Suora

  • Parayleisurheilun MM, kahdeksas kilpailupäivä

Kisaisännät yllättyivät olympiamaratonin siirtosuunnitelmista – "Tämä oli hyvin odottamaton ilmoitus"

Kansainvälinen olympiakomitea suunnittelee Tokion olympialaisten maratonien ja kävelyiden siirtämistä Sapporoon.

olympialaiset
Veli-Matti Partanen
Dohan MM-kisojen kävelyt ja maratonit käytiin äärimmäisen raskaissa olosuhteissa.Lehtikuva / Martti Kainulainen

Ensi kesän olympialaisten japanilaisvirkailijat saivat Kansainväliseltä olympiakomitealta KOK:lta yllätyksen, kun komitea kertoi keskiviikkona suunnittelevansa olympialaisten maraton- ja kävelykisojen siirtämistä kisakaupunki Tokiosta Sapporoon. KOK:n mietteissä on Tokion kesäkuumuus, ja yli 800 kilometriä pohjoisempana olevassa Sapporossa lämpötila olisi 5-6 astetta viileämpää.

– Tämä oli hyvin odottamaton ilmoitus. Tiedämme, että monet tokiolaiset ovat innoissaan ja tekevät valmisteluja (olympiamaratoneja) varten, Tokion kuvernööri Yuriko Koike sanoi.

KOK:n edustaja John Coates myönsi asian kenties tulleen yllätyksenä.

– Tätä asiaa ei kuitenkaan voi jättää ilmaan. Huhujen välttämiseksi oli parasta, että kerromme suunnitelmastamme. Haluamme urheilijoille kaikki mahdollisuudet tehdä parhaimpansa, ja tiedämme, ettei se ole mahdollista tuossa (Tokion) kuumuudessa.

Kuumuus puhutti syys-lokakuussa Qatarin Dohassa kisatuissa yleisurheilun MM-kilpailuissa. Lämpötila nousi Dohassa epäinhimillisiin lukemiin kestävyyslajeissa, maratonilla ja kävelyssä. Kesällä lähes 93 000 ihmistä haki hoitoa lämpöhalvaukseen Japanissa, ja kuolonuhreja oli 159.

– Meidän on hyväksyttävä tämä (siirto). KOK ja (kansainvälinen yleisurheiluliitto) IAAF tukevat sitä. Voimmeko järjestäjinä sanoa ei?, kysyy kisojen järjestelypomo Yoshiro Mori.

Japanin edelliset kesäkisat pidettiin 1964 Tokiossa, mutta tuolloin olosuhdeongelmat vältettiin järjestämällä kisat lokakuussa. Ensi kesän kisat käydään 24. heinäkuuta-9. elokuuta.

Lue myös:

Tokion olympialaisten ohjelmaan vireillä iso muutos: Kilpakävely ja maraton halutaan siirtää yli 800 kilometrin päähän

”Suomalaisille kotikenttäetu” – Tokion olympiarajan rikkonut kävelijä iloitsee muutosehdotuksista, mutta eristys tuntuu hassulta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat