1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. lentopallo

Entinen Euroopan kärkihakkuri De Carne yrittää nostaa suomalaista lentopalloilua, mutta suomen kielen tunteet ovat yhä mysteeri

Euroopan kärkihakkureihin lukeutunut lentopalloilija Virginie De Carne kiersi urallaan monia maita, mutta päätyi lopulta Suomeen valmentajaksi. De Carne hakee Tampereelta oppia suomalaisten valmentamiseen.

Virginie De Carne on viihtynyt Suomessa, vaikka välillä pelaajien tunteita on vaikea ymmärtää. Kuva: Anna Vlasoff

TAMPERE. Kasassa on hyvin sekalainen sakki. On judoka Kuubasta, jalkapallovalmentaja Norsunluurannikolta ja krikettivalmentaja Englannista. Edustettuina ovat myös Serbia, Bosnia ja Yhdysvallat.

Porukan isoimmat raamit ovat iranilaisella kädenvääntövalmentajalla, jonka valtavassa kourassa kahvikuppi näyttää nukketalon teekupilta. Heitä kaikkia yhdistää se, että he ovat entisiä urheilijoita ja tulevia valmentajia. Heidät on kasattu Varalan opistolle Tampereelle osittain Opetushallituksen rahoittamalle valmennuskurssille.

Mukana kurssilla on myös belgialainen Virginie De Carne, joka pyörittää omaa lentopalloakatemiaansa nuorille pelaajille.

– Tavoitteena on kehittää suomalaista lentopalloilua sekä auttaa nuoria ja lapsia. Pyrin myös tuomaan omasta kansainvälisestä urastani uutta harjoituskulttuuria ja uusia harjotteita Suomeen, kertoo De Carne.

Valmennusprojekti jäi kertalleen kesken

De Carne voitti urallaan neljän eri maan mestaruudet ja on eittämättä yksi parhaista pelaajista, jotka ovat Suomessa pelanneet. Peliuran jälkeen hän valmensi hetken Mestaruusliigassa, mutta projekti jäi kesken, kun belgialaisen vaatimustaso taisi olla liikaa.

– Minulle on sanottu, että olen vaativa. Luulen, että se johtuu persoonastani. Olin itseäni kohtaan todella vaativa peliurallani. Viime vuosina olen opetellut laskemaan omaa vaatimustasoani. Sen sijaan yritän opettaa muita vaatimaan enemmän itseltään.

Kurssin jäsenet tulevat muun muassa jalkapallon, kriketin ja kädenväännön parista monesta eri maasta. Kuva: Anna Vlasoff

Lentopalloslangi sujuu, mutta tunteissa on tekemistä

Nyt De Carne on löytänyt kutsumuksensa nuorten ja lasten parista. Hänet toi aikanaan Suomeen rakkaus, mutta vaikka se kariutui, päätti De Carne jäädä maahan. Yksi este oli muita suurempi.

– Teillä on vaikea kieli. Puhun monia kieliä, mutta suomi on ylivoimaisesti vaikein. Kielessä on paljon tunnetta.

– Onko tosiaan?

– Ei, ei todellakaan! Joskus olen täysin ymmälläni, mitä pelaaja tuntee. Tyytyväinen? Tyytymätön? Palautetta? Ei. Kysymyksiä? Ei, nauraa De Carne hyväntahtoisesti.

Kieli on kuitenkin tärkeä työkalu.

Varalan kurssilla jokainen valmentaja vetää kollegoilleen harjoituksen suomeksi. De Carnen vetämissä treeneissä mitään ei jää epäselväksi. Vaikka suomi onkin hankala kieli, on lentopallon ja urheilun sanamäärä niin suppea, että lajikohtainen suomi on hyvällä tasolla.

Toki oppimista saattaa helpottaa, että maailmaa kiertänyt De Carne puhuu ennestään kuutta eri kieltä.

Lue myös:

Kaisa Alanko tunnetaan mukavasta luonteestaan, mutta tarvittaessa hänestä löytyy pohjalaista luonnetta – "Ei tarvitse olla huutava ja räyhäävä, mutta voi silti olla timanttinen lentopalloilija"

Siirtopommi lentopalloliigassa! Urpo Sivula Akaan haaviin mönkään menneiden ulkomaanneuvotteluiden jälkeen: “Kreikkalaiset saattavat puhua sitä sun tätä”

Lentismiehet onnistuivat kaikista tärkeimmässä hetkessä – "Kesä on nyt taputeltu, ja suunta on aivan uudella tavalla eteenpäin"

Maajoukkuekonkari tiivistää lentismiesten kesän: ongelmaa ollut joka puolella ja liikaa nopeita muutoksia – "Emme ole vielä löytäneet identiteettiämme"