv.

Lue myös:

Mäkäräinen kuittaa norjalaisten tylyn kritiikin Kontiolahdelle "heittona" – kritisoi kauden avauksen uudistuksia

Kaisa Mäkäräisen kilpakumppani teilasi Kontiolahden ampumahiihtostadionin: taustalla maailmancupin kiistellyt muutokset – "Yksi maailman synkimmistä stadioneista"

Ampumahiihdon maailmancup starttaa tulevaisuudessa Kontiolahdelta – "Tiivis kolmen päivän avaus"

Ampumahiihdon maajoukkueen huoltotiimi aloittaa kauden virolaiskomennossa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat