Suora

  • Blondi tuli paneeliin
  • Parayleisurheilun MM, kuudes kilpailupäivä
  • Kuudes kilpailupäivä
  • Urheiluruutu

Kolme nyrkkeilijää on kuollut alle puolessa vuodessa kehässä saatuun vammaan – "Jos haluttaisiin muutosta, niin pitäisi tehdä selkeitä sääntöuudistuksia"

Suomalaispromoottori Pekka Mäki uskoo, että ammattilaisnyrkkeiljöiden turvallisuutta voitaisiin parantaa kehässä. Ottelujen ulkopuolella terveydestä huolehditaan tiukalla seulalla.

nyrkkeily
Nyrkkeilijä Patrick Dayta kannetaan paareilla kehästä.
Dylan Buell / Lehtikuva

Promoottori Pekka Mäki uskoo, että sääntöuudistukset voisivat tehdä ammattilaisnyrkkeilystä turvallisemman lajin.

Mäki on urallaan toiminut muun muassa Edis Tatlin ja Amin Asikaisen taustajoukoissa.

Keskustelu lajin vaaroista on jälleen käynnissä, kun torstaina uutisoitiin yhdysvaltalaisen Patrick Dayn kuolemasta. Day otteli lauantaina ylemmän välisarjan ottelussa Charles Conwellia vastaan ja kärsi tappion tyrmäyksellä.

Tyrmäyksestä seurannut aivovamma vaati lopulta Dayn hengen.

– Tapaus on tosi valitettava ja nyrkkeilymaailma ottaa tällä hetkellä osaa laajalti. Sitähän ei kukaan ikinä toivo, että noin käy, Mäki sanoo.

Aiemmin kesällä argentiinalaisnyrkkeilijä Hugo Santilla kuoli oteltuaan maan pääkaupungin Buenos Airesin pohjoispuolella sijaitsevassa San Nicolasin kaupungissa.

Vain kaksi päivää ennen Santillanin kuolemaa venäläisnyrkkeilijä Maksim Dadashev kuoli ottelussa saamiinsa aivovammoihin.

– Tänä vuonna näitä on ollut kolme kappaletta, ja kuitenkin vuosina 2014 ja 2015 ei lainkaan. En tiedä prosenttiosuuksia, mutta maailmassa käydään tuhansia otteluita joka viikko.

Uudistukset vaatisivat yhteistyötä

Dayn promoottori Lou DiBella on puhunut tiukempien turvallisuusstandardien puolesta nimenomaan Yhdysvalloissa. Mäki on seurannut samoja keskusteluja jo pitkään.

– Jos haluttaisiin muutosta, niin pitäisi tehdä selkeitä sääntöuudistuksia. Amatöörinyrkkeilyssä tuomari voi keskeyttää ottelun ja laskea luvun pystystä. Ammattilaisnyrkkeilyssä lasketaan vasta sitten, kun kaveri on lattiassa, Mäki sanoo.

– Syy siihen, miksi tätä ei ole otettu käyttöön, on pohdinta siitä, että viekö tämä lajista viihdyttävyyden tai tuleeko kyseenalaisia keskeytyksiä.

Toinen koskee nyrkkeilijoiden tärkeimpiä varusteita eli hanskoja. Tällä hetkellä ne ovat sääntöjen mukaan ammattilaiskehässä 10 unssin eli 283 gramman painoiset.

– Nykyhanskoissa ei ole varsinaista standardia suojaamiskyvystä. On hanskoja, jotka ovat todella kovia ja toisaalta suojaavampia hanskoja. Jos siirryttäisiin isompiin unssimääriin per painoluokka, niin sillä voitaisiin varmaan ehkäistä tämmösiä ikäviä tapauksia, Mäki arvioi.

– Se vaatisi aika monen nyrkkeilyliiton yhteistyötä ja hyväksynnän.

Pikkutarkka seula

Mäki painottaa, että huipputasolla ammattilaisnyrkkeilijöiden terveydestä pidetään huolta todella tarkasti. Esimerkkinä on Edis Tatlin keväinen ottelu New Yorkissa.

– Tarkastusten määrä oli aika huikea. Rasitustestejä, silmän kuvauksia, aivokuvauksia, verikokeita, Mäki luettelee.

Promoottori uskoo, että Dayn kuolema on monen epäonnisen tekijän summa.

– Nyrkkeilyssä esimerkiksi pudotetaan paljon painoa ja se vaikuttaa moneen asiaan. Jos otteluun mennessä on vähän alinesteytettynä tai painonpudotuksesta ei ole täysin toipunut, Mäki sanoo.

– Mutta siihenkin liitot ovat tehneet sääntöjä: esipunnitus tehdään viikkoja ennen ja sillä pyritään hillitsemään liian kovia painonpudotuksia. Varsinkin tällaisissa mestaruustason otteluissa käydään hyvin tarkat tarkastukset läpi.

– Proseduurit ovat erittäin tarkat ja luulen, että hän on läpäissyt nämä seulat. Siinä on ollut huonoa onnea. Isku, jonka hän otti, tuli vähän väärään aikaan ja liian kovaa.

Lue myös:

Yhdysvaltalaisnyrkkeilijä Patrick Day on kuollut saatuaan viikonlopun ottelussa vakavan aivovamman

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat